ΤΟΠΙΚΑ

Προθεσμία στους αστυνομικούς

προθεσμία-στους-αστυνομικούς-58232
Οι δέκα από τους 29 συλληφθέντες που φέρονται ως εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών από την Αλβανία στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή επτά αστυνομικών, οδηγήθηκαν χθες διαδοχικά στην Ανακρίτρια Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τους πρώτους δέκα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις λιγότερο βαριές κατηγορίες. Οι υπόλοιποι 17, μεταξύ τους ο αξιωματικός του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, θα απολογηθούν σήμερα και αύριο.
Πάντως χθες ο δικηγόρος Μάκης Καυκόπουλος, νομικός εκπρόσωπος του συλληφθέντα της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, ανέφερε ότι «ο πελάτης μου δεν έκανε τίποτα άλλο από το να εφαρμόσει την τακτική που ακολουθούν κι όλοι οι συνάδελφοί του στη χώρα μας».

Στο μεταξύ, συνθηματικά ονόματα και διάλογοι τους οποίους κατέγραψε ο υπερκοριός της ΕΥΠ μεταξύ φερόμενων ως μελών του κυκλώματος έρχονται στο φως της δημοσιότητας, μέσα από 245 DVD και 4.936 εκθέσεις απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών.

Σε μία από τις πολλές συνομιλίες των αστυνομικών με εμπόρους ναρκωτικών,

ένας έμπορος ναρκωτικών προσπαθεί να πείσει τον αστυνομικό -που έχει συλλάβει έναν άλλο έμπορο- για το ποιο αδίκημα πρέπει να γράψει στα χαρτιά για τον κατηγορούμενο. Για την ακρίβεια, του λέει να γράψει «για κατοχή» και όχι «για αγοραπωλησία», για να αντιμετωπίσει μικρότερη ποινή ο κατηγορούμενος.

– Έμπορος ναρκωτικών: Μόνο κατοχή κάνε σε αυτούς στα χαρτιά, έτσι;
Γενικά σε όλους αυτούς κατοχή. Απλά μόνο κατοχή, δεν κάναμε αγοραπωλησία.
– Αστυνομικός της Δίωξης Αγρινίου: Πες μου εσύ τι θες να γράψουμε.
– Έμπορος: Κατοχή, κατοχή και αυτόν λίγο ξύλο για να δώσουν καμιά δουλειά… Γιατί αυτός έχει πολλές δουλειές.
Αυτός που τα έχει πάρει πάνω τους, έχει πολλές δουλειές. Πες «δώσε καμιά δουλειά να φύγεις», πες «να φύγεις από τον ανακριτή».
-Αστυνομικός: Εντάξει. Καλά καλά λέω.
Τα ονόματα που χρησιμοποιούσαν στις συνομιλίες τους ήταν συνθηματικά: «μαύρος» που αποκαλούσαν δύο από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς, «Κλόντι», «Σπετίμ» και «Βάλι» που αποκαλούσαν τους τρεις Αλβανούς αρχηγούς και «Ντερβίσης» που ήταν κρατούμενος των φυλακών. «Ζάντα» αποκαλούσαν τα ναρκωτικά που είχαν κατασχεθεί.

Σε άλλη σελίδα της δικογραφίας συγκαταλέγεται η εξής συνομιλία μεταξύ διακινητών:

– Εμένα με πιάσανε, με κατηγορούν άδικα για να πάρουν τα λεφτά.
– Με τι; Με κόκκινο ή με σανό;
– Με σανό.
– Πρώτη φορά είναι που είσαι μέσα. Είχες καθαρό ποινικό μητρώο. Σε βγάζω εγώ στο δικαστήριο. Έχω τη δυνατότητα. Μπορώ με την έννοια ότι εγώ με την Αστυνομία δουλεύω, καταλαβαίνεις…
– Τι μπορείς να μας κάνεις;
– Θα πληρώσεις μόνο τα έξοδα που θα έρθω εγώ στη μεγάλη πόλη. Θα βγεις εσύ θα πιάσουν έναν άλλο και η δουλειά θα γραφτεί στο δικό σου όνομα. Από αυτή τη δουλειά δεν το μαθαίνει κανείς άλλος εκτός από τον δικηγόρο σου και τον εισαγγελέα. Στο δικαστήριο όταν θα βγεις δεν το λένε. Είναι μυστικό γιατί αν το λένε δημόσια θα σκοτωθούν άνθρωποι…

Πώς στήθηκε το δίκτυο

Χθεσινό δημοσίευμα του ηλεκτρονικού «Βήματος» περιγράφει πώς στήθηκε το δίκτυο γνωριμιών με δεκάδες αστυνομικούς σε όλη την Ελλάδα από τα μέλη της αλβανικής μαφίας διακίνησης ναρκωτικών, που αποκαλύφθηκε προ πέντε ημερών. Όπως αναφέρεται σε καταθέσεις δύο Αλβανών, μελών του κυκλώματος, ηλικίας 36 και 30 ετών «είχαμε γνωρίσει τους αξιωματικούς της Δίωξης Ναρκωτικών στον Βόλο και το Αγρίνιο», είναι ήδη κατηγορούμενοι στην υπόθεση, «από άλλους ένστολους στην Θεσσαλονίκη και στα Γιαννιτσά». Οι Αλβανοί διακινητές, όπως φαίνεται, παρουσιάζονταν αρχικά ως «φερέγγυοι πληροφοριοδότες που δίνουν καλές δουλειές στους αστυνομικούς» και έτσι διεύρυναν τον κύκλο των επαφών τους με ένστολους σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έψαχναν υπηρεσιακές «επιτυχίες». Όμως οι επαφές αυτές φέρεται ότι γρήγορα ξέφευγαν από τα όρια της σύννομης συνεργασίας και γινόταν «αλισβερίσι» με εμπόρους ναρκωτικών έναντι διαφόρων ανταλλαγμάτων. Έτσι μέσω του παιγνιδιού των πληροφοριών «ενώνονταν» σε όλη την Ελλάδα διακινητές ναρκωτικών και αστυνομικοί, με τους τελευταίους να ψάχνουν «συλλήψεις εμπόρων ναρκωτικών» άσχετα με ποιες υποχωρήσεις και παράνομες συναλλαγές υπέκρυπταν αυτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, αρχικά υπήρχε επαφή των Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών με αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω πόλεις, οι οποίοι έδιναν πληροφορίες για άλλους διακινητές. Γρήγορα αυτές οι σχέσεις επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα με βάση «συστάσεις» των αστυνομικών. Οι αστυνομικοί μετέφεραν σε συναδέλφους τους ότι έχει βρεθεί η «χρυσοτόκος όρνιθα»: ομάδα πληροφοριοδοτών που έδινε επιβεβαιωμένα στοιχεία για εμπόριο ηρωίνης και χασίς. Έτσι, από την μια πλευρά οι έμποροι εξασφάλιζαν το ακαταδίωκτο, την εξόντωση αντιπάλων τους συμμοριών αλλά και ότι θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης -οι ίδιοι ή οι φίλοι τους- αν συλληφθούν. Από την άλλη πλευρά, ολοένα και περισσότεροι «ένστολοι» έμπαιναν σε αυτό το «κλαμπ» των μυημένων αποδεκτών πληροφοριών. Οι αστυνομικοί φαινομενικά έδειχναν να έχουν σημαντικές επιτυχίες έναντι των ναρκωεμπόρων. Όμως στην πράξη είχαν μετατραπεί σε συνεργούς συγκεκριμένων συμμοριών με οικονομικά ανταλλάγματα και αλληλοδέσμευση σε παράτυπες και παράνομες ενέργειες. Έτσι οι ένστολοι εμφανίζονταν να παίρνουν χρήματα από τους ναρκωεμπόρους, να δίνουν «πιστοποιητικά» πληροφοριοδοτών σε άσχετα πρόσωπα αλλά και να τους δίνουν μερίδιο από τις κατασχεθείσες ποσότητες ναρκωτικών. Και, ίσως, το σημαντικότερο είναι ότι αυτή η «εκφυλιστική σχέση» αρμόδιων αστυνομικών και ναρκωεμπόρων απλώνεται σε όλη την χώρα. Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι λόγω αυτών των προβλημάτων τα τελευταία χρόνια στην Αττική έχει καθιερωθεί ότι όταν κάποιος ποινικός – πληροφοριοδότης δίνει στοιχεία για υπόθεση ναρκωτικών να προχωρά σε σχετική αναλυτική ένορκη κατάθεση. Προκειμένου έτσι να αποφεύγονται οι λαθροχειρίες ή οι «παρεξηγήσεις». Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει στην υπόλοιπη χώρα και αυτό φάνηκε στην συγκεκριμένη υπόθεση…
Πάντως, από την άλλη πλευρά, ο κ. Μάκης Καυκόπουλος, νομικός εκπρόσωπος του συλληφθέντα προϊσταμένου της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, ανέφερε «ο πελάτης μου δεν έκανε τίποτα άλλο από το να εφαρμόσει την τακτική που ακολουθούν κι όλοι οι συνάδελφοί του στη χώρα μας».

Σε διαθεσιμότητα
Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος των επτά αστυνομικών, που φέρονται να εμπλέκονται στην εγκληματική οργάνωση εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών που εξάρθρωσε χθες η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον, οι τρεις συλληφθέντες, ένας αξιωματικός και δύο αρχιφύλακες, τέθηκαν ήδη σε κατάσταση διαθεσιμότητας. Οι υπόλοιποι τέσσερις, δυο αξιωματικοί, ένας αρχιφύλακας και ένας υπαρχιφύλακας, μετακινήθηκαν άμεσα σε άλλες υπηρεσίες και στο πλαίσιο της πειθαρχικής δικαιοδοσίας αναμένεται η τελική απόφαση για την περαιτέρω υπηρεσιακή τους κατάσταση, σε συνδυασμό με την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου