ΤΟΠΙΚΑ

Τιμή για καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

τιμή-για-καθηγητή-του-πανεπιστημίου-θ-571972

Το Βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» απονέμεται σε εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας που προωθούν τη φιλαναγνωσία

Τιμή και αναγνώριση στο έργο και την προσφορά του Βασίλη Αναγνωστόπουλου, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποτελεί το βραβείο που θεσμοθετήθηκε στο όνομά του από τις εκδόσεις «Ψυχογιός» και απονέμεται από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, σε εκπαιδευτικό της δευτεροβάθμιας, ο οποίος προωθεί τη φιλαναγνωσία. Το βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» που απονεμήθηκε φέτος στο Βολιώτη φιλόλογο και συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή, είναι ιδιαιτέρως τιμητικό και το έπαθλο αντιστοιχεί σε βιβλία συνολικής αξίας 300 ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το παραπάνω βραβείο είναι σύμφυτο με την 2α Απριλίου, Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου και απονέμεται από το Ελληνικό Τμήμα της IBBY (International Board on Books for Young People) – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

«Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για μένα το γεγονός ότι απονέμεται σε εκπαιδευτικό το βραβείο που φέρει επίσης το όνομα εκπαιδευτικού. Είναι πολύ μεγάλη η τιμή που μου έκανε ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου-Παράτημα της ΙΒΒΥ, της Διεθνούς οργάνωσης βιβλίου για τη νεότητα, αναγνωρίζοντας το έργο μου και θεσμοθετώντας το βραβείο στο όνομά μου» υπογραμμίζει ο κ. Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ο διακεκριμένος Πανεπιστημιακός διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναπτύσσοντας, παράλληλα, πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο, με επίκεντρο το παιδικό βιβλίο, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της ευρύτερης περιοχής μας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το δίτομο έργο με τίτλο «Λαϊκά παραμύθια της Θεσσαλίας» το οποίο «ήταν όνειρο ζωής» για τον ίδιο. Το συγκεκριμένο δίτομο έργο, καρπός επίπονης ερευνητικής προσπάθειας, θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 27 Μαΐου στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εργο του ακούραστου Πανεπιστημιακού, συγγραφέα και ερευνητή, είναι, παράλληλα, το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων, που έχει συγκεντρώσει στους κόλπους του την πνευματική ελίτ της περιοχής μας «συγγραφείς αλλά και όσους αγαπούν το βιβλίο» όπως επισημαίνει ο κ. Αναγνωστόπουλος. Ο ίδιος υπογραμμίζει παράλληλα ότι «συγκεντρώνουμε βιβλία Μαγνησιωτών συγγραφέων, διότι στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια βιβλιοθήκη».

Σημαντική προσωπικότητα

Ο Β. Δ. Αναγνωστόπουλος, Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος έχει πολιτογραφηθεί πλέον Βολιώτης μετά από 26 χρόνια παραμονής στην περιοχή μας, γεννήθηκε στον Αγιο Γεώργιο Δομοκού (1941). Διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα στο 1ο δημοτικό σχολείο Λαμίας (1948-1950, Δ/ντής Παπαηλειάδης), συνέχισε το δημοτικό στο χωριό του, τέλειωσε το Α’ Γυμνάσιο Αρρένων Λαμίας (Τμήμα Κλασικό, 1954-1960), σπούδασε με υποτροφία Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Γερμανία.

Υπηρέτησε επί 42 χρόνια ως φιλόλογος στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση: στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς Ιωαννίνων (1966-1971), στην ιδιωτική Εκπαίδευση (1971-1975), στη Σχολή Νηπιαγωγών Καρδίτσας (1976-1989) και εργάστηκε ως Καθηγητής της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (με έμφαση στην Παιδική) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από το 1989 έως το 2008, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Εχει κατευθύνει τη δράση του σε εκπαιδευτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα, ασχολείται με την κριτική του βιβλίου, ιδιαίτερα με την έρευνα και τη μελέτη της λογοτεχνίας (γενικής και παιδικής), καθώς και με τη λαϊκή παράδοση, παραμύθι και γλώσσα.

Εχει διατελέσει: Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης (2002-2006), Διευθυντής του περιοδικού «Διαδρομές στο χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους» (από το 1986 έως σήμερα), Διευθυντής του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων του Ν. Καρδίτσας (1983-1993), Πρόεδρος της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για την αγορά και τη βράβευση βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας 1992-1994 και Αντιπρόεδρος της ίδιας Επιτροπής το 2004-2006 και 2006-2008, Πρόεδρος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (1994-2000), Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των Βραβείων Αντ. Σαμαράκη που απονέμει ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Αντ. Σαμαράκης», του Δήμου Πλαστήρα Καρδίτσας (2000 και 2004 , 2008 και 2014), Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Βραβείων της Εστίας Νέας Σμύρνης.

Επίσης Πρόεδρος πολλών συνεδρίων, Αιρετός Εκπρόσωπος του Π.Τ.Π.Ε. στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ομίλου Φίλων Αφήγησης (ΠΟΦΑ), Πρόεδρος της Φιλολογικής, Ιστορικής, Αρχαιολογικής και Λαογραφικής Εταιρείας της Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ),2008 και Πρόεδρος του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕΒΙΜΑΣΥ), 2013.

Σημαντικές διακρίσεις

Ο διακεκριμένος Πανεπιστημιακός με την πολύπλευρη συγγραφική προσφορά, έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το πανεπιστήμιο της Padova και από πολλούς άλλους φορείς και συλλόγους. Το Βραβείο του «Κύκλου» που δίνεται σε εκπαιδευτικό Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για προγράμματα Φιλαναγνωσίας φέρει, όπως προαναφέρθηκε, το όνομά του «Βασίλης Αναγνωστόπουλος», και είναι αθλοθετημένο από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Εχει γράψει περισσότερα από εξήντα βιβλία της ειδικότητάς του για τη γλώσσα, την ποίηση, την παιδική και νεανική λογοτεχνία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την κριτική του βιβλίου, τη λαϊκή παράδοση, το δημοτικό τραγούδι, το παραμύθι, βιβλία για παιδιά, ανθολόγια και άλλα, συνεχίζοντας, ωστόσο, με την ίδια πάντα αφοσίωση το συγγραφικό του έργο.

Συγκεκριμένα, απέσπασε το Βραβείο από τις Εκδόσεις των Φίλων στο διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς για τη συγγραφή μελέτης με θέμα: «Tάσεις και εξελίξεις της παιδικής Λογοτεχνίας κατά τη δεκαετία 1970-1980», που εκδόθηκε σε βιβλίο και κυκλοφορεί σε 14η έκδοση.

Παράλληλα του απονεμήθηκε Επαινος από τον Kύκλο του Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου για το «χρονικό μιας πολιτείας» και με τον τίτλο το Φιόρε του Λεβάντε. Με τον τίτλο «Το Μπουγαρίνι», εκδόθηκε ως βιβλίο από τις εκδόσεις Ε. Θ. Χριστόπουλος, Aθήνα 1983. σ. 111. Eικονογράφηση Γιάννη Tρούκη.

Το βιβλίο του «Τέχνη και Τεχνική του Παραμυθιού» αναγράφηκε από το Πανεπιστήμιο της Padova στον Τιμητικό Πίνακα του Πανευρωπαϊκού βραβείου Pier Paolo Vergerio (Ιταλία).

Επίσης απέσπασε: Βραβείο Συλλόγου Φθιωτών Αθήνας, Βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα» από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, Βραβείο Δήμου Καρδίτσας, Βραβείο Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Καρδίτσας, Βραβείο «Τατιάνα Σταύρου» από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, Βραβείο Συλλόγου Βελλαϊτών Εκπαιδευτικών Νομού Ιωαννίνων, Βραβείο Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Σχολικών Συμβούλων Νομού Τρικάλων, Βραβείο Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας « ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσα, του Συλλόγου Φθιωτών Συγγραφέων και Λογοτεχνών Λαμίας.

Το 2009, ο τότε Δήμος Ιωλκού, πραγματοποίησε εκδήλωση προς τιμή του κ. Αναγνωστόπουλου για το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό του έργο, ενώ ακολούθησε βράβευση για το έργο του, που οργανώθηκε από τη Σχολική Σύμβουλο της 32ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής Ν. Μαγνησίας. Το 2011 πραγματοποιήθηκε, εξάλλου, τιμητικό αφιέρωμα από το Πανεπιστήμιο για την προσφορά του στην αφήγηση, με ομιλήτρια την κ. Ανδρέου, Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών του ανθρώπου, εις ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της πολύ σημαντικής του παρουσίας του, στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Αφιερώσεις συγγραφέων

Στο Βασίλη Αναγνωστόπουλο έχουν αφιερωθεί, εξάλλου, τα κάτωθι βιβλία και ποιήματα: Τασούλα Τσιλιμένη «Το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο», Μπλούνας Θάνος «Η Εξομολόγηση» (Διηγήματα – νουβέλες), Ιάσων Ευαγγέλου «Μεταμορφώσεις» – συλλογή ποιημάτων, Β. Κάσσος «Για τον Καρακώστα» (ποίημα), Μιχ. Μπάστας, «Η πόλις σ’ αναζητεί» (ποίημα), Μαρία Σφήκα, «Αγωγή ονείρων» (ποίημα), ποιήματα από τη Χαρούλα Φράγκου, στην ανέκδοτη συλλογή «Τα πολύτιμα». Ο « Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου» έχει προκηρύξει Βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» σε εκπαιδευτικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η Σοφία Φωτιάδου του αφιέρωσε προσωπογραφία, ο Γ. Τρούκης, ζωγράφος, πορτρέτο, η Τατιάνα Ζωγράφου, συνθέτης, μελοποίησε το ποίημά του «Μαλαματένιος αργαλειός», ο καθηγητής Ματσίγγος μελοποίησε τρία ποιήματά του, δασκάλα από τη Λέσβο μελοποίησε το ποίημα «τα Δελφινάκια», ενώ το Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς Πηλίου «Τσοποτός» αφιέρωσε το Ημερολόγιο του 2013 στην προσωπικότητα και το έργο του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου