ΤΟΠΙΚΑ

Λουφάρουν τον εκχιονισμό…

λουφάρουν-τον-εκχιονισμό-572871

Σε περίπτωση που αποκλειστεί από χιονοπτώσεις το οδικό κύκλωμα του Πηλίου, θα πρέπει οι εμπλεκόμενοι φορείς να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο ότι σε όλο το μήκος του δεν θα πρέπει να υπάρχουν σταθμευμένα οχήματα, ένθεν και ένθεν του δρόμου και ότι θα πρέπει να ακινητοποιούνται τα μεγάλα φορτηγά με συρόμενο φορτίο.

Με αυτές τις δύο καίριες επισημάνσεις έκλεισε η χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του ενιαίου Δήμου Βόλου που συγκλήθηκε στο Δημαρχείο, με κύριο αντικείμενο το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα που πιθανόν να δημιουργηθούν από πλημμύρες ή από πιθανές χιονοπτώσεις, που ενδεχομένως να πλήξουν τη Μαγνησία και ειδικότερα τα γεωγραφικά όρια του ενιαίου Δήμου Βόλου κατά την περίοδο της φετινής χειμερινής περιόδου.

Στη χθεσινή συνεδρίαση εκπρόσωποι από Τοπικά Συμβούλια του ενιαίου Δήμου Βόλου έκαναν επισημάνσεις σε προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν και τα οποία θα πρέπει να τύχουν της προσοχής του Συντονιστικού Οργάνου.

Αίσθηση ωστόσο προξένησε η επισήμανση – καταγγελία του Διοικητή της Τροχαίας Βόλου και πρώην Διοικητή του Τμήματος Περιφέρειας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας κ..Θαν. Κουλούρη, που ούτε λίγο – ούτε πολύ κατήγγειλε ότι τα εκχιονιστικά μηχανήματα που εκμισθώνει κάθε χρόνο η Νομαρχία Μαγνησίας από ιδιώτες για λόγους οικονομίας καυσίμων, κινούνται μόνον, όπως τόνισε, όταν βλέπουν ότι τα πλησιάζει περιπολικό της Αστυνομίας!!!

«Αν δεν βλέπουν τα περιπολικά δεν βγάζουν το … «μαχαίρι», είπε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της Τροχαίας, για να διερωτηθεί στη συνέχεια και ο ίδιος ότι δεν ξέρει πως μπορεί να ρυθμιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα…

Ο Διοικητής της Τροχαίας σημείωσε επίσης ότι για την Αστυνομία είναι το πιο εύκολο με δύο συνεργεία της να βεβαιώσει κλήσεις και να αφαιρέσει πινακίδες στις περιπτώσεις που έχουμε έντονη χιονόπτωση στο Πήλιο και τα οχήματα είναι σταθμευμένα κατά μήκος του δρόμου Βόλου – Ζαγοράς.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, δεν είναι αυτή η πρώτη μας επιλογή, καθώς αντιλαμβανόμαστε, όπως πρόσθεσε, ότι ειδικά στις περιόδους των εορτών οι επισκέπτες είναι αυτοί που δίνουν οικονομική ανάσα και ζωή τόσο στα ξενοδοχεία, όσο και στους επαγγελματίες των ορεινών χωριών του Πηλίου.

Θα πρέπει ο Δήμος και η Περιφερειακή Ενότητα να διασφαλίσουν ότι θα είναι καθαρό τόσο το κεντρικό οδικό δίκτυο, όσο και τα λιθόστρωτα μέσα στα χωριά, καθώς και οι χώροι στάθμευσης ειδικά στην Πορταριά. «Βρείτε εναλλακτικούς χώρους στάθμευσης, έτσι ώστε να μη σταθμεύουν τα αυτοκίνητα στο κεντρικό οδικό δίκτυο», είπε ο κ. Κουλούρης που αναφέρθηκε επίσης σε τέσσερα διαφορετικά σημεία στα οποία με βάση το σχεδιασμό θα είναι σημεία διαφυγής και ειδικότερα στις Αηδονοφωλιές, στη διασταύρωση της Αλλης Μεριάς, μέσα στην Πορταριά και στο Καράβωμα της Ζαγοράς.

Στο πρόβλημα με τους χώρους στάθμευσης αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος από το Τοπικό Συμβούλιο Πορταριάς Δημ. Βλαχούτσος, ο οποίος στάθηκε ακόμη στον καθαρισμό των δρόμων έξω από τα ξενοδοχεία του χωριού, καθώς και στην ανάγκη εξυπηρέτησης των κτηνοτρόφων που είναι έξω από το χωριό.

Ακόμη ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νέας Αγχιάλου Ελ. Διαμαντένιας κατήγγειλε ότι τα δίκτυα ομβρίων της περιοχής έχουν να καθαριστούν εδώ και έξι χρόνια. Μέχρι δέντρα έχουν φυτρώσει μέσα στα φρεάτια, είπε ο κ. Διαμαντένιας

Ο Γ. Αγαπητός που είναι Πρόεδρος στο Τοπικό του Αγίου Λαυρεντίου σημείωσε από την πλευρά του το πρόβλημα που υπάρχει με τα φύλλα από τα πλατάνια που αποφράσσουν τα αυλάκια των ομβρίων, ενώ ο τοπικός Αντιδήμαρχος των Δημοτικών Ενοτήτων Αγριάς και Αρτέμιδας Σωτ. Χαλκιάς σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη ότι τα μηχανήματα που θα εκμισθωθούν από ιδιώτες θα πρέπει να είναι και μικρά, για να μπορούν να κινηθούν στις στενές στροφές που υπάρχουν στον Αγιο Βλάσιο, ενώ για τον Αγιο Λαυρέντιο είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στην Περιφερειακή Ενότητα και το Δήμο Βόλου για το ποιος είναι υπεύθυνος για τον καθαρισμό του περιφερειακού δρόμου του χωριού.

Επίσης οκ. Χαλκιάς σημείωσε την ανάγκη να καθαριστούν τα φρεάτια μέσα στην Αγριά, ενώ πρόσθεσε πως τα Τοπικά Συμβούλια θα πρέπει να ενημερώνουν το Συντονιστικό για τους νεφροπαθείς που υπάρχουν στα χωριά και τα οποία μεσούντος των ακραίων καιρικών φαινομένων ενδεχομένως να χρειαστεί να μεταφερθούν για αιμοκάθαρση στο Νοσοκομείο.

Την ανάγκη να καθαριστούν τα φρεάτια μέσα στην πόλη σημείωσε και ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Ενότητας Βόλου Νίκος Ντόκος με την αρμόδια Αντιδήμαρχο Νατάσσα Οικονόμου να σημειώνει ότι από τις αρχές Νοεμβρίου η ΔΕΥΑΜΒ με το ειδικό όχημα που διαθέτει έχει αρχίσει τους καθαρισμούς στα φρεάτια.

Ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου Αγγ. Κυρίτσης σημείωσε ότι μέσα στην πόλη οι περισσότεροι οδηγοί δεν έχουν διπλά λάστιχα για το χειμώνα και ότι δεν γνωρίζουν να βάζουν αντιολισθητικές αλυσίδες σε αντίθεση, όπως είπε, με ότι συμβαίνει με τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας για να κλείσει με την επισήμανση ότι οι πυροσβέστες στα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν είναι οδηγοί εταιρείας οδικής βοήθειας, όπως νομίζουν ορισμένοι…

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου