ΤΟΠΙΚΑ

Αγωνία και αβεβαιότητα στο Δήμο

αγωνία-και-αβεβαιότητα-στο-δήμο-556055

Ο εφιάλτης της αβεβαιότητας και του φόβου επανήλθε από χθες για μία ακόμη φορά για εκατοντάδες εργαζόμενους του Δήμου Βόλου, κυρίως όσοι απασχολούνται στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου (ΚΕΚΠΑ/ΔΙΕΚ) και όχι μόνον, καθώς επανέρχονται τα σενάρια ότι θα είναι αυτοί που θα μπουν στην προκρούστεια κλίνη για το νέο κύμα αποχωρήσεων από τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα που ζητά η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση και που καλούνται να υλοποιήσουν τα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών.

Παρά την απόφαση της ΚΕΔΕ που σε ψήφισμα που εξέδωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα, μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση της, να μην υπάρξει «καμία παρέμβαση στην οργάνωση και στις δομές των Δήμων, παρά μόνον εθελοντική κινητικότητα, όπως ακριβώς προτάθηκε από την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος», χθες και προχθές, πολλά ήταν τα δημοσιεύματα των αθηναϊκών εφημερίδων που επανέρχονταν με πηχυαίους τίτλους στο θέμα της κατάργησης των Επιχειρήσεων των ΟΤΑ.

Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος από τη χθεσινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ που έχει τίτλ: «Στο σφαγείο κι άλλοι 10.000. Διαθεσιμότητα – απολύσεις σε αγωνία 80.000 δημοτικοί υπάλληλοι». Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι στο χώρο της Αυτοδιοίκησης θα αξιολογηθούν 387 φορείς (Δήμοι, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και δημοτικές επιχειρήσεις) γεγονός που, σύμφωνα με την εφημερίδα, βάζει σε αγωνία 80.000 δημοτικούς υπαλλήλους, αφού περίπου 10.000 από αυτούς θα μπουν σε διαθεσιμότητα ή θα απολυθούν μέσα στο 2014».

Από τα παραπάνω καθίσταται προφανές ότι εκτός από την ΚΕΚΠΑ/ΔΙΕΚ που φαίνεται να διατρέχει το μεγαλύτερο κίνδυνο να βάλει λουκέτο, ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και για την Αναπτυξιακή Εταιρία Βόλου (ΑΝΕΒΟ) Α.Ε. Χθες ο αντιπρόεδρος της ΑΝΕΒΟ, δημοτικός σύμβουλος Βόλου, Νίκος Στόικος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε για το Τοπ.ΣΑ είπε ότι θα ήταν έγκλημα το κλείσιμο της ΑΝΕΒΟ, που αποτελεί ένα πολύτιμο, όπως σημείωσε, εργαλείο για την αναπτυξιακή πρακτική του Δήμου Βόλου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις του και ο Πρόεδρος της ΑΝΕΒΟ Γιάννης Καουνάς, που δεν ήταν παρών λόγω προβλήματος υγείας στη χθεσινή συνέντευξη. Εχουμε καταλυτικό ρόλο, σημείωσε ο κ. Καουνάς, στην υλοποίηση των προγραμμάτων Τοπ.ΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ, στο Πρόγραμμα LIFE, σε μία σειρά από διερευνητικές μελέτες που έχουμε εκπονήσει για λογαριασμό του Δήμου κ.α. Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος και πρώην Πρόεδρος της ΑΝΕΒΟ Δημ. Δερβένης είπε ότι σύμφωνα με όσα ισχύουν για να κλείσουν οι Αναπτυξιακές Εταιρίες των ΟΤΑ πρέπει να έχουν ζημιές επί τρεις συνεχόμενες οικονομικές χρήσεις. Η ΑΝΕΒΟ, πρόσθεσε ο κ. Δερβένης, από το 2010 μέχρι σήμερα έχει κέρδη. Τι να πω; κατέληξε ο Αντιδήμαρχος Βόλου.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου