ΤΟΠΙΚΑ

Τοιχογραφία – ζωντανή ιστορία στη Νέα Ιωνία

τοιχογραφία-ζωντανή-ιστορία-στη-νέα-571808

Τιμά το εξοχικό κέντρο «Ο Πέτρος» σε τοίχο, που στεγαζόταν το παραδοσιακό καφενείο

Η ιστορία του εξοχικού κέντρου «Ο Πέτρος» στη Ν. Ιωνία αποτυπώνεται σε μία εντυπωσιακή και γεμάτη χρώμα εποχής τοιχογραφία που δημιούργησε η UrbanAct, στο πλαίσιο τoυ φεστιβάλ δημόσιων τοιχογραφιών «CityCall» στην πόλη του Βόλου.

Ιδιοκτήτης του κέντρου ήταν ο Πέτρος Τσουμαλής και πέρασαν από το χώρο του πολλοί μουσικοί όπως οι Καλδάρας, Κουγιουμτζής, Μητσάκης, Βαμβακάρης, Κηλαηδόνης, Ζαγορέος, Καρανικόλας, Μανήσαλης, Μπακλής, Λαδόπουλος, Χασαπάκης, Ματζίρης, Λιάνος, Ρένα Μπόρα κ.α.

Η τοιχογραφία δημιουργήθηκε σε επιφάνεια στο χώρο στον οποίο λειτουργούσε το κέντρο, νυν πλατεία, στη συμβολή των οδών Μαιάνδρου και Καισαρείας στη Νέα Ιωνία.

Η τοιχογραφία εντάσσεται στο κύκλο των ιδιαίτερων τοιχογραφιών κοινωνικού περιεχομένου που ξεκινήσαμε πριν χρόνια, για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της πόλης, με την σειρά των τοιχογραφιών έναντι του Μουσείου Πόλης.

Η τωρινή τοιχογραφία εστιάζει στη διάσωση της μνήμης για το «Εξοχικόν Κέντρον ο Πέτρος», με μια αποτύπωση εικόνων οι οποίες πάρθηκαν από αρχειακό υλικό και φωτογραφίες κατοίκων και φορέων της πόλης.

Η τοιχογραφία ξεκινά με έναν χάρτη της Μικρασίας σε ανάμνηση της περιοχής από την οποία είχε έρθει ο ιδιοκτήτης του “κέντρου” Πέτρος Τσουμαλής. Ακολουθεί μια εικόνα με το πολυπληθές κοινό στον έξω χώρο του κέντρου που λειτουργούσε και σαν καφενείο, και δύο στιγμιότυπα από τη μουσικοχορευτική ζωή του κέντρου. Παρουσιάζονται οι τραγουδίστριες Βίκη και Μαίρη Ταμ, αλλά και μουσικοί και οργανοπαίχτες. Στη σκηνή με τη χορευτική φιγούρα της τραγουδίστριας Μαίρη Ταμ, υπάρχει και η εικόνα του ιδιοκτήτη Πέτρου Τσουμαλή. Και κλείνουμε την παρουσίαση με μια προσωπογραφία τιμής ένεκεν στον Μιχάλη Αχειλά (Αξαρλή), ενός από τους μοναδικούς αριστοτέχνες μουσικούς στο κανονάκι, που ήρθαν στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Εγκαταστάθηκε στη Νέα Ιωνία στην Μαιάνδρου και ήταν ο πατέρας του Παναγιώτη Αχειλά, μουσικού στο βιολί και στο κανονάκι (με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε η Σχολή Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής στη Νέα Ιωνία).

Ο δημιουργός του έργου, που αποτύπωσε την τοιχογραφία με το μοναδικό στυλ γραφής του, είναι ο streetartist Same84.

To πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την αιγίδα του Δήμου Βόλου και την υποστήριξη του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ.

Στον χώρο έχει τοποθετηθεί και ταμπέλα επεξηγηματική του έργου και των εικόνων που αποτυπώνονται.

«Θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν για να συγκεντρωθεί το υλικό για την τοιχογραφία, την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας Ίωνες, τη Βαρβάρα Μαγκαφά, την Αναστασία και Αργυρώ Τουλουμτζή, ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ», αναφέρει ο συντονιστής των προγραμμάτων Urban Act, Κυριάκος Ιωσηφίδης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου