ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτισσες μαθήτριες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

βολιώτισσες-μαθήτριες-στο-ευρωπαϊκό-559505

To 8o ΓΕΛ και το Μουσικό Σχολείο Βόλου εκπροσώπησαν την περιφέρεια Θεσσαλίας στο Στρασβούργο

Δύο μαθήτριες της Β’ Λυκείου από τον Βόλο η Κουκλουμπέρη Ελένη από το 8ο Λύκειο Βόλου και η Μήτσου Θεοδώρα από το Μουσικό Σχολείο Βόλου μαζί με την καθηγήτρια των Αγγλικών του Μουσικού Σχολείου Ελίνα Παπαγεωργίου εκπροσώπησαν πρόσφατα την περιφέρεια Θεσσαλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της ημερίδας Euroscola.

Εκεί συναντήθηκαν με εφήβους από τα 28 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συζήτησαν θέματα όπως ασφάλεια και ανθρώπινα δικαιώματα, μετανάστευση και ένταξη, περιβάλλον, ευρωπαϊκές εκλογές 2019, ανεργία των νέων και το μέλλον της Ευρώπης.

Το ΕΚ υποδέχτηκε τους μαθητές του Λυκείου για το πρωινό γεύμα, κατά τη διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκε αναλυτικά το πρόγραμμα που θα ακολουθούσαν την υπόλοιπη ημέρα. Η επιλογή των θεμάτων προς συζήτηση είχε γίνει πριν από τη μετάβαση στο Στρασβούργο. Οι συμμετέχοντες που είχαν ήδη σχηματιστεί σε πολυεθνικές ομάδες κάθισαν στις θέσεις των ευρωβουλευτών. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με σύντομες ερωτήσεις πάνω στα βασικά καθήκοντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ακολούθησε μια σύντομη έρευνα πάνω στις γνώσεις των νέων για την Ευρώπη, όπου οι μαθητές απαντούσαν χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική ψήφο. Κάθε σχολείο είχε ετοιμάσει μια μικρή παρουσίαση. Η ελληνική παρουσίαση με αναφορές στις ομορφιές και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Το μεσημέρι οι μαθητές συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι που είχε μεταφραστεί σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη συνέχεια έπαιξαν το ρόλο του ευρωβουλευτή ψηφίζοντας το κείμενο που θα αποτελούσε και την ημερήσια απόφαση της Euroscola. Η ημέρα τελείωσε με ένα παιχνίδι πολιτιστικών γνώσεων για την Ευρώπη και μια επίσημη, αποχαιρετιστήρια τελετή που ακούστηκε ο ευρωπαϊκός ύμνος.

Ολοι οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα πιστοποιητικό που υπέγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι μαθήτριες βίωσαν μια σημαντική εμπειρία, παρακαταθήκη στη ζωή τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου