ΤΟΠΙΚΑ

Αγροτικά προϊόντα εκτός συνόρων

αγροτικά-προϊόντα-εκτός-συνόρων-540368

Ενα καινοτόμο και πρωτοποριακό πρόγραμμα προώθησης και προβολής των ποιοτικών προϊόντων (φρέσκων φρούτων και λαχανικών ΠΟΠ/ΠΓΕ) προωθείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με επικεφαλής τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου, συνολικού προϋπολογισμού 1.591.638 ευρώ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Στο πρόγραμμα εκτός από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου θα συμμετέχει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, καθώς είναι προϋπόθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πρόγραμμα να συμμετέχουν δύο ή και περισσότεροι Συνεταιρισμοί.

Στόχος του προγράμματος είναι η εξωστρέφεια της πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία. Μάλιστα το πρόγραμμα έχει κριθεί επιλέξιμο για την τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μέσα στο Μάρτιο.

Ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλιου κ. Διονύσης Βαλασσάς, σχετικά με το πρόγραμμα, δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ:

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπέβαλε στην Ε.Ε προς έγκριση τέσσερα νέα προγράμματα ενημέρωσης και προώθησης αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, αλλά και σε τρίτες χώρες. Σε ένα από τα τέσσερα προγράμματα έχει καταθέσει έτοιμα συμμετοχής και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου. Το πρόγραμμα αφορά δράσεις ενημέρωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών ΠΟΠ/ΠΓΕ στην εσωτερική αγορά, με επικεφαλής τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου, συνολικού προϋπολογισμού 1.591.638 ευρώ».

Εμμεσος στόχος του προγράμματος είναι μέσα από τις δράσεις ενημέρωσης και προώθησης (εκθέσεις με προϊόντα, ομιλίες σε σχολεία κ.α.), να επιτευχθεί η αύξηση των πωλήσεων και των εξαγωγών.

Σε αντίστοιχο πρόγραμμα με δράσεις ενημέρωσης και προώθησης των προϊόντων συμμετείχε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, πριν 4-5 χρόνια, μαζί με παραγωγούς πατάτας Νευροκοπίου, Κρόκου Κοζάνης και Ξερών Σύκων Κύμης – Ευβοίας.

Οι δράσεις του προγράμματος είχαν υλοποιηθεί τότε με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Συνολικά για όλα τα προγράμματα

Συνολικά τέσσερα είναι τα προγράμματα ενημέρωσης και προώθησης αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, αλλά και σε τρίτες χώρες, που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι συνολικού προϋπολογισμού 12.776.236 ευρώ και η χρηματοδότησή τους καλύπτεται κατά 50% από την ΕΕ, 20% από το ελληνικό κράτος και 30% από ιδιώτες – φορείς που συμμετέχουν.

Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε πως η εξωστρέφεια της πρωτογενούς παραγωγής είναι ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο -όπως χαρακτηριστικά τόνισε- «είμαστε αποφασισμένοι να το κερδίσουμε». «Οι εξαγωγές των γεωργικών μας προϊόντων», πρόσθεσε, «χρόνο με το χρόνο αυξάνονται. Πιστεύω πως αν συνεχίσουμε έτσι, παραγωγοί και πολιτεία να εργαζόμαστε από κοινού, θα μειώσουμε και άλλο την ψαλίδα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου