ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Κων. Μαραβέγιας: «Πράσινο φως» για το Παρατηρητήριο Τουρισμού στις Β. Σποράδες

κων-μαραβέγιας-πράσινο-φως-για-το-πα-589317

Εκδήλωση το ερχόμενο Σάββατο στην Σκιάθο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς

Ένα βήμα πριν τη λειτουργία του είναι το Παρατηρητήριο Τουρισμού στις Βόρειες Σποράδες, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει «εργαλείο» στρατηγικού σχεδιασμού για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των νησιών, το οποίο υλοποιείται από μέλη του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό την καθοδήγηση των κ. Ευστάθιου Βελησσαρίου και κ. Θωμά Πούλιου, όπως επισημαίνει ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας.

Μετά την ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων των τριών νησιών, που πραγματοποιήθηκε από τον κ. Μαραβέγια μέσω τηλεδιάσκεψης τον περασμένο Νοέμβριο, ο βουλευτής παρουσίασε την πρόταση στο υπουργείο Τουρισμού και ήδη έχει δοθεί το «πράσινο φως» για την εφαρμογή της. Πρόθεση του υπουργείου είναι, αφού εφαρμοστεί πιλοτικά στις Σποράδες, η πρωτοβουλία να επεκταθεί με τη δημιουργία αντίστοιχων Παρατηρητηρίων και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, το ερχόμενο Σάββατο 22 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου, στο Μπούρτζι, εκδήλωση για την παρουσίαση του Παρατηρητηρίου, που διοργανώνεται έπειτα από πρωτοβουλία του κ. Μαραβέγια με συνδιοργανωτές τους Δήμους Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου, την Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου, τον Εμπορικό και Επαγγελματικό Σύλλογο Σκιάθου και τον Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων Σκιάθου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες υγειονομικούς κανόνες λόγω της πανδημίας, ενώ λόγω της περιορισμένης δυνατότητας παρακολούθησης δια ζώσης από τους ενδιαφερομένους οι διοργανωτές προέβλεψαν αυτό να γίνει μέσω της πλατφόρμας zoom. Επίσης θα μεταδοθεί ζωντανά από το Skiathoslife.gr. Τον συντονισμό της συζήτησης θα έχει ο Δημοσιογράφος Νίκος Τζούμας.

Οι εκπρόσωποι των φορέων έχουν «αγκαλιάσει» με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία του κ. Μαραβέγια, καθώς, όπως αναφέρει ο ίδιος, «κοινή είναι η άποψη πως το Παρατηρητήριο μπορεί να συμβάλει στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των νησιών, ως ένας μηχανισμός συγκέντρωσης και παρακολούθησης δεδομένων τα οποία θα αξιολογούνται πριν τη λήψη των στρατηγικών αποφάσεων, από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».

Η δημιουργία Παρατηρητηρίου Τουρισμού Βορείων Σποράδων βασίζεται στη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ/UNWTO) με το πρόγραμμα GOST (Global Observatories for Sustainable Tourism) για να υποστηρίξει τουριστικούς προορισμούς ανά τον κόσμο, ώστε να καταστούν περισσότερο βιώσιμοι σε τρεις διαστάσεις: οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά. Το παρατηρητήριο Τουρισμού θα έχει ως στόχο την προώθηση της τουριστικής αειφορίας μέσα από την ανάδειξη των μοναδικών στοιχείων της φύσης και του πολιτισμού για κάθε νησί, αλλά και συνολικά για τις Σποράδες ως προορισμό.

Πέραν αυτού, το Παρατηρητήριο θα εξετάζει τις τάσεις του τουρισμού της περιοχής, ώστε να αποτελέσουν ένα εργαλείο που θα βοηθήσει τις τοπικές επιχειρήσεις στις καθημερινές αποφάσεις σχετικά με την λειτουργία τους για το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Το σημαντικό είναι, όπως τόνισε ο κ. Μαραβέγιας, ότι δεν θα αποτελέσει έναν μηχανισμό συγκυριακού χαρακτήρα και χρησιμότητας, αλλά ένα διαχρονικό «εργαλείο» στην υπηρεσία των φορέων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, για την περαιτέρω αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτουν οι Βόρειες Σποράδες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου