ΤΟΠΙΚΑ

Οδοντίατρος του Νοσοκομείου Βόλου έσωσε τη ζωή 60χρονου

οδοντίατρος-του-νοσοκομείου-βόλου-έσ-576637

Συγκλονίζει ο οδοντίατρος του Νοσοκομείου Βόλου Γ. Ιατρού, που έσωσε 60χρονο από τον θάνατο – Τα δραματικά λεπτά μέχρι την ανάνηψή του

Ο Γιώργος Ιατρού, διευθυντής του οδοντιατρικού τμήματος στο Αχιλλοπούλειο, μόλις έχει τελειώσει από ένα δύσκολο χειρουργείο. Κατεβαίνει από τον τρίτο όροφο στο ισόγειο της νέας πτέρυγας για να αγοράσει έναν καφέ από το κυλικείο. Αντιλαμβάνεται όμως ότι δεν έχει χρήματα μαζί του και έτσι κάνει στροφή για το ιατρείο του, στον χώρο των εξωτερικών ιατρείων.

Αυτή η στροφή χωρίς υπερβολή ήταν καθοριστική, διότι βρέθηκε την κατάλληλη ώρα στο κατάλληλο σημείο στο θυρωρείο του κτιρίου από την οδό Πολυμέρη. Κάτωχρος σε μία καρέκλα είναι έτοιμος να σωριαστεί ένας άνθρωπος, περίπου 60 χρόνων. Οι φύλακες του νοσοκομείου στη θέα του παγώνουν.

Ο Γιώργος Ιατρού ψύχραιμος σπεύδει με μία δρασκελιά δίπλα του. Ήταν φανερό ότι χρειάζονταν βοήθεια. Ο σφυγμός του πολύ αδύναμος. Ο ιδρώτας τον είχε λούσει. Δεν είχε κουράγιο να μιλήσει και να αδυνατεί να αναπνεύσει.

Ο γιατρός αρχίζει να του κάνει μαλάξεις. Προσπαθεί να τον επαναφέρει και ταυτόχρονα προσπαθεί να βρει σφυγμό. Έχουν περάσει λίγα δευτερόλεπτα οπότε ο 60χρονος δείχνει να ανταποκρίνεται, ξαναπέφτει όμως σε λήθαργο.

Ο γιατρός συνεχίζει τις μαλάξεις με τη διαδικασία ΚΑΡΠΑ, ενώ διερχόμενοι πολίτες και υπάλληλοι παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις προσπάθειες ανάνηψης.

Μία τραυματιοφορέας που περνούσε εκείνη την ώρα από το σημείο βοηθάει τον γιατρό. Εναποθέτουν μαζί τον 60χρονο πάνω σ’ ένα άδειο φορείο και σε κλάσματα δευτερολέπτου τον μεταφέρουν στα Επείγοντα. Ευτυχώς δεν ήταν αργά.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές στο ΤΕΠ κατάφεραν τελικά να τον επαναφέρουν στη ζωή. Τα δύσκολα μόλις είχαν περάσει. Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται τι θα μπορούσε να έχει συμβεί, αν ο Γιώργος Ιατρού δεν περνούσε από το θυρωρείο την ώρα που ο 60χρονος πάλευε μεταξύ ζωής και θανάτου.

Ο Γιώργος Ιατρού που έχει εκπαιδευτεί στον τομέα της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, λίγα λεπτά αργότερα περιέγραψε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ κάθε στιγμή και συναίσθημα κατά την διάρκεια της προσπάθειας του να σωθεί ο συγκεκριμένος άνθρωπος.

«Τα λεπτά που πέρασαν μέχρι ο άνθρωπος να επανέλθει ήταν πράγματι δραματικά. Ήθελε ο θεός να ζήσει και έζησε. Ήταν μεγάλη η ανακούφιση μόλις σήμανε άρση συναγερμού και ο πολίτης επανέκτησε τις αισθήσεις του. Έκανα ό,τι θα έκανε ο κάθε άνθρωπος στη θέση μου, πόσο μάλλον ένας γιατρός. Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν το πόσο αθόρυβα προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου, επιλέγοντας κατά καιρούς να προβάλλω συγκεκριμένα μηνύματα και όχι εμένα. Αυτό επιλέγω να κάνω και τώρα: Το μήνυμα είναι η διάδοση της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης. Σώζει ζωές», κατέληξε ο ίδιος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου