ΤΟΠΙΚΑ

Η «Ημέρα κατά του Ρατσισμού» με τα «μάτια» των μαθητών του Γυμνασίου Αγριάς

η-ημέρα-κατά-του-ρατσισμού-με-τα-μάτ-576326

Το Κέντρο Φιλοξενίας Ανηλίκων Αιτούντων Ασυλο στον Βόλο, που στεγάζεται στην Παιδόπολη Αγριάς, επισκέφτηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού οι μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Αγριάς, συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριες τους, Ειρήνη Καφίδα και Δήμητρα Πολυχρόνη.

Οι μαθητές του Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά εφήβους από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τις αραβικές χώρες. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία στους μαθητές του Γυμνασίου Αγριάς να έρθουν οι ίδιοι αντιμέτωποι με πιθανές προκαταλήψεις και στερεότυπα που τους διακατέχουν σχετικά με τους πρόσφυγες, να λύσουν απορίες και, μέσα από τη συνολική διαδικασία, να διαπιστώσουν όχι μόνο διαφορές αλλά και πολλά κοινά ως προς τον τρόπο ζωής, τα ενδιαφέροντα και τα όνειρα που τους ενώνουν με τους νέους των συγκεκριμένων χωρών. Με το πέρας της επίσκεψης και πριν την αναχώρηση για την επιστροφή προέκυψε, αυθόρμητα η ιδέα για ένα σύντομο φιλικό παιχνίδι μπάσκετ μεταξύ των νέων στο γήπεδο της Παιδόπολης.

Στη συνέχεια οι μαθητές δημιούργησαν ένα βίντεο με τίτλο «Ο Ρατσισμός που κρύβεις μέσα σου», το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τις συνεντεύξεις και γενικά την εμπειρία τους από την επίσκεψη στο Κέντρο Φιλοξενίας, με σκοπό να μεταφέρουν τις εντυπώσεις αυτές στους συμμαθητές τους κατά την Ημέρα Κατά του Ρατσισμού.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου στο Γυμνάσιο Αγριάς παραβρέθηκαν η υπεύθυνη Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Φιλοξενίας, κ. Ιωάννα Ζαγοριανού, ο εκπαιδευτής – φιλόλογος κ. Βασίλης Βλαχάκης, οι κ. Χαράλαμπος Μπαντέρ Κανάνα και Wali Daryab, διερμηνείς των Αραβικών και Φαρσί αντίστοιχα, καθώς και τέσσερις έφηβοι του Κέντρου από το Αφγανιστάν, τη Συρία, την Αίγυπτο και το Πακιστάν. Στην εκδήλωση αναγνώστηκε επίσης ποίημα του μαθητή της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Παναγιώτη Παπαγεωργίου, ενώ παρουσιάστηκαν και αφίσες- ζωγραφιές με θετικά, αντιρατσιστικά μηνύματα, τις οποίες είχαν δημιουργήσει οι μαθητές όλων των τμημάτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου