ΤΟΠΙΚΑ

Απεβίωσε διακεκριμένος Βολιώτης Δρ. Μουσικολογίας

απεβίωσε-διακεκριμένος-βολιώτης-δρ-μ-568535

Εφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κώστιος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εμβληματική προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία και υπόδειγμα σεμνότητας, ταυτόχρονα, ο διακεκριμένος Βολιώτης καθηγητής Πανεπιστημίου Απόστολος Κώστιος, έφυγε από τη ζωή στις 21 Μαΐου, σε ηλικία 85 ετών, αφήνοντας τεράστια παρακαταθήκη με το έργο του. Γέννημα θρέμμα Βολιώτης, ο διακεκριμένος δρ. Μουσικολογίας, κατέχει περίοπτη θέση στην ελίτ του πνεύματος και όσοι τον γνώριζαν μιλούν με συγκίνηση, εκτίμηση και σεβασμό για την προσωπικότητα, τον υπέροχο χαρακτήρα και τη σεμνότητα που τον διέκριναν.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Γιός του αείμνηστου παιδιάτρου Γεώργιου Κώστιου, φοίτησε στο 2ο Αρρένων Βόλου, με το πατρικό του σπίτι να βρίσκεται στην συμβολή των οδών Κουμουνδούρου με Ερμού. Αρχισε τις μουσικές του σπουδές στο Παράρτημα του Εθνικού Ωδείου Βόλου, με δάσκαλο τον Μπάμπη Κεχαΐδη και το 1953 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Λόγω της μεγάλης του αγάπης για την μουσική και με την παρότρυνση του εξαιρετικά φιλόμουσου πατέρα του, στράφηκε τελικά στην μουσική, συνεχίζοντας τις σπουδές του στην Αθήνα, στο Ελληνικό και το Εθνικό Ωδείο, με την οικογένειά του να εγκαθίσταται επίσης στην Αθήνα.

Το 1967 μετέβη στην Βιέννη, όπου σπούδασε Μουσικολογία, Ιστορία της Τέχνης και Φιλοσοφία, ενώ ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, αναπτύσσοντας διεθνή δραστηριότητα.

Στον Απόστολο Κώστιο οφείλεται η αφύπνιση του ενδιαφέροντος για το συνθετικό έργο του Μητρόπουλου και μάλιστα διοργάνωσε έκθεση αφιερωμένη στον Δημήτρη Μητρόπουλο, στον Βόλο, την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παρά το εξαιρετικά φορτωμένο πρόγραμμά του, επισκέπτονταν τακτικά τον Βόλο με την αγαπημένη του σύζυγο Μαρία, διατηρώντας ακατάλυτους δεσμούς με την γενέτειρά του, τους συγγενείς και τους φίλους των νεανικών του χρόνων.

Όπως αφηγούνται Βολιώτες που τον γνώριζαν από νεαρή ηλικία, ο ήχος του ακορντεόν, ακούγονταν καθημερινά από το πατρικό του σπίτι, με τον ίδιο να μελετά με πολύ μεγάλη επιμέλεια, ξεδιπλώνοντας το ταλέντο του στην μουσική.

Ελεύθερος δημιουργός-ερευνητής και επιστημονικός υπεύθυνος-παραγωγός 800 και πλέον ραδιοφωνικών εκπομπών, στην ΕΡΤ και την Ραδιοφωνία της Αυστρίας με θέματα από την ελληνική και διεθνή μουσική, συνεργάστηκε με την Λυρική και την Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, στην εκπόνηση μελέτης για την δημιουργία Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας και από το 1998 Πρόεδρος του «Εθνικού Συμβουλίου Μουσικής–UNESCO», συμβάλλοντας αποφασιστικά στην διεθνή προβολή του έργου των Ελλήνων συνθετών, και την ανάδειξη του λησμονημένου συνθετικού έργου του Δημήτρη Μητρόπουλου. Ανήκε από το 1998 στην «Ολομέλεια της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO», θέσπισε το «Ελληνικό Βραβείο Μουσικής– UNESCO», με σκοπό την προώθηση της ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Το 1991 ίδρυσε τον «Σύλλογο των Φίλων της Ελληνικής Μουσικής Βιβλιοθήκης», με σκοπό τη διάσωση, συγκέντρωση αρχείων και δημιουργία Τμήματος Μουσικής στην Εθνική Βιβλιοθήκη, ενώ διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Τεράστιος ο όγκος του έργου και της πνευματικής του προσφοράς, πολυγραφότατος ερευνητής και συγγραφέας, ήταν επιστημονικός υπεύθυνος ή επιστημονικός συνεργάτης ερευνητικών προγραμμάτων, ίδρυσε το «Αρχείο και Κέντρο Τεκμηρίωσης της Ελληνικής Μουσικής», πραγματοποίησε 13 εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με θέμα «Δ. Μητρόπουλος – Ζωή και έργο», ενώ ήταν επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης με θέμα «Μαρία Κάλλας –30 Χρόνια μετά».

Μέλος της Τιμητικής Επιτροπής του διεθνούς διαγωνισμού «Δημήτρης Μητρόπουλος», που καθιερώθηκε ύστερα από δική του πρόταση, βραβεύτηκε κατ’ επανάληψη για το έργο του, με το Υπουργείο Παιδείας της Αυστρίας να του απονέμει τον τίτλο του «Professor». Συνεργάστηκε με δημόσιους και ιδιωτικούς μουσικούς φορείς για την οργάνωση των εκδηλώσεων μνήμης «2010–ΕΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ», με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Ελληνα αρχιμουσικού και συνθέτη και υπήρξε Επίτιμος Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Μουσικής UNESCO.

Παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστός διεθνώς, και συγκαταλέγεται στους κορυφαίους του πνεύματος σε παγκόσμια κλίμακα, παρέμεινε, εντούτοις, απλός, προσηνής και σεμνός μέχρι το τέλος της ζωής του, περνώντας με διακριτικότητα, στην χορεία των αθανάτων του πνεύματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου