ΤΟΠΙΚΑ

Οροι στην εκμίσθωση παραλιών ~ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΥΑ

οροι-στην-εκμίσθωση-παραλιών-καθοριζ-573068

Δίνει δικαίωμα στους δήμους για παραχώρηση χρήσης αιγιαλού με αντάλλαγμα

Προσωρινή λύση στα προβλήματα που προέκυψαν μετά την 646/15 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απευθείας παραχώρηση με αντάλλαγμα των παραλίων προς τους ΟΤΑ, δίνει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Το Υπουργείο Εσωτερικών υποσχέθηκε ότι το επόμενο δεκαήμερο θα κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα λαμβάνει υπόψη, τόσο τις προτάσεις της ΚΕΔΕ όπως αυτές διαμορφώθηκαν στην υπ’ αριθμόν 113 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 7 Απρίλη 2015, όσο και στις διατυπώσεις της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια τους Δήμους που βρίσκονται κυριολεκτικά όμηροι του χρόνου έκδοσης και των όρων που θα περιλαμβάνει η ετήσια ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση).

Ο Νομικός Σύμβουλος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας Πάνος Ζυγούρης εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «το Ε’ τμήμα του ΣτΕ με την 646/2015 απόφασή του έκρινε παράνομη τη μαζική παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ. Η υπόθεση παραπέμφθηκε ενόψει της σπουδαιότητάς της στην επταμελή σύνθεση του Ε’ τμήματος με δικάσιμο την 3η Ιουνίου του 2015. Προκειμένου να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα η ΚΕΔΕ θα πρέπει να προτείνει ευθεία νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύει το ζήτημα:

Πρόταση προς νομοθετική ρύθμιση

1. Οι Δήμοι μπορούν, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, να παραχωρούν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ιδιαιτέρα δικαιώματα σε αιγιαλούς και τις παραλίες που ευρίσκονται εντός της χωρικής τους αρμοδιότητας εφ’ όσον με την παραχώρηση δεν παραβιάζεται ο προορισμός τους ως κοινόχρηστων πραγμάτων και δεν επέρχεται αλλοίωση στη φυσική μορφολογία τους και τα βιοτικά στοιχεία τους.

2.Τα δικαιώματα που παραχωρούνται κατά την προηγούμενη παράγραφο μπορούν να αφορούν μόνο ήπιες και χαμηλής έντασης χρήσεις, οι οποίες δεν θίγουν το φυσικό ανάγλυφο και δεν προκαλούν οικολογική επιβάρυνση, με την επιφύλαξη των έργων που προβλέπονται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 2971/2001».

«Η απόφαση του ΣτΕ προκάλεσε σε όλους τους Δήμους αναστάτωση», αναφέρει ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Π. Κουτσάφτης καθώς πάγωσαν όλες οι διαδικασίες για τις παραλίες, τα ομπρελοκαθίσματα, τους ναυαγοσώστες και ότι αυτό συνεπάγεται με τις επιχειρήσεις που λειτουργούν, τα άτομα που απασχολούν κ.πλ. Με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, δίνεται διέξοδος», καταλήγει ο κ. Κουτσάφτης.

Οροι και προϋποθέσεις

Στη νέα ΚΥΑ επισημαίνεται πως «παραχωρείται απευθείας και με αντάλλαγμα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α΄ Βαθμού της χώρας, το δικαίωμα της απλής χρήσης των κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, που βρίσκονται στα όρια της διοικητικής τους περιφέρειας. Το δικαίωμα αυτό μπορεί να μεταβιβαστεί ολικά ή μερικά από κάθε Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού σε υφιστάμενη δημοτική ανώνυμη εταιρία.

Εγκρίνεται η περαιτέρω μεταβίβαση του δικαιώματος απλής χρήσης από τους ΟΤΑ Α’ βαθμού προς τρίτους, με σύναψη σύμβασης μίσθωσης, έναντι ανταλλάγματος. Η παραχώρηση του προηγούμενου άρθρου γίνεται αποκλειστικά για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού (όπως εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής, σετ ομπρελών με ξαπλώστρες ή καθίσματα με ή χωρίς τραπεζάκι, λειτουργία τροχήλατου -αυτοκινούμενου ή μη-αναψυκτηρίου).

Η παραχώρηση γίνεται έναντι ανταλλάγματος το οποίο ορίζεται σε ποσοστό 30% επί των ακαθαρίστων εσόδων ή επί του συμφωνηθέντος μισθώματος, το οποίο καταβάλλεται από τους τρίτους.

Απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία των χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών καθώς και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα αυτών.

Σε περίπτωση λουτρικής εγκατάστασης, οι Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού υποχρεούνται να τηρούν τα οριζόμενα για πρόσληψη ναυαγοσωστών, τοποθέτηση κατάλληλων παρατηρητηρίων ναυαγοσωστών και γενικώς για τη λήψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας των λουομένων, των εργαζομένων και όσων γενικά κινούνται στους χώρους αυτούς.

Η μέγιστη κάλυψη χρήσης δεν υπερβαίνει το 50% του παραχωρούμενου χώρου, προκειμένου να υπάρχουν οριζόντιοι και κάθετοι διάδρομοι τουλάχιστον ενός μέτρου και ελεύθερη λωρίδα κατά μήκος της ακτής, πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων, από την ακτογραμμή για την ελεύθερη κίνηση των λουομένων και την αποφυγή ατυχημάτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου