ΤΟΠΙΚΑ

«Ζωντανεύει» 5χρονη που έζησε στις Αρχαίες Φερές

ζωντανεύει-5χρονη-που-έζησε-στις-αρχ-57256

Η μικρή Ηδύλη αναπλάθεται σε φυσικό μέγεθος, χάρη στην πρωτοποριακή προσπάθεια του καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη

Πρωτοποριακή θα είναι η ανάπλαση των χαρακτηριστικών, της συνολικής εικόνας και του χαμόγελου μικρού κοριτσιού, που έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. στις αρχαίες Φερές και πέθανε σε ηλικία 5,5 ετών, κατά πάσα πιθανότητα λόγω ασθένειας. Η μικρή Ηδύλη, όπως την ονόμασε ο καθηγητής Ορθοδοντικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μανώλης Παπαγρηγοράκης, ετοιμάζεται να αρχίσει και πάλι το ξέγνοιαστο παιχνίδι, αυτή τη φορά, όμως, όχι στο στην αυλή του σπιτιού της, αλλά στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, η μικρή Φεραία που έζησε την ίδια εποχή με την Μύρτιδα, θα «ζωντανέψει» σε φυσικό μέγεθος, ακριβώς όπως ήταν, μέσα από την πρωτοποριακή προσπάθεια του κ. Παπαγρηγοράκη και των συνεργατών του, να αναπλάσουν όχι μόνο το πρόσωπο, αλλά ολόκληρο το σώμα του μικρού κοριτσιού, που «αναπαύεται» σε κιβωτιόσχημο τάφο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, έχοντας δίπλα του, την αγαπημένη του πλαγγόνα, δηλαδή την κούκλα του.

Η μικρή Φεραία θα «ζωντανέψει» σε φυσικό μέγεθος, για να βρεθεί χιλιάδες χρόνια μετά, σε μια νέα εποχή, με νέες συνθήκες, διατηρώντας, ωστόσο, την παιδική αθωότητα και το χαμόγελό της, κρατώντας ένα καλαθάκι.

Μετά την αναπαράσταση της Μύρτιδας που έγινε σύμβολο στην περίοδο της πανδημίας, και την προϊστορική «Αυγή», η μικρή Ηδύλη από τις αρχαίες Φερές του 5ου αιώνα π.Χ., θα ορθώσει το ανάστημά της, αποκαλύπτοντας το πρόσωπό της, 2.500 χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατό της.

Με δήλωσή στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Παπαγρηγοράκης ανέφερε ότι «είμαστε στην φάση της ανάπλασης, που αυτή την φορά δεν θα περιοριστεί στο πρόσωπο, αλλά θα είναι ολόσωμη και μάλιστα σε κίνηση. Αυτή είναι η μεγάλη καινοτομία και το σημαντικό σε αυτή την δουλειά που κάνουμε».

Το φιλόδοξο εγχείρημα είναι, εξαιρετικά δύσκολο, με τον καθηγητή ορθοδοντικής να υπογραμμίζει ότι «είναι δύσκολο και πολύ ακριβό το εγχείρημα και χρειάζεται μεγάλη οικονομική υποστήριξη. Ένα μεγάλο μέρος της συγκεκριμένης εργασίας, έχει χρηματοδοτηθεί από την «Ελληνογερμανική Αγωγή». Ο Σοφοκλής Σωτηρίου, είναι υπεύθυνος των επιστημονικών και ερευνητικών προγραμμάτων της «Ελληνογερμανικής Αγωγής» και αμέσως μόλις πληροφορήθηκε για την συγκεκριμένη ανάπλαση και τις οικονομικές δυσκολίες του συγκεκριμένου προγράμματος, προθυμοποιήθηκε, το σχολείο, να χρηματοδοτήσει το 50% της ανάπλασης της Ηδύλης».

Γλυκό κοριτσάκι

Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου της μικρής Φεραίας, που αναπλάθεται με πολύ μεγάλη προσοχή, ανέφερε πως «είναι ένα γλυκό κοριτσάκι», με την ολόσωμη ανάπλαση να βασίζεται «στα στοιχεία που προκύπτουν από τα ανατομικά, σκελετικά της χαρακτηριστικά».

Είναι η πρώτη φορά που θα γίνει ανάπλαση ολόκληρου του σώματος και μάλιστα θα είναι σε κίνηση. «Λόγω των ευρημάτων που υπάρχουν μέσα στο μαρμάρινο ζωγραφισμένο κυβοτιόσχημο τάφο της, μας έδωσε τη σκέψη να είναι σε κίνηση η Ηδύλη και να κρατάει ένα καλαθάκι» είπε.

Παράλληλος στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι ο εντοπισμός της αιτίας θανάτου του μικρού κοριτσιού, που αποδίδεται σε ασθένεια, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν γραπτές πηγές που να αναφέρονται σε λοιμό την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, στην Μαγνησία. «Εάν υπάρχουν στοιχεία λοιμώξεως, μέσω ανάλυσης DNA, είναι δυνατόν να βρούμε τον αιτιολογικό παράγοντα, του θανάτου της μικρής Ηδύλης, αλλά όλα αυτά απαιτούν μεγάλη οικονομική υποστήριξη. Νομίζω ότι σιγά – σιγά θα τα καταφέρουμε» είπε.

Η εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία της ανάπλασης βασίζεται στο γνήσιο αντίγραφο του κρανίου του μικρού κοριτσιού, που έχουν στη διάθεσή τους τα μέλη της επιστημονικής ομάδας. Η πολύ καλή συνεργασία που ξεκίνησε την περίοδο που ήταν προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Αργυρούλα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου, συνεχίζεται και επί των ημερών της νυν προϊσταμένης Ανθής Μπάτζιου. «Εχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με την κ. Μπάτζιου και καλή διάθεση να προχωρήσουμε την έρευνά μας σε πολλά επίπεδα. Επίσης, επιθυμία μας είναι να δημιουργηθεί κάτι πολύ πρωτοποριακό στο Αρχαιολογικό μουσείο του Βόλου» υπογράμμισε.

Η πρώτη παρουσίαση της θα γίνει στην Αθήνα, για να επιστρέψει, στη συνέχεια, στον φυσικό της χώρο, και στο «σπίτι της»… στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών να επισημαίνει ότι το δύσκολο εγχείρημα, αποτελεί, ταυτόχρονα, πρόκληση για την ερευνητική ομάδα, που εργάζεται μεθοδικά και συντονισμένα, για την επίτευξη του κοινού στόχου.

Σπάνιο εύρημα

Εξαιρετικά σπάνιο εύρημα αποτελεί σε πανελλήνια κλίμακα ο τάφος του μικρού κοριτσιού που αποκαλύφθηκε σε τύμβο των αρχαίων Φερών, μετά από 2.500 χρόνια. Το μικρό κοριτσάκι που έζησε στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. (στην κλασική εποχή, 5ος-4ος αι. π.Χ.), και ενταφιάστηκε με την αγαπημένη της πλαγγόνα, «αναπαύεται» στην αίθουσα των ταφικών μνημείων του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.

Το εξαιρετικά σημαντικό εύρημα ήρθε στο φως πριν από τριάντα χρόνια, σε τύμβο των Φερών ο οποίος περιείχε δεκαεπτά τάφους, ενώ οι συνθήκες ταφής επέτρεψαν τη διατήρηση οργανικών υλών επί χιλιάδες χρόνια. Η μικρή Φεραία «ταξίδεψε» στον χρόνο συντροφιά με τα αγαπημένα της αντικείμενα, όπως η πλαγγόνα από ελεφαντόδοντο, τρία ζευγάρια παπούτσια, τα χτενάκια που στόλιζαν τα μαλλιά της, αλαβάστρινα μυροδοχεία, ένα πολύ ωραίο καπέλο, καθώς και ένα πλεκτό καλάθι με διάφορους καρπούς. Επίσης σώζονται υπολείμματα από τα ρούχα που φορούσε, ενώ η συνολική εικόνα που παρουσιάζει το εύρημα, αναμφίβολα καθηλώνει τον επισκέπτη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου