ΤΟΠΙΚΑ

Παγώνουν τα τέλη ύδρευσης – αποχέτευσης

παγώνουν-τα-τέλη-ύδρευσης-αποχέτευ-565774

Εργα συνολικής αξίας 77 εκατ. ευρώ θα υλοποιήσει η ΔΕΥΑΜΒ τη διετία 2014 – 2015. Αυτό σημαίνει ότι η χρονιά που ξεκινά είναι έτος – τομή για τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης η οποία αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο επενδυτή στο Νομό, προσφέροντας εργασία σε εκατοντάδες εργαζόμενους και σε δεκάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες της περιοχής μας.

Τα παραπάνω σημείωσε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Βόλου, παρουσία των μελών της πλειοψηφίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης και των διευθυντικών στελεχών της Επιχείρησης. Ο Δήμαρχος Βόλου είπε ακόμη ότι όλα τα παραπάνω έργα που έχουν αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα, συμβαίνουν σε μία περίοδο όπου τα έσοδα της Επιχείρησης το 2013 δείχνουν να είναι μειωμένα σε ποσοστό 15 – 20% σε σύγκριση με το 2012, λόγω αδυναμίας χιλιάδων καταναλωτών να αποπληρώσουν τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς τους προς την Επιχείρηση. Ακόμη κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου και με αφορμή τη μεθαυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα Εργων του 2014, ο Δήμαρχος Βόλου προανήγγειλε την απόφαση της Δημοτικής Επιχείρησης να «παγώσει» τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης για το νέο έτος, μετά τις μειώσεις των δύο τελευταίων ετών, που ήταν, όπως είπε, της τάξεως του 25%. Εκανε επίσης λόγο για ταμειακό πλεόνασμα στα τέλη του 2013 που θα αγγίξει τα 3 εκατ. ευρώ, ενώ τέλος είπε ότι η ΔΕΥΑΜΒ θα προχωρήσει σε τραπεζικό δανεισμό συνολικού ύψους μέχρι 4 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ιδία συμμετοχή της ΔΕΥΑΜΒ για την υλοποίηση των συνοδών έργων, έτσι όπως αυτά απορρέουν, όπως πρόσθεσε, ως νομική δέσμευση για τη χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ των έργων αποχέτευσης στην Αγριά, στον Αγιο Στέφανο και στον Ιωλκό, καθώς και του νέου υδροηλεκτρικού σταθμού που θα δημιουργηθεί στη θέση «Μετερίζα». Τα έργα αυτά που έχουν συνολικό προϋπολογισμό και για τα οποία η ΔΕΥΑΜΒ θα βάλει από δικούς της πόρους 1.000.000 ευρώ, έχουν, όπως είπε ο κ. Σκοτινιώτης, ανταποδοτικό χαρακτήρα, καθώς η Δημοτική Επιχείρηση θα αντλήσει επιπλέον έσοδα από τις συνδέσεις των νέων περιοχών που θα αποκτήσουν δίκτυα αποχέτευσης.

Πρόγραμμα έργων

Αναλυτικά, το πρόγραμμα αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών έργων που υλοποιεί η ΔΕΥΑΜΒ χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

Α. Το μεγάλο πακέτο προέρχεται από τα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ (ΕΠΠΕΡΑΑ και το ΠΕΠ Θεσσαλίας) έργα αποχέτευσης, ύδρευσης και επέκτασης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων, με συνολικό προϋπολογισμό 61 εκ.ευρώ περίπου.

Β. Η δεύτερη κατηγορία έργων αφορά τα λεγόμενα συνοδά έργα των χρηματοδοτούμενων, τα οποία έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και προκύπτουν τόσο ως πραγματική ανάγκη όσο και ως νομική δέσμευση προκειμένου η ΔΕΥΑΜΒ να αντλήσει τους πόρους από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται συγκεκριμένα για τα συνοδά των έργων αποχέτευσης Αγριάς, Αγίου Στεφάνου και Ιωλκού (διακλαδώσεις των ακινήτων με τα νέα αποχετευτικά δίκτυα και αντικατάσταση κάποιων τμημάτων του δικτύου ύδρευσης), ενώ στην κατηγορία αυτή μπορεί να ενταχθεί και η κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού στη θέση Μετερίζα Πηλίου, το οποίο συνδέεται με το έργο ενίσχυσης του εξωτερικού υδραγωγείου.

Γ. Η τρίτη κατηγορία έργων είναι από ιδίους πόρους και πρόκειται συγκεκριμένα για 34 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 9 εκ. ευρώ. Πέραν από τα έργα της τρέχουσας συντήρησης, τις αντικαταστάσεις κ.λπ., κεντρική επιδίωξη της ΔΕΥΑΜΒ είναι η ωρίμανση έργων τα οποία θα βελτιώσουν την ποσότητα και την ποιότητα του νερού ύδρευσης και άρδευσης, ώστε να είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η συνολική μελέτη διαχείρισης του υδατικού δυναμικού του Δήμου Βόλου την οποία προωθεί η ΔΕΥΑΜΒ.

(Φωτο: Ηλίας Καράτσαλος)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου