ΤΟΠΙΚΑ

Το προσφυγικό «με άλλα μάτια» -Διάκριση Βολιώτη μαθητή

το-προσφυγικό-με-άλλα-μάτια-διάκρισ-577802

Ο Γιώργος Πέτρου απέσπασε το δεύτερο βραβείο πανελλαδικά για το διήγημά του – Πήρε ερέθισμα από τη συμφοίτηση με παιδιά πρόσφυγες στο σχολείο

Το προσφυγικό «με άλλα μάτια», όπως και ο τίτλος του διηγήματος, προσέγγισε ο μαθητής της δευτέρας τάξης στο 2ο Γενικό Λύκειο Βόλου, Γιώργος Πέτρου, ο οποίος απέσπασε πανελλήνια διάκριση σε μαθητικό διαγωνισμό. Πρόκειται για τον μαθητικό διαγωνισμό διηγήματος και ποίησης της Πανελλήνιας Ενωσης Λογοτεχνών, ο οποίος διοργανώθηκε από τον περασμένο Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο και μόλις προχθές ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα.

Ο μαθητής Γιώργος Πέτρου με το διήγημά του «Με άλλα μάτια», απέσπασε το β’ βραβείο πανελλαδικά, προσεγγίζοντας ένα επίκαιρο και ευαίσθητο ζήτημα αυτό της προσφυγιάς. «Γνωρίζω ότι έχουν γραφτεί πολλά για το προσφυγικό ζήτημα, θέλησα όμως να βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου, μέσα από τη δική μου εμπειρία».

Για τον Γιώργο Πέτρου το ερέθισμα να ασχοληθεί με το προσφυγικό ήταν ταξίδι που έκανε με την οικογένειά του σε νησί. «Σε αυτό το νησί, οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν πρόσφυγες. Σφίχτηκε η καρδιά μου από τις εικόνες που αντίκρισα», ανέφερε. Μία ακόμη αφορμή του δόθηκε και στο σχολείο, όπου φοιτούν πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Παιδόπολη της Αγριάς.

Στο διήγημά του ο μαθητής περιγράφει ένα παιδί στην ηλικία του που ζει στην Αθήνα και έρχεται σε επαφή με έναν πρόσφυγα, ο οποίος διηγείται πώς αναγκάστηκε να φύγει από την πατρίδα του, να ξενιτευτεί. «Δυστυχώς το προσφυγικό δεν θα πάψει να μας απασχολεί ποτέ, όσο συνεχίζονται οι πόλεμοι. Είναι κρίμα, άνθρωποι που είχαν τις πατρίδες τους, τις ζωές τους να αναγκάζονται να φύγουν μακριά από τον τόπο τους, αναζητώντας μία καλύτερη τύχη», σημειώνει ο μαθητής.

Ο ίδιος στέλνει και το δικό του μήνυμα. «Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε τη διαφορετικότητα. Πάντα όταν βλέπουμε κάποιον άλλου χρώματος, γλώσσας, θρησκείας και κουλτούρας, αισθανόμαστε ανασφαλείς. Δεν πρέπει. Η αποδοχή δεν πρέπει να είναι θέμα φυλής ή γλώσσας. Τον συνάνθρωπο τον αποδεχόμαστε με βάση την προσωπικότητά του», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιώργος Πέτρου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου