ΤΟΠΙΚΑ

Λήψη μέτρων ατομικής προστασίας ζητούν οι σχολικές καθαρίστριες της Μαγνησίας

λήψη-μέτρων-ατομικής-προστασίας-ζητο-571784

Την λήψη, άμεσα, όλων των μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των σχολικών καθαριστριών, καθώς και των μαθητών και εκπαιδευτικών, ζητεί το Σωματείο Καθαριστριών/ών Ν. Μαγνησίας, με αφορμή το ατύχημα που είχε χθες εν ώρα εργασίας σε σχολείο του Βόλου καθαρίστρια, η οποία τρυματίστηκε από πτώση πόρτας.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του σωματείο αναφέρονται τα εξής:

«Για άλλη μια φορά η χθεσινή ημέρα επιβεβαίωσε τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας μέσα σε σχολεία καθώς συναδελφισσα μας, σχολική καθαρίστρια έπαθε ατύχημα την ώρα που πήγε στο σχολείο και άνοιξε την πόρτα δημοτικού σχολείου στο οποίο εργάζεται, με αποτέλεσμα η πόρτα να την καταπλακώσει.

Το Σωματείο Καθαριστριών/των Νομού Μαγνησίας εύχεται περαστικά στη συναδέλφισσα και γρήγορη ανάρρωση.

Μέσα από αυτό το απαράδεκτα επικίνδυνο περιστατικό αναδεικνύουμε τις σοβαρές ελλείψεις και παραλήψεις που υπάρχουν στους χώρους που πάμε καθημερινά για ένα κομμάτι ψωμί, παίζοντας κορώνα – γράμματα και την ίδια μας τη ζωή.

«Εμείς, οι σχολικές καθαρίστριες που όλα αυτά τα χρόνια εργαζόμαστε ακόμη κι άρρωστες, χωρίς να δικαιούμαστε αναρρωτική άδεια και χωρίς ωράριο καλούμαστε να εργαστούμε παίζοντας κορώνα-γράμματα τις ζωές μας, αφήνοντας μας απροστάτευτες, χωρίς κανένα μέσο ατομικής προστασίας, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σε κάθε χώρο οι καθαρίστριες παλεύουμε με ελάχιστα μέσα και άτομα να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για την καθαριότητα των χώρων που εργαζόμαστε. Εν μέσω πανδημίας ζήσαμε και ζούμε πρωτόγνωρα πράγματα.

Η κυβέρνηση, ο Δήμος Βόλου και όλοι συνολικά οι αρμόδιοι, είναι υποχρεωμένοι να μας απαντήσουν στα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν. Αντί να νομοθετούν και να υλοποιούν αντεργατικά μέτρα, να πάρουν εδώ και τώρα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

  • Τι θα συμβεί αν κάποια από εμάς πάθει σοβαρό ατύχημα μέσα στο σχολείο; Αν πάθει ατύχημα λόγω κτιριακών προβλημάτων κάποιο παιδί; Χθες ήταν μια συναδέλφισσα αύριο μπορεί να είναι κάποια άλλη ή κάποιο μικρό παιδί. Απαιτούμε άμεσα να πραγματοποιηθούν κτιριακοί έλεγχοι σε όλα τα σχολεία χωρίς καθυστερήσεις. Να παρθούν μέτρα αντισεισμικής θωράκισης των σχολικών μονάδων. Να χτιστούν νέα ασφαλή κτίρια για σχολικές μονάδες , δεν μπορεί να δουλεύουμε και να στέλνουμε τα παιδιά μας σε προπολεμικά κτίρια που δυστυχώς υπάρχουν και στην πόλη μας.
  • Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, όλοι οι χώροι των σχολείων πρέπει να απολυμαίνονται δύο φορές την ημέρα. Δηλαδή πρέπει να υπάρχουν πρωινές και απογευματινές καθαρίστριες στα σχολεία. Με τι ωράριο και τι αποδοχές, αφού άλλες εργαζόμαστε από μία, δυο, τρεις έως και δώδεκα ώρες ημερησίως για 200 έως 400 ευρώ το μήνα;
  • Μας ζητάτε με μια απλή μάσκα κι ένα ζευγάρι γάντια να απολυμαίνουμε κάθε μέρα όλες τις αίθουσες για να μην αρρωστήσουν τα παιδιά, ενώ απαιτούνται ειδικές μάσκεςλόγω της τοξικότητας των απολυμαντικών. Το ζήσαμε το φετινό χειμώνα με την έξαρση των ιώσεων και τα νέα δεδομένα της πανδημίας.
  • Απαιτούμε στολή εργασίας(φόρμα, παπούτσια), όπως πρέπει για την περίπτωση των καθαριστριών κι όπως υποσχεθήκατε εδώ και ένα χρόνο. Άλλοτε γλιστράμε στις σκάλες και άλλοτε στις τουαλέτες και στους προαύλιους χώρους. Μέχρι πότε θα συνεχίζουμε με τα δικά μας ρούχα να γυρίζουμε στα σπίτια μας; Μικρόβια, χλωρίνες βρωμιές τα παίρνουμε όλα μαζί μας; τώρα με τον κορονοϊό τι θα γίνει; Έχουμε παιδιά και ηλικιωμένους ανθρώπους στο σπίτι μας. Αν τους μεταφέρουμε τον ιό;
  • Απαιτούμε γιατρό εργασίας, που σε συνθήκες πανδημίας και όχι μόνο θα μας εκπαιδεύσει στα θέματα καθαριότητας και για το ποιες προφυλάξεις πρέπει να πάρουμε για τη δική μας υγεία, την υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών.
  • Τι θα γίνει αν αρρωστήσουμεκαι αδυνατούμε να πάμε για δουλειά; Θα στείλουμε μήπως πάλι συζύγους, παιδιά, όπως κάνουμε μέχρι σήμερα;
  • Τι θα γίνει με τις ευπαθείς ομάδες καθαριστριών(χρόνιο άσθμα, καρδιοπάθειες, ζαχαρώδης διαβήτης, κτλ) ; Θα μείνουν απλήρωτες; Θα πληρωθούν; Για δουλειά πάντως δεν μπορούν να πάνε κι ούτε να το κρύψουν μπορούν, ούτε να παίζουν τη ζωή τους «κορώνα-γράμματα»!
  • Τι θα γίνει με τις καθαρίστριες μωρομάνες και έγκυες;Τι θα γίνει με καθαρίστριες που έχουν μικρά παιδιά και παιδιά στο δημοτικό, με γονική άδεια και με το άνοιξε – κλείσε των σχολείων;
  • Τι θα γίνει με καθαρίστριες που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκεςτην ώρα που τα σχολεία είναι κλειστά και είναι εκτεθειμένες αυτές και τα παιδιά τους τον ιό;
  • Τι θα γίνει με τη λήξη των συμβάσεων εργασίας στις 30 Ιουνίου, αφού θα υπάρχει παράταση του σχολικού έτους; Κάθε χρόνο είμαστε στο «μηδέν» αφού δεν έχει παρθεί καμία ουσιαστική απόφαση για την μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών. Είμαστε κάθε χρονιά μέσα στην ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το αν και με τι προϋποθέσεις θα έχουμε δουλειά την επόμενη χρονιά. Φτάνει πια!!!
  • Τι θα συμβεί όταν μεταφέρουν συναδέλφισσες από σχολεία που κλείνουν λόγω κρουσμάτων σε άλλα. Πώς γίνεται αυτό; Με τι μέτρα ώστε να μην μεταδοθεί ο ιός και σε άλλους χώρους;

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ!!! Απαιτούμε άμεσα να ληφθούν όλα τα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια μας, των μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών μας.

Να δοθεί άμεσα λύση:

  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών σε αορίστου χρόνου με πλήρεις αποδοχές, ένταξη σε βαρέα και ανθυγιεινά .
  • Χορήγηση αδειώνόπως για τους υπόλοιπους δημοτικούς υπαλλήλους.
  • Πρωινή και απογευματινή βάρδια καθαριστριών με 6,5 ώρες εργασίαμε προσωπικό με βάση τις πραγματικές ανάγκες που μας διασφαλίζει η εγκύκλιος για την πρόληψη κατά του κορονοϊού και με δεδομένο ότι όλοι οι χώροι πρέπει να απολυμαίνονται δύο φορές την ημέρα σε όλα τα σχολεία. Απαιτείται τώρα το τριπλάσιο προσωπικό σε κάθε σχολική μονάδα. Δηλαδή αν ένα σχολείο έχει μία καθαρίστρια μερικής απασχόλησης θα μετατραπεί σε πλήρη απασχόληση η σύμβαση της και απαιτούνται άλλες δύο σχολικές καθαρίστριες. Για σχολείο που έχει τώρα τρεις καθαρίστριες εν μέσω πανδημίας απαιτούνται 9 σχολικές καθαρίστριες…
  • Χορήγηση στολής εργασίας και κατάλληλα παπούτσιανα αλλάζουμε ρούχα στο σχολείο και να φοράμε μιας χρήσης στολές πάνω από τη φόρμα εργασίας
  • Γάντια μιας χρήσης
  • Μάσκα ημίσεως προσώπου
  • Μάσκα με φίλτρα και άνθρακα( κατάλληλη για τα τοξικά απολυμαντικά)
  • Γαλότσες
  • Παπούτσια αντιολισθητικά
  • Φόρμα εργασίας
  • Φόρμα μιας χρήσης, όπως φοράνε υγειονομικοί, έτσι ώστε μετά το πέρας της εργασίας να μη μεταφέρουμε τα μικρόβια στο σπίτι μας..
  • Σύγχρονα και αποτελεσματικά μέσα καθαρισμού απολύμανσης με ατμό, όχι τοξικά καθαριστικά που προκαλούν δύσπνοια, άσθμα, πονόλαιμο, πονοκεφάλους, ξηροφθαλμία, που είναι εξίσου επικίνδυνα και για την υγεία των εκπαιδευτικών και μαθητών.
  • Γιατρός εργασίαςγια όποια ζητήματα υπάρχουν και σε συνεργασία με τον τεχνικό ασφαλείας να μας δείξει τι πρέπει να προσέχουμε μέσα στους χώρους που καθαρίζουμε ώστε να συμβάλλουμε στην ολόπλευρη υγεία καθαριστριών, εκπαιδευτικών και παιδιών. Ιδιαίτερες οδηγίες για τα νηπιαγωγεία και τα ειδικά σχολεία για το πώς πρέπει να απολυμαίνουν οι καθαρίστριες.
  • Ειδικός διαμορφωμένος χώρος όπου θα παραμένουν τα παιδιά που δεν νιώθουν καλά.
  • Να ανακατασκευαστούν όλες οι σχολικές τουαλέτες, η κατάσταση είναι τραγική και στην Πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, άμεσα να φτιαχτούν όλα τα καζανάκια και οι βρύσες.
  • Διαμόρφωση όλων των προαύλιων χώρωνμε σταθερά καλαθάκια για την αξιοπρεπή ζωή των παιδιών μας.
  • Να διαμορφωθούν κιόσκια στις αυλές,έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις άσχημες καιρικές συνθήκες.

Όσα απαιτούμε είναι αναγκαία με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων και την εγκύκλιο που ήρθε στα σχολεία. Μαζί με όλους τους συναδέλφους οργανώνουμε την πάλη μας μαζί με γονείς – εκπαιδευτικούς και μαθητές».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου