ΤΟΠΙΚΑ

Πρύτανης έως τέλος του 2022 ο Ζ. Μαμούρης

πρύτανης-έως-τέλος-του-2022-ο-ζ-μαμούρης-56160

Τα καθήκοντά του ως πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα συνεχίσει να επιτελεί ο καθηγητής, Ζήσης Μαμούρης, έως και το τέλος του 2022. Κανονικά, η θητεία της σημερινής πρυτανικής αρχής εκπνέει στις 31 Αυγούστου, ωστόσο από το Υπουργείο Παιδείας δόθηκε τετράμηνη παράταση, προκειμένου να ψηφιστεί νέος νόμος για τις διοικήσεις των ιδρυμάτων. Είναι πιθανό μάλιστα, οι εκλογές να διενεργηθούν, για πρώτη φορά στα χρονικά, στην «καρδιά» του καλοκαιριού, ενδεχομένως στις αρχές Αυγούστου.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των δέκα πανεπιστημίων της χώρας, στα οποία δεν θα προκηρυχθούν εκλογές μέσα στον Ιούνιο και θα πρέπει να περιμένουν τον νέο νόμο για την ανάδειξη των διοικήσεων των ιδρυμάτων.

Η διάταξη, η οποία ορίζει ότι «η προκήρυξη των εκλογών δεν δύναται να εκδοθεί πριν τις 30 Ιουνίου», ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή και ως εκ τούτου, παρατείνεται κατά τέσσερις μήνες, η θητεία των πρυτάνεων και Κοσμητόρων, στα πανεπιστήμια της χώρας, στα οποία θα αναλάμβαναν νέες διοικήσεις από την 1η Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη διάταξη, αν για οποιονδήποτε λόγο προκηρυχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέων πρυτανικών αρχών πριν από τις 30 Ιουνίου, «οι εκλογές θα θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες».

Η υπουργός Παιδείας στην τελευταία Σύνοδο Πρυτάνεων ζήτησε από τα πανεπιστήμια, των οποίων η θητεία των πρυτανικών αρχών λήγει τον Αύγουστο, να μην προκηρυχθούν εκλογές, αναμένοντας τον νέο νόμο για τη διοίκηση των ιδρυμάτων.

Αυτό ουσιαστικά παρατείνει και το προεκλογικό κλίμα, που έχει ήδη ξεκινήσει να διαμορφώνεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ δυσαρέσκεια υπάρχει για το γεγονός ότι κανείς δεν γνωρίζει με ποιον τρόπο θα διενεργηθούν οι εκλογές.

«Κανονικά, οι πρυτανικές εκλογές γίνονται αυτή την περίοδο, προκειμένου τα πρυτανικά σχήματα να αναλαμβάνουν καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου και να μην δημιουργείται αναστάτωση με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους», σχολίασε ο πρύτανης του Π.Θ., Ζήσης Μαμούρης, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες στο ίδρυμα ακόμη και τον Αύγουστο(!), προκειμένου να υπάρξει η μικρότερη, κατά το δυνατό, αναστάτωση στη λειτουργία του πανεπιστημίου.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο των εκλογών, τα ΑΕΙ της χώρας και ανάμεσά τους και το Π.Θ., περιμένουν το νέο νόμο του Υπουργείου Παιδείας. Υπάρχει σενάριο για την εκλογή πρυτανικού σχήματος όπως ίσχυσε και στις προηγούμενες εκλογές. Να εκλεγεί δηλαδή πρύτανης και αντιπρυτάνεις που συμμετέχουν στο ίδιο σχήμα.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο σενάριο που μιλά για συμβούλιο του ιδρύματος, στο οποίο θα εκλεγούν έξι μέλη, τα οποία θα αποφασίσουν για την ένταξη σε αυτό επιπλέον πέντε μελών ως εξωτερικών. Μεταξύ τους τα μέλη θα ορίσουν τον πρύτανη.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου