ΤΟΠΙΚΑ

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι γιατροί

σήμα-κινδύνου-εκπέμπουν-οι-γιατροί-578337

S.O.S. για το μέλλον του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου αλλά και των Κέντρων Υγείας της Μαγνησίας, εξέπεμψε ο ιατρικός κόσμος, σε συνάντηση που είχε με την Υφυπουργό Υγείας, Ζέττα Μακρή.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Η κάλυψη των κενών θέσεων γιατρών στο Αχιλλοπούλειο με την πρόσληψη επικουρικών και την απόσπαση γιατρών από τα Κέντρα Υγείας, όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα της στελέχωσης του Νοσοκομείου, αντιθέτως μάλιστα δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα και στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας, τονίστηκε στη σύσκεψη. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας (ΕΝΚΥΜ) Νικ. Χαυτούρας, μίλησε για ισοπέδωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, παρά την απόπειρα ωραιοποίησης της κατάστασης.

Δεκάδες τα κενά στο Νοσοκομείο

Σύμφωνα με τον κ. Χαυτούρα, τα κενά ιατρών ειδικοτήτων στο Αχιλλοπούλειο παραμένουν.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην Παιδιατρική Κλινική υπηρετούν μόνο δύο γιατροί και ένας επικουρικός έναντι των οκτώ που προβλέπονται, στην Οφθαλμολογική έχει μείνει μόλις ένας γιατρός για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών και ένας επικουρικός έναντι των πέντε θέσεων που προβλέπει ο Οργανισμός, ένας και μοναδικός είναι και ο γιατρός στο Ογκολογικό Τμήμα, ενώ στην Ψυχιατρική Κλινική τις υπηρεσίες τους προσφέρουν δύο αντί για έξι γιατρούς.

Οι γιατροί των συγκεκριμένων κλινικών, αδυνατούν ακόμη και τα προγράμματα εφημερίας να βγάλουν, με τον κ. Χαυτούρα να δηλώνει ενώπιον της Υφυπουργού ότι: «το πρόβλημα στελέχωσης του Νοσοκομείου Βόλου με ιατρικό προσωπικό δεν λύνεται με επικουρικούς, που δεν είναι μόνιμοι».

Ωστόσο στο αίτημα της ΕΙΝΚΥΜ για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, η κ. Μακρή φέρεται να επικαλέστηκε τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας οι οποίες καθιστούν αδύνατη τη στελέχωση των νοσοκομείων με μόνιμους γιατρούς, τουλάχιστον γι’ αυτή την περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο κ. Χαυτούρας, όσο και ο κ. Θεόφ. Σάλτης, επεσήμαναν ότι ο ιατρικός εξοπλισμός από μόνος του δεν αρκεί για τη διάσωση του Νοσοκομείου, αν δεν υπάρχει ιατρικό προσωπικό να χειριστεί τα μηχανήματα και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πολίτες.

Χωρίς γιατρούς τα Κέντρα Υγείας

«Μπαλώματα» για τη λειτουργία του Νοσοκομείου, οι γιατροί χαρακτήρισαν και το by pass ιατρικού προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας.

Η απόσπαση γιατρών από τα Κέντρα Υγείας, όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα στελέχωσης των Κλινικών του Αχιλλοπουλείου, αλλά επιπλέον οδηγεί στην αποδόμηση και τον μαρασμό των Κέντρων Υγείας.

«Στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας πλέον δεν υπάρχει ούτε ένας παιδίατρος. Πολίτες από τα χωριά αναγκάζονται να απευθύνονται στο Νοσοκομείο όταν αντιμετωπίζουν κάποιο έκτακτο παιδιατρικό περιστατικό», σημείωσε ο κ. Χαυτούρας, κάνοντας λόγο για απαξίωση των Κέντρων Υγείας και διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Χαρακτηριστικά δε, ανέφερε την περίπτωση του Κέντρου Υγείας Αλμυρού, που δεν διαθέτει Παιδίατρο, μετά την απόσπαση του μοναδικού στο Νοσοκομείο, την αποστελέχωση του Κέντρου Υγείας Αλοννήσου από τη στιγμή που έφυγε και ο μοναδικός γενικός γιατρός και την περίπτωση του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής, απ’ όπου πέντε γιατροί αποσπάστηκαν στο Αχιλλοπούλειο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου