ΤΟΠΙΚΑ

Στον… αέρα έργα του δημοσίου στη Μαγνησία

στον-αέρα-έργα-του-δημοσίου-στη-μαγνη-562438

Το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών δόμησης ήδη μπλόκαρε δύο έργα, καθώς οι μηχανικοί που τα υπέβαλαν εμφανίζονται ως οφειλέτες εισφορών

Στον… αέρα έργα του δημοσίου, είτε αφορούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, είτε στους Δήμους, είτε σε δημόσιους φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών δόμησης μπλόκαρε την υποβολή φακέλου από μηχανικούς του δημοσίου σε δύο περιπτώσεις έργων, επειδή οι μηχανικοί οφείλουν εισφορές προς το Τεχνικό Επιμελητήριο για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ο πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Μαγνησίας Γιάννης Αναστασίου εκφράζει φόβους ότι οι περιπτώσεις των δύο κτιρίων σε Δήμους της Μαγνησίας είναι μόνο η αρχή και ότι το πρόβλημα θα ακουμπήσει το σύνολο των έργων του δημοσίου, αν δεν βρεθεί λύση.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασίου, οι μηχανικοί του δημοσίου έχουν μεν άδειες ασκήσεως επαγγέλματος, για τις οποίες θα πρέπει να πληρώνουν εισφορές στο Τεχνικό Επιμελητήριο, οι ίδιοι όμως δεν το κάνουν στη συντριπτική τους πλειονότητα. Οπως εξηγεί, τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος έχει δεσμευμένες το δημόσιο για αποκλειστική χρήση και οι ίδιοι δεν καταβάλλουν εισφορές για άδειες που δεν μπορούν να κάνουν χρήση αλλού.

Αυτή η πρακτική ακολουθείται επί χρόνια, με τους μηχανικούς του δημοσίου μέχρι σήμερα να εμφανίζονται απλώς ως οφειλέτες στο ΤΕΕ. Ωστόσο το τελευταίο εξάμηνο, οπότε και άλλαξε το σύστημα, οι οφειλές των μηχανικών του δημοσίου «απειλούν» τα ίδια τα έργα, που δρομολογούν φορείς του δημοσίου.

Ενώ μέχρι πρότινος η κατάθεση των φακέλων γινόταν χέρι – χέρι στις υπηρεσίες και κανείς δεν έθετε προϋπόθεση εξέτασης του φακέλου του έργου, να έχει πληρώσει ο μηχανικός του δημοσίου, ο οποίος υποβάλλει τον φάκελο του έργου για λογαριασμό δημόσιου φορέα, τις εισφορές του στο ΤΕΕ, το τελευταίο εξάμηνο το αντίστοιχο ηλεκτρονικό σύστημα επιβάλλει «κόφτη».

Οταν το σύστημα κατά την υποβολή του φακέλου ενός έργου διαπιστώσει ότι ο υπεύθυνος μηχανικός του δημοσίου έχει οφειλές προς το ΤΕΕ, «μπλοκάρει» ολόκληρη την διαδικασία. Ηδη για δύο κτίρια ισάριθμων Δήμων της Μαγνησίας οι φάκελοι είναι στον «αέρα».

«Πρόκειται για έναν εκβιασμό για να πληρώσουμε τις εισφορές μας. Πρέπει να σταματήσει. Είναι απαράδεκτο. Κινδυνεύουν έργα. Εμείς δεν είμαστε ιδιώτες. Τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος τις έχει δεσμεύσει το δημόσιο. Ας πληρώσει λοιπόν το δημόσιο αυτές τις εισφορές. Οι μηχανικοί του δημοσίου, που πληρώνονται π.χ. οι νεοδιοριζόμενοι 650 ευρώ, δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν και γι’ αυτό έχουν συσσωρευτεί οι εισφορές, το ύψος των οποίων είναι δυσβάστακτο για εμάς. Το πρόβλημα σήμερα εμφανίστηκε στο σύστημα για την έκδοση αδειών δόμησης. Αύριο θα αφορά σε όλα τα έργα του δημοσίου», τονίζει ο κ. Αναστασίου ζητώντας από την Περιφέρεια, τους Δήμους, την Αποκεντρωμένη να εξασφαλίσουν τις πληρωμές για να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα έργα του δημοσίου.

Ο ίδιος ζητά επίσης τη διασφάλιση της ασφαλούς μετακίνησης των μηχανικών του δημοσίου προς τα εργοτάξια, αλλά και νομικής συνδρομής τους για τις αλλεπάλληλες μηνύσεις και αγωγές που δέχονται κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου