ΤΟΠΙΚΑ

Επιλογή Ευθύνης: Ολέθρια πολιτική επιλογή η παραχώρηση του Βιολογικού σε ιδιώτη

επιλογή-ευθύνης-ολέθρια-πολιτική-επι-586660

Με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ για την παραχώρηση σε ιδιώτη της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού και για τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις δειγμάτων επεξεργασμένου λύματος, από την παράταξη της α’ ελάσσονος μειοψηφίας, «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ-ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ», εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Από τη χθεσινή αποκαλυπτική συνέντευξη του προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ γίνεται πια καθαρό πως μόνο τυχαία δεν είναι η συνεχής απαξίωση των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού.

Η απόφαση της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει σε ιδιώτη τη συνολική λειτουργία του πιο ευαίσθητου, στρατηγικής σημασίας, τομέα της δημοτικής δραστηριότητας, αποτελεί ολέθρια πολιτική επιλογή, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον και το οικοσύστημα του Παγασητικού Κόλπου, στον οποίο και γίνεται η διάθεση του επεξεργασμένου λύματος. Γι αυτό και είναι τουλάχιστον ατυχείς οι συγκρίσεις με τους Βιολογικούς άλλων πόλεων, ή με την ανάθεση σε ιδιώτες άλλων δραστηριοτήτων της ΔΕΥΑΜΒ, όπως οι καταμετρήσεις ή η εκτύπωση και διανομή των λογαριασμών. Και γι’ αυτό η προηγούμενη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ είχε απορρίψει κατηγορηματικά την ανάθεση της λειτουργίας του Βιολογικού σε ιδιώτη.

Η απόφαση αυτή αποτελεί όμως και μείζονα πολιτική εξαπάτηση των πολιτών του Δήμου μας, αφού η δημοτική αρχή κάνει μια μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα από τις σαφείς προεκλογικές της δεσμεύσεις για διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΥΑΜΒ. Το επόμενο βήμα προς την ιδιωτικοποίηση φαίνεται πως θα είναι η επαναφορά σχεδίων για αξιοποίηση των νερών με μορφή ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), στα οποία είχε βάλει τέλος η προηγούμενη δημοτική αρχή. Θυμίζουμε ότι ο πρώην Δήμος Αγριάς είχε συντάξει σχετικό φάκελο για την αξιοποίηση των πηγών του με ΣΔΙΤ. Να σημειωθεί ότι ο μελετητής του εν λόγω έργου, ο οποίος έχει οριστεί από τη δημοτική αρχή ως μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ήταν αυτός που ανέλαβε να εξηγήσει ότι με την εκχώρηση της λειτουργίας του Βιολογικού σε ιδιώτη θα μειωθεί, δήθεν, το λειτουργικό κόστος. Μόνο που του «διέφυγε» ότι το εργολαβικό αντάλλαγμα για τη λειτουργία του Βιολογικού θα προστεθεί στο μισθολογικό κόστος των 29 εργαζομένων, σήμερα, στις εγκαταστάσεις του, οι οποίοι φυσικά θα συνεχίσουν να αμείβονται, αφού θα απορροφηθούν σε άλλες υπηρεσίες της ΔΕΥΑΜΒ. Συνεπώς, το συνολικό λειτουργικό κόστος για τη ΔΕΥΑΜΒ, σε κάθε περίπτωση, θα αυξηθεί.

Και ερχόμαστε στο τελευταίο «επεισόδιο» του Βιολογικού, με τα σοκαριστικά αποτελέσματα από τις χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις δειγμάτων επεξεργασμένου λύματος, που ελήφθησαν από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, στις 14 Δεκεμβρίου 2016. Αποδεικνύεται πλέον ότι, όταν στις 24 Ιανουαρίου 2017, αμφισβητώντας τα αποτελέσματα των πιο πάνω αναλύσεων, οι διοικούντες την Επιχείρηση ισχυρίζονταν ότι η ΔΕΥΑΜΒ έχει δικές της αναλύσεις, τις οποίες μάλιστα θα έδιναν αμέσως στη δημοσιότητα, έλεγαν συνειδητά ψέματα. Στη χθεσινή του συνέντευξη, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ δήλωσε ότι, μόλις στις 25 Ιανουαρίου, δόθηκε εντολή σε δύο πιστοποιημένα εργαστήρια να κάνουν μετρήσεις και τα αποτελέσματα θα δοθούν στην Επιχείρηση τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου! Δηλαδή, οι μετρήσεις έγιναν κατόπιν εορτής και αφού είχαν στη διάθεσή τους όλο το χρόνο, για να πάρουν τα μέτρα τους… Συμπέρασμα: Ή η ΔΕΥΑΜΒ πράγματι δεν διενεργούσε χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις δειγμάτων επεξεργασμένου λύματος, παραβαίνοντας ευθέως την υφιστάμενη νομοθεσία, ή διενεργούσε και απέκρυβε τα επιβαρυντικά στοιχεία των αναλύσεων. Και στις δύο περιπτώσεις, προκύπτουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες. Όσο για τις τυχόν ποινικές και διοικητικές, αυτές θα κριθούν από τη Δικαιοσύνη και τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές που έχουν ήδη επιληφθεί.

Μια δημοτική αρχή που ανέβηκε με το ψέμα, την πολιτική απάτη, τη συκοφαντία και τον διχασμό συνεχίζει να χρησιμοποιεί το ψέμα, την πολιτική απάτη, τη συκοφαντία και τον διχασμό για να κρύψει την ανεπάρκεια, τα πραγματικά της σχέδια και τη μεγάλη ζημιά που προκαλεί στην πόλη.

Η τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, που έφτανε στο 98%, αποτελεί μια ιστορική κατάκτηση της πόλης, που θωράκισε τον Παγασητικό, σε όφελος του περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας. Γι’ αυτό και καλούμε τις άλλες παρατάξεις και τους ανεξαρτήτους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, τους εργαζομένους στη ΔΕΥΑΜΒ, το ΤΕΕ, τον Ιατρικό Σύλλογο, όλους τους επιστημονικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς και την τοπική κοινωνία στο σύνολό της, να υπερασπιστούμε συντονισμένα και με όλα τα νόμιμα μέσα τη μεγάλη αυτή κατάκτηση της πόλης μας.»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου