ΤΟΠΙΚΑ

Οχι στο επίδομα γάμου!

οχι-στο-επίδομα-γάμου-578365

Με τρίωρες στάσεις εργασίας αύριο Τετάρτη απαντούν οι εργαζόμενοι της ΒΙΣ στην επιμονή της εταιρείας να προχωρήσει στην μονομερή περικοπή του επιδόματος γάμου.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΒΙΣ, με θέμα την περικοπή μονομερώς από την εργοδοσία, του επιδόματος γάμου, όπου ομόφωνα η Γενική Συνέλευση καταδίκασε τη συγκεκριμένη ενέργεια και καλεί την Εταιρεία να αναθεωρήσει άμεσα την απόφασή της.

Επίσης, αποφάσισε την πραγματοποίηση τρίωρης στάσης εργασίας, για την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013 (11.00 – 14.00 για την πρωινή βάρδια, 19.00 – 22.00 για την απογευματινή και 03.00 – 06.00 για τη νυχτερινή βάρδια). Την ίδια μέρα, θα συγκληθεί νέα γενική Συνέλευση, για τη συνέχιση του αγώνα.

Ολα αυτά ενώ στο εργοστάσιο και σε ορισμένα τμήματα εφαρμόζεται εκ περιτροπής εργασία, ενώ στο τμήμα παραγωγής χαρτιού έχει επίσης ανακοινωθεί ένας μήνας εκ περιτροπής από 4 Δεκεμβρίου μέχρι 4 Ιανουαρίου.

Οσον αφορά το επίδομα γάμου έχει γίνει σαφές από το σωματείο ότι πρόκειται για επίδομα για το οποίο όλες οι επιχειρήσεις – μέλη του ΣΕΒ δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να καταβάλουν το επίδομα γάμου, καθώς προβλέπεται στην τελευταία Εθνική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), καθώς μετά από συνεργασία με τη νομική υπηρεσία της ΓΣΕΕ, έγινε ξεκάθαρο ότι το επίδομα δεν μπορεί να καταργηθεί ούτε μετά την 15η Μαΐου, διότι έχει μετενεργήσει στις ατομικές συμβάσεις των εργαζομένων και ως εκ τούτου δεν μπορεί να διακοπεί μονομερώς.

Η ΓΣΕΕ έχει ζητήσει από όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις να προχωρήσουν στην υπογραφή νέας σύμβασης ώστε να διασφαλίσουν την ισχύ αναλόγων ρυθμίσεων, προειδοποιώντας παράλληλα τους εργοδότες να μην αποτολμήσουν την περικοπή του επιδόματος γάμου γιατί θα πυροδοτήσουν ανεξέλεγκτες αντιδράσεις.

Σύμφωνα επίσης με τα συνδικάτα, με τις ρυθμίσεις του εφαρμοστικού νόμου καθιερώθηκε o νομοθετημένος κατώτατος μισθός. Στο νομοθετικά ορισμένο κατώτατο μισθό, πέραν των προβλεπομένων τριετιών, κανένα άλλο επίδομα ή παροχή, άρα ούτε το επίδομα γάμου, περιλαμβάνεται.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου