ΤΟΠΙΚΑ

Στροφή σε εναλλακτικές καλλιέργειες

στροφή-σε-εναλλακτικές-καλλιέργειες-574535

Εντονο είναι το ενδιαφέρον των αγροτών του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου για την καλλιέργεια της Κρανιάς. Ο αγροτικός κόσμος του Ανατολικού Πηλίου ενδιαφέρεται να καλλιεργήσει την κρανιά εναλλακτικά και συμπληρωματικά με την καλλιέργεια του μήλου που είναι η βασική ενασχόληση των γεωργών στην περιοχή.

Αλλωστε πρόκειται για μια καλλιέργεια, η οποίααπευθύνεται σε αγρότες των ορεινών και ημιορεινών περιοχών όπως είναι αυτή του ανατολικού Πηλίου.

Οι αγρότες του Ανατολικού Πηλίου μέσα από την καλλιέργεια της Κρανιάς στοχεύουν σε ένα πρόσθετο εισόδημα καθώς η απόδοση σε πλήρη ανάπτυξη των δένδρων φθάνει τα 2.000 κιλά/στρ. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η καλλιέργεια δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με φυτοφάρμακα και λιπάσματα και μπορεί να εκμεταλλευτεί τους εγκαταλελειμμένους αγρούς.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου σε συνεργασία με τον Γεωπονικό Σύλλογο Μαγνησίας διοργανώνουν διήμερο ενημερωτικών ομιλιών με θέμα: «Η καλλιέργεια της κρανιάς στο Ανατολικό Πήλιο και προοπτικές ανάπτυξης».

Βασικός εισηγητής των εκδηλώσεων θα είναι ο κ. Κωνσταντίνος Ντούλιας, ο οποίος είναι πρωτοπόρος στην εκμετάλλευση της κρανιάς στην Κυψέλη Ημαθίας.

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, στις 17:00μ.μ στο Δημαρχείο του Δήμου στη Ζαγορά και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, στις 17:00μ.μ. στο Κοινοτικό κατάστημα στην αίθουσα συνεδριάσεων (πρώην Δημαρχείο) στην Τσαγκαράδα.

Οπως αναφέρει η γεωπόνος και αντιδήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Μαρία Σαμαρά, η καλλιέργεια της κρανιάς μπορεί να αποτελέσει για τους αγρότες της περιοχής του δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου μια σημαντική ενασχόληση, εναλλακτικά και συμπληρωματικά με την καλλιέργεια του μήλου που είναι η βασική ενασχόληση των γεωργών στην περιοχή.

Διευκρινίζοντας χαρακτηριστικά ότι σε περιοχές με ακαλλιέργητα τμήματα μπορεί να εγκατασταθεί παραγωγικά και να δώσει ικανοποιητικά παραγωγικά αποτελέσματα. «Η καλλιέργεια της Κρανιάς ίσως αποτελέσει μια εναλλακτική παραγωγική διαδικασία για την περιοχή, μια πρόσφορη λύση για την απόκτηση πρόσθετου εισοδήματος στους αγρότες της περιοχής. Άλλωστε τα προϊόντα της πηλιορείτικης γης έχουν μοναδική ποιότητα και γεύση και η ταυτότητά τους πρέπει να παραμείνει ισχυρή. Την ποιότητα αυτή πρέπει να την προστατέψουμε και να την αναδείξουμε στο καταναλωτικό κοινό. Ο συνδυασμός της καινοτομίας και της παράδοσης, μπορεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό κράμα, ανθεκτικό στις πιέσεις του διεθνούς ανταγωνισμού. Με σεβασμό στο περιβάλλον και την πηλιορείτικη γη που προσδίδει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε όλα τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα. Ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή στον αγροτικό τομέα, ο οποίος σε συνδυασμό με την τουριστική οικονομική ανάπτυξη θα τον βοηθήσει να επιβιώσει στην επόμενη δεκαετία», καταλήγει η γεωπόνος κ. Σαμαρά.

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου