ΤΟΠΙΚΑ

Πέντε καλοί Σαμαρίτες…

πέντε-καλοί-σαμαρίτες-547368

Απότοκο κοινωνικής ευαισθησίας είναι το μουσικό σχήμα «ΑΒΑΤΟΝ» που δημιουργήθηκε από πέντε συμπολίτες, με στόχο την ανιδιοτελή προσφορά, σε εποχές κρίσης. Πέντε φίλοι ένωσαν τις μουσικές τους δυνάμεις, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στους ανθρώπους, στην προσφορά και την κοινωνική αλληλεγγύη. «Στόχος μας, υπογραμμίζουν τα μέλη του συγκροτήματος, είναι να παίζουμε μουσική χωρίς χρήματα σε ιδρύματα, σχολεία, Συλλόγους. Το «χωρίς χρήματα» αναφέρουν οι ίδιοι, πρέπει να τονισθεί ιδιαιτέρως, διότι λόγω της οικονομικής κρίσης θέλουμε να προσφέρουμε στο συνάνθρωπο λίγη χαρά, όπως κάναμε όταν παίξαμε για το Ιδρυμα Ασπρες Πεταλούδες και το Γηροκομείο Βόλου».

Το συγκρότημα απαρτίζουν οι συμπολίτες: Νίκος Καραγιάννης (μπουζούκι), Κώστας Νάνος (ακορντεόν), Δημήτρης Τριανταφύλλου (κιθάρα), Σωτήρης Γεωργίου (κρουστά), Ηλίας Φλώρος (τραγούδι-κρουστά). Οι πέντε συμπολίτες, οι οποίοι είναι γνωστοί στην τοπική κοινωνία, είναι λάτρεις της μουσικής και ένθερμοι υποστηρικτές κάθε αλληλέγγυας πρωτοβουλίας. Το μουσικό συγκρότημα «ΑΒΑΤΟΝ» δημιουργήθηκε πριν από έξι περίπου χρόνια από τον Ηλία Φλώρο, ο οποίος παλιότερα συμμετείχε στο συγκρότημα «Ανφάν γκατέ ρεμπέτες», οι οποίοι το 1984 ηχογράφησαν το δίσκο «Στο Βόλο και τη Λάρισα». Επίσης συμμετείχε στο Σύλλογο «ΕΔΡΑΜΕ», που αναπτύσσει πολύ αξιόλογη δραστηριότητα στην παραδοσιακή μουσική.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Φλώρος, αναφέρει ότι: «γνωριζόμαστε πολλά χρόνια με τα μέλη του συγκροτήματος, είμαστε φίλοι και κανείς από εμάς δεν έχει σκοπό το βιοπορισμό μέσω της μουσικής. Κατά συνέπεια, παίζουμε για εμάς τους ίδιους, και κάνουμε πολλές πρόβες για να εμπεδώσουμε τα τραγούδια και να παρουσιάσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, για να κάνουμε τον κόσμο χαρούμενο, ευτυχισμένο, όσο μπορούμε, στην κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας».

Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει έντεχνα, ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, ενώ παράλληλα το γκρουπ αναζητά μουσικούς οι οποίοι ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική, προκειμένου να πλαισιωθεί από παραδοσιακά-δημοτικά, Μικρασιάτικα, Ηπειρώτικα και άλλα συναφή ακούσματα.

Οι πέντε ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες ξεκίνησαν τις κοινές τους εμφανίσεις ως «ΑΒΑΤΟΝ» πριν από δύο περίπου χρόνια κι όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: «στόχος μας είναι να εμφανιστούμε σε Ιδρύματα, σε σχολεία, σε Συλλόγους, πάντα αφιλοκερδώς». Σε κάθε τους εμφάνιση, αμοιβή τους είναι το χαμόγελο του κόσμου, το χειροκρότημα, ένα δάκρυ συγκίνησης, ο ενθουσιασμός ενός παιδιού, η ευχή ενός ηλικιωμένου. «Σε περιόδους κρίσης ο κόσμος έχει ανάγκη από ένα χαμόγελο. Αυτό που προσφέρουμε είναι η δουλειά μας. Είναι ευχαρίστησή μας κάθε εμφάνιση, διότι δεν μας ενδιαφέρουν τα χρήματα, μας ενδιαφέρει να δώσουμε χαρά. Όπως οι άλλοι προσφέρουν χρήματα ή άλλα είδη, εμείς προσφέρουμε χαρά», υπογραμμίζει ο κ. Φλώρος, ο οποίος διατηρούσε επί 35 χρόνια, ανδρικό κομμωτήριο, τον περίφημο «Σκαραβαίο» στην οδό Γαλλίας και πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί.

Δεκάδες στιγμές συγκίνησης πλαισιώσουν τις εμφανίσεις του συγκροτήματος, που αποτελεί πρότυπο κοινωνικής προσφοράς και έκφραση αλληλεγγύης. «Ενόψει των εορτών, αναφέρει ο κ. Φλώρος, θέλουμε να κάνουμε συναυλίες σε Ιδρύματα και όπου αλλού μας ζητηθεί. Είμαστε στη διάθεση του κόσμου και όποιος επιθυμεί, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο τηλέφωνο 6978830615». Στο μεταξύ, οι πέντε συμπολίτες, συνεχίζουν με τον ίδιο πάντα ζήλο και ανάλογη ευαισθησία τη δράση τους, στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση μηνύματα ελπίδας, αλλά και φωτεινά χαμόγελα, που αποτελούν ανάσα ζωής σε γκρίζες εποχές.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου