ΤΟΠΙΚΑ

Ερώτηση Λαϊκής Συσπείρωσης Βόλου για τη σίτηση των μαθητών

ερώτηση-λαϊκής-συσπείρωσης-βόλου-για-568584

Ερώτηση κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου αναφορικά με τη σίτηση των μαθητών στο Μουσικό Σχολείο και των ολοημέρων.

Η ερώτηση

Όπως είναι γνωστό, από τον Οκτώβρη του 2012, ύστερα από σχετική νομοθετική ρύθμιση διεκόπη η σίτιση των μαθητών στα μουσικά σχολεία. Είναι αυτονόητο ότι το «νομοθετικό κενό» που δημιουργήθηκε, από την κατάργηση της αρμοδιότητας της σίτισης των μαθητών των μουσικών σχολείων από τους δήμους, είναι επιλογή της συγκυβέρνησης, με σκοπό την κατάργηση της σίτισης ή τη μεταφορά του κόστους της στους γονείς των μαθητών.

Η δημοτική αρχή Βόλου, αντί να «τρίβει τα χέρια της» με ικανοποίηση που ξεφορτώθηκε ακόμη μια αρμοδιότητα, όπως και αυτή της μετακίνησης των μαθητών, καθώς επίσης και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ακολουθώντας «κατά γράμμα» την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε., δεν έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για τη λύση αυτού του προβλήματος.

Ακόμη, εκτός από το μουσικό σχολείο, προβλήματα με τη σίτιση αντιμετωπίζουν εκατοντάδες παιδιά που παρακολουθούν το ολοήμερο πρόγραμμα δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων. Η έλλειψη βοηθητικού προσωπικού και κατάλληλων δημόσιων υποδομών έχει αποτέλεσμα πολλοί από τους μικρούς μαθητές να σιτίζονται με πρόχειρο φαγητό (ξηρά τροφή, σάντουιτς) ή φαγητό που έχει ετοιμαστεί από την προηγούμενη ημέρα, έχοντας χάσει τη θρεπτική του αξία. Οι υποδομές στα περισσότερα σχολεία είναι ανύπαρκτες. Τα παιδιά αναγκάζονται να θερμαίνουν το φαγητό τους σε φούρνους μικροκυμάτων (για τους οποίους υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για την επιπτώσεις στη σύσταση των τροφών και κατ’ επέκταση στη υγεία τους). Επιπλέον αναγκάζονται να τρώνε σε χώρους, που δεν είναι κατάλληλοι για σίτιση, συνήθως στις ίδιες αίθουσες διδασκαλίας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι γονείς αναγκάζονται να βάζουν χρήματα από τη τσέπη τους, για να καλύψουν την ανάγκη ζεστάματος του φαγητού.

Η δημοτική αρχή Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες. Σήμερα η λαϊκή οικογένεια πλήττεται από την καπιταλιστική οικονομική κρίση και πάρα πολλά παιδιά στο δήμο μας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς και σωστής διατροφής, είτε γιατί οι γονείς τους είναι άνεργοι είτε γιατί το οικογενειακό εισόδημα δεν καλύπτει τις ανάγκες είτε λόγω της ολοήμερη εξάντλησης των γονιών με τις ελαστικές συνθήκες απασχόλησης. Τα προγράμματα περιορισμένης χρονικά και ποσοτικά “επισιτιστικής βοήθειας” είτε από ιδρύματα είτε από χορηγούς και από ΜΚΟ, είναι απλά ευκαιρίες διαφήμισης κάποιων εταιρειών ή της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας της Ε.Ε. (και της προβολής της φιλανθρωπίας και του εθελοντισμού ως πυλώνες της κοινωνικής πολιτικής που καταργείται), δεν μπορούν να δώσουν λύση στο οξυμένο πρόβλημα του υποσιτισμού των παιδιών. Επίσης τα στοχευόμενα προγράμματα και ο διαχωρισμός που γίνεται στα παιδιά, που έχουν να φάνε και σε όσα δεν έχουν, εμπεριέχει κινδύνους κοινωνικού ρατσισμού, καθώς και το έδαφος για ανάπτυξη σχέσεων πολιτικής εξάρτησης και χειραγώγησης των αδύναμων λαϊκών οικογενειών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου, οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο θεωρούμε ότι η σίτιση πρέπει να παρέχεται δωρεάν, να είναι επαρκής, υγιεινή, για όλους τους μαθητές – σπουδαστές, σε όλα τα σχολεία, σε όλες τις βαθμίδες, από την προσχολική έως την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με τη δημιουργία των αντίστοιχων δημόσιων υποδομών και την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.

Επερωτάται η δημοτική αρχή:

Τι πρωτοβουλίες θα πάρει για να δοθούν λύσεις στο πρόβλημα σίτισης και υγιεινής διατροφής των μαθητών τόσο του Μουσικού σχολείου Βόλου, όσο και των μαθητών των ολοήμερων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων.

Τι μέτρα θα πάρει για την προετοιμασία του φαγητού από δημόσιους φορείς και όχι από ιδιώτες (cetering), με επαρκή χρηματοδότηση και επιστημονικό διατροφικό πρόγραμμα ώστε να διασφαλίζεται η επάρκεια, η θρεπτικότητα και η υγιεινή του φαγητού που προσφέρεται σε όλες τις κοινωνικές και σχολικές δομές.

Τι ενέργειες θα κάνει για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του υποσιτισμού των παιδιών στην καπιταλιστική κρίση, με την εξασφάλιση, τουλάχιστον, για όλα τα παιδιά ενός θρεπτικού δεκατιανού, με προοπτική την πλήρη κάλυψη των διατροφικών αναγκών των νηπίων, των μαθητών, των σπουδαστών και άλλων (ΑΜΕΑ, κακοποιημένες γυναίκες, ανήμποροι ηλικιωμένοι, …) που εξυπηρετούνται από διαφορετικές κοινωνικές δομές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου