ΤΟΠΙΚΑ

Ερχονται μήνες αδράνειας

ερχονται-μήνες-αδράνειας-565552

Ακαρπία και δάκος «εξαφάνισαν» φέτος στη Μαγνησία την παραγωγή στα ελαιόδεντρα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί να αναφέρουν πως οι επόμενοι μήνες θα είναι για τους ίδιους «περίοδος αδράνειας» και με σημαντική απώλεια εισοδήματος. Οπως αναφέρουν παραγωγοί, υπάρχουν ελαιόδεντρα με μηδέν παραγωγή και στην καλύτερη των περιπτώσεων η παραγωγή φτάνει μέχρι 20%.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Σύμφωνα με γεωπόνους της περιοχής είναι λογικό να παρατηρείται ακαρπία στα ελαιόδεντρα, καθώς πέρσι και πρόπερσι, παρατηρήθηκε υπερπαραγωγή ελιών και λαδιού.

«Φέτος δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τους ελαιοπαραγωγούς» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γεωπόνος κ. Θανάσης Κούντριας, επισημαίνοντας ότι το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι παραγωγοί θα μείνουν με άδεις τσέπες, ενώ θα περάσουν για μεγάλη περίοδο αδράνειας, καθώς δεν θα υπάρχει αντικείμενο δουλειάς.

Μάλιστα ελαιοπαραγωγοί αναφέρουν ότι φέτος σε πολλές περιπτώσεις δεν θα καταφέρουν να βγάλουν ούτε το λάδι για τα σπίτια τους, ενώ δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο για πώληση λαδιού.

Μεγάλη καθυστέρηση

στις σπορές στον Αλμυρό

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε στη Μαγνησία η διαδικασία της σποράς σιτηρών, εκτός από τους παραγωγούς του Αλμυρού, οι οποίοι δεν κατάφεραν να σπείρουν εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Τώρα οι παραγωγοί του Αλμυρού «τρέχουν» να καλύψουν το χαμένο χρόνο προκειμένου να μην υπάρξουν απώλειες παραγωγής σιτηρών. Σχετικά με τις σπορές ο κ. Κούντριας αναφέρει: «Στη Μαγνησία κατά πλειοψηφία έχουν ολοκληρωθεί οι σπορές σιτηρών με μοναδική εξαίρεση την περιοχή του Αλμυρού, όπου οι καιρικές συνθήκες απέτρεψαν τη συγκεκριμένη διαδικασία. Θεωρώ πως τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τη διαδικασία χωρίς κανένα πρόβλημα. Γενικότερα φέτος στα σιτηρά υπάρχουν καλές ποικιλίες και παράλληλα έχουν πέσει ακριβά λιπάσματα, τα οποία θα αποφέρουν ποιοτικότερους καρπούς», καταλήγει ο κ. Κούντριας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου