ΤΟΠΙΚΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Ευκαιρία η Ελλάδα να αλλάξει εποχή»

κυριάκος-πιερρακάκης-ευκαιρία-η-ελλ-543846

Τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας με δράσεις 4,6 δισ. ευρώ παρουσίασε στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών ο αρμόδιος υπουργός

Tις δράσεις της βίβλου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, που περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 4,6 δισ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στη διαδικτυακή ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Μιλώντας για την πανδημία που λειτούργησε σαν επιταχυντής ώστε να υλοποιηθούν και να προχωρήσουν κάποιες υπηρεσίες που ήδη είχαν προγραμματιστεί να γίνουν, ο υπουργός σχολίασε ότι η ψηφιακή μεταρρύθμιση της χώρας ήταν μία πολύ μεγάλη εκκρεμότητα του κράτους, έγινε αναγκαιότητα με τον COVID-19, παρουσίασε τις ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr που «γεννήθηκαν» από την ανάγκη της πανδημίας και αναφέρθηκε σε δράσεις που ψηφιοποιήθηκαν και βελτίωσαν τις καθημερινές σχέσεις του πολίτη με το κράτος, όπως η απονομή των συντάξεων, το Κτηματολόγιο, τη δικαιοσύνη.

Ο κ. Πιερρακάκης έκανε ειδική αναφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης επισημαίνοντας ότι έρχεται να βοηθήσει να χρηματοδοτήσει το σύνολο της στρατηγικής της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και άρα είναι μία μεγάλη ποιοτική ευκαιρία η Ελλάδα να αλλάξει εποχή.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης λειτουργεί σαν καταλύτης της στρατηγικής μας για το ψηφιακό άλμα, καθώς μας επιτρέπει να χρηματοδοτήσουμε το σύνολο των πρωτοβουλιών που είναι αναγκαίες για την υλοποίησή του», είπε.

Ακολούθως αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για την επιχειρηματικότητα και την οικονομία ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, ο οποίος είναι ήδη σε εξέλιξη και οι οποίες θα συνδράμουν στην ενίσχυση του επιχειρείν, ενστερνιζόμενος πλήρως την επισήμανση της προέδρου του ΣΒΘΣΤΕ Ελένης Κολιοπούλου που νωρίτερα είχε ζητήσει απλούστευση των διαδικασιών που αφορούν σε διάφορους τομείς δραστηριοποίησης της επιχειρηματικής κοινότητας.

«Αν έπρεπε» συνέχισε «να κατηγοριοποιήσουμε τις προτάσεις, θα μπορούσαμε να τις διαχωρίσουμε σε δύο κατηγορίες. Από τη μία, έργα που επιλύουν τις μεγάλες εκκρεμότητες με το παρελθόν. Και από την άλλη, έργα που θα χτίσουν γέφυρες με το μέλλον», συνέχισε ο υπουργός.

Η πρώτη κατηγορία, σημείωσε, «αφορά για παράδειγμα στην ψηφιοποίηση των εθνικών αρχείων – να μετατρέψουμε δηλαδή το χαρτί σε πληροφορία. Η αναγκαιότητα πίσω από αυτό το έργο υπαγορεύεται από τις καθυστερήσεις στο σύστημα απονομής συντάξεων, στο Κτηματολόγιο ή στο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης. Η δεύτερη κατηγορία είναι ο μόνος τρόπος να περιγράψουμε την πρότασή μας για τους διαδρόμους 5G σε έκταση 2.000 χιλιομέτρων στους εθνικούς μας αυτοκινητοδρόμους – ή την ανάπτυξη ενός εθνικού προγράμματος μικροδορυφόρων. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση βρίσκεται στο κατώφλι μας. Και αυτό είναι ένα ραντεβού που δεν πρόκειται να χάσουμε αυτή τη φορά», διαβεβαίωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη μεγάλη έμφαση επίσης δίνεται στην ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης, στις υπηρεσίες που παρέχει ο ΕΦΚΑ και ασφαλώς στις αδειοδοτήσεις.

«Προσπαθούμε να ψηφιοποιούμε την κάθε υπηρεσία που παρέχεται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης ουσιαστικά θα μας βοηθήσει στην ψηφιοποίηση όλου του κράτους».

Τέλος, ο υπουργός κάλεσε τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος να συμμετέχουν ενεργά στη ψηφιακή μετάβαση, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στο διεθνές περιβάλλον, όπως τόνισε.

Τα αιτήματα των επιχειρήσεων

Τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους «χαιρέτισε» εκ μέρους της επιχειρηματικής κοινότητας η πρόεδρος του Συνδέσμου Ελένη Κολιοπούλου.

Η ίδια αναγνώρισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προκειμένου να εξαλειφθούν στρεβλώσεις που τροφοδοτούσαν το τέρας της γραφειοκρατίας, κάλεσε όμως τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης τα επόμενα βήματα να είναι πιο γρήγορα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και της θέσπισης κινήτρων για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Αναφορικά με τα προβλήματα των επιχειρήσεων η κ. Κολιοπούλου στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να μειωθεί το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων για να είναι πιο ανταγωνιστικές με την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ επίσης ζήτησε η διάχυση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ειδικά στον τομέα της επιχειρηματικότητας να γίνει με γρήγορους ρυθμούς.

«Αναγνωρίζουμε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, η απασχόληση και οι εργαζόμενοι. Βλέπουμε επίσης πως γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια για την επίσπευση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων που θα βοηθήσουν την οικονομία. Να ξέρετε όμως πως οι επιχειρήσεις για να καταφέρουν να σταθούν όρθιες σ’ αυτή την κρίση μάτωσαν. Προκειμένου να λειτουργήσουμε σε ένα ασφαλές περιβάλλον αυξήθηκαν σημαντικά το κόστος και οι λειτουργικές δαπάνες. Οι αντοχές μας δοκιμάστηκαν και ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το τελικό κόστος όλης αυτής της περιπέτειας. Για αυτό και θα πρέπει να απαλλαγούμε από παθογένειες χρόνων. Οι μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν και πάλι όρους ανάπτυξης πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα. Μόνο έτσι θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί», ανέφερε η πρόεδρος.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στη στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης τονίζοντας ότι είναι οι δύο κλάδοι που συνεισφέρουν σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας, στην απασχόληση και στην παραγωγή.

Τη συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος χαιρέτησε επίσης ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής ΣΕΒ, Ευθύμιος Βιδάλης, ο οποίος χαρακτήρισε πρόκληση τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και εκτίμησε ότι οι δράσεις που προβλέπονται θα στηρίξουν σημαντικά την επιχειρηματική κοινότητα.

Τέλος, τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μία ευκαιρία ώστε η χώρα να θέσει νέους υλοποιήσιμους στόχους που θα τη βοηθήσουν να αποκτήσει εξωστρέφεια και ισχυρή οικονομία.

Στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος χορηγοί επικοινωνίας ήταν η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ και το site www.taxydromos.gr.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου