ΤΟΠΙΚΑ

Διαρροές και σπατάλη νερού

διαρροές-και-σπατάλη-νερού-559378

Φθηνότερο και ποιοτικά άριστο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, θα μπορούσε να πίνει ο Βόλος, αν η ΔΕΥΑΜΒ είχε καταφέρει να ελέγξει τις διαρροές στο δίκτυό της και οι καταναλωτές φρόντιζαν να μην σπαταλούν ένα κοινωνικό αγαθό, σαν να είναι οι τελευταίοι κάτοικοι του πλανήτη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Ανά 100 κ.μ. νερού τα 40κ.μ. δεν αποφέρουν έσοδα στη ΔΕΥΑΜΒ. Από αυτά τα 40κ.μ. νερού, το 30% υπολογίζεται ότι χάνεται λόγω διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης και ένα υπόλοιπο 10% δεν τιμολογείται είτε λόγω υπομετρήσεων στους υδρομετρητές είτε λόγω κλοπών.

Οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να περιορίσουν σημαντικά τα προβλήματα στην κατεύθυνση της συντηρητικής χρήσης του νερού και της εξάλειψης των διαρροών, προκειμένου το κοινωνικό αγαθό να φθάνει πιο φθηνό και ποιοτικά άριστο στις βρύσες των νοικοκυριών.

Κι όμως μολονότι στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, λειτουργεί το μοναδικό στην Ελλάδα εργαστήριο Υδρομηχανικής και Περιβαλλοντικής Τεχνικής που ασχολείται με την αξιολόγηση των δικτύων ύδρευσης και την επίλυση των προβλημάτων, η τεχνογνωσία που προσφέρει δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί από τη ΔΕΥΑΜΒ.

Αυτό το διάστημα φαίνεται να ξεκινά συνεργασία μεταξύ του εργαστηρίου και της ΔΕΥΑΜΒ, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος πολιτικών μηχανικών και υπεύθυνος του εργαστηρίου υδροδυναμικής και περιβαλλοντικής τεχνικής, κ. Β. Κανακούδης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε χθες το πρωί, στα γραφεία της Επιτροπής Ερευνών του Π.Θ., στο συγκρότημα Τσαλαπάτα.

Σύμφωνα με τον κ. Κανακούδη, στόχος είναι η λειτουργία ενός γραφείου στη ΔΕΥΑΜΒ μέσα από το οποίο θα εφαρμοστεί η τεχνογνωσία που υπάρχει για τη μείωση του μη ανταποδοτικού νερού, το οποίο εκτιμάται ότι αποτελεί το 40% του νερού του δικτύου της επιχείρησης. Μη ανταποδοτικό νερό είναι αυτό που είτε χάνεται λόγω διαρροών, είτε δεν κοστολογείται λόγω προβλημάτων στους υδρομετρητές ή εξαιτίας κλοπών από το δίκτυο.

Οπως ανέφερε ο κ. Κανακούδης, η τιμή του νερού του Βόλου είναι μια μέση τιμή στην Ελλάδα, που ως χώρα διαθέτει το κοινωνικό αγαθό στις πιο χαμηλές τιμές σε επίπεδο ευρωζώνης.

Θα μπορούσε όμως το νερό να είναι ακόμη πιο φθηνό, αν η τιμή του δεν επιβαρυνόταν από το κόστος του νερού που χάνεται χωρίς να αποφέρει έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΥΑΜΒ όπως και το σύνολο των επιχειρήσεων ύδρευσης της χώρας για να μην μπαίνουν μέσα οικονομικά, λόγω του νερού που καταναλώνεται μεν, δεν αποφέρει έσοδα όμως στην επιχείρηση, αυξάνουν την τιμή με την οποία διατίθεται προς τους καταναλωτές.

«Αν ελεγχθεί το σύστημα των διαρροών, το νερό μπορεί να γίνει πιο φθηνό», υποστήριξε ο κ. Κανακούδης, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της ΔΕΥΑΜΒ θα πρέπει να στηριχθεί σε τέσσερις πυλώνες: στη διαχείριση της πίεσης, στον εντοπισμό των διαρροών του δικτύου ύδρευσης, στην έγκαιρη αποκατάσταση των βλαβών και στην αντικατάσταση των αγωγών, των μετρητών παράλληλα με την εγκατάσταση συσκευών παρακολούθησης του δικτύου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εργαστήριο υδρομηχανικής και περιβαλλοντικής τεχνικής του Π.Θ. έχει ήδη αναπτύξει συνεργασία και έχει δώσει κατευθύνσεις σε πέντε ΔΕΥΑ εντός Ελλάδος και επτά του εξωτερικού (τέσσερις στην Ιταλία, στη Βαρκελώνη, τη Σλοβενία και τη Λευκωσία).

Πίνουμε το νερό

των παιδιών μας!

Από το ίδιο βήμα, ο κ. Κανακούδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επάρκεια του νερού, το οποίο επειδή είναι φθηνό, οι καταναλωτές σπαταλούν.

«Αυτή τη στιγμή πίνουμε το νερό από τα μπουκάλια των παιδιών μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κανακούδης, υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να αποκτήσουν καταναλωτική συνείδηση.

Ανέφερε ότι οι απώλειες νερού από τις διαρροές από κάποια σωλήνωση στο σπίτι μας είναι πενταπλάσιες από το νερό που χάνεται όταν παρουσιάζεται κάποια βλάβη στο δίκτυο. Μίλησε για σπατάλη νερού κατά το πλύσιμο των πιάτων ή των ρούχων στο χέρι, αντί στα πλυντήρια, όταν ποτίζουμε με λάστιχο αυλές και βεράντες ή πλένουμε τα αυτοκίνητά μας.

«Πρώτα φταίνε οι καταναλωτές που θεωρούν ότι μπορεί να καταναλώνουν όσο νερό θέλουν επειδή μπορούν και το πληρώνουν. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο τους εαυτούς μας. Δεν είμαστε οι τελευταίοι κάτοικοι του πλανήτη», ανέφερε ο καθηγητής.

Δεδομένου μάλιστα ότι η καταναλωτική συνείδηση διαμορφώνεται από τη μικρή ηλικία, ο κ. Κανακούδης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το πρόγραμμα που ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα η ΔΕΥΑΜΒ στα σχολεία της περιοχής, υποδεικνύοντας στους μαθητές έξυπνους τρόπους εξοικονόμησης νερού (π.χ. όση ώρα βουρτσίζουν τα δόντια τους να μην έχουν το νερό να τρέχει).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου