ΤΟΠΙΚΑ

Με μηδενικά εισοδήματα εν μέσω ακρίβειας οι δικαστικοί υπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν

με-μηδενικά-εισοδήματα-εν-μέσω-ακρίβε-54009

Αναμονή – εφιάλτης για τους απόμαχους των δικαστηρίων, που περιμένουν επί μήνες τη χορήγηση σύνταξης

Στον εφιάλτη ατελείωτης αναμονής για την έκδοση προσωρινής σύνταξης οι δικαστικοί υπάλληλοι Βόλου, που κατέθεσαν τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση τέλος του 2021 και μέχρι σήμερα, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ακρίβειας και πολέμου στην Ουκρανία, επιβιώνουν με μηδενικά μηνιαία εισοδήματα.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Οι πρώην υπάλληλοι, οι οποίοι εργάστηκαν επί τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες στον χώρο της Δικαιοσύνης, λαμβάνουν ως ανταμοιβή για τους πολύχρονους αγώνες και τις θυσίες τους τιμωρητική συμπεριφορά. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, θα εκδώσει τις συντάξεις τον ερχόμενο Μάιο – Ιούνιο, με καθυστέρηση δηλαδή πέντε και έξι μηνών.

«Εχουμε απομείνει μόνο με έναν υπάλληλο για τον τομέα αυτόν, ο οποίος έχει επιφορτισθεί με μεγάλο όγκο εργασίας», είναι η απάντηση που δίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Για την έκδοση της οριστικής σύνταξης κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τον συνολικό χρόνο αναμονής.

Δεκαπέντε οικογένειες βιώνουν το μαρτύριο στον Βόλο και σε ολόκληρη την Ελλάδα 200, όταν οι λογαριασμοί ρεύματος φτάνουν με υπέρογκα ποσά, το φυσικό αέριο κοστίζει πανάκριβα και οι τιμές βασικών επισιτιστικών αγαθών έχουν πάρει την ανιούσα.

Είναι αναγκασμένες να περιμένουν με δεμένα τα χέρια, καθώς δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να επισπεύσουν τη διαδικασία, όταν η καθημερινή συζήτηση που μονοπωλεί το ενδιαφέρον του συνόλου των πολιτών είναι τα μέτρα στήριξης που θα πρέπει να ληφθούν για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή δεν δικαιούνται ούτε την εθνική σύνταξη των 360 ευρώ, την οποία παίρνουν οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων, με εξαίρεση τους συνταξιούχους του δημοσίου.

Εστω και αυτό όμως το ποσό, θα αποτελούσε ένα σημαντικό εισόδημα τη δεδομένη χρονική στιγμή, που έχουν μηδενικές αποδοχές και δεν έχουν οικονομίες για να στηρίζονται, αφού οι μισθοί τους ήταν πετσοκομμένοι από τα μνημόνια της οικονομικής κρίσης σε ποσοστό που έφθανε και στο 40%.

Υπό κανονικές συνθήκες η προσωρινή σύνταξη των δικαστικών υπαλλήλων έπρεπε να εκδοθεί εντός χρονικού διαστήματος τριών μηνών.

Στο ΙΚΑ η αναμονή είναι ίδια για την προσωρινή σύνταξη, ενώ αν έχει ζητηθεί προκαταβολή (εθνική σύνταξη) πέντε με έξι μήνες. Στα υπόλοιπα ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων ΟΓΑ η προσωρινή εκδίδεται σε 7-8 μήνες, αν έχουν γίνει αιτήσεις για λήψη προκαταβολής και μετά από 5 μήνες, αν δεν έχουν ζητήσει.

Ολοι όμως δικαιούνται την εθνική σύνταξη, η οποία εκδίδεται έναν μήνα μετά την αίτηση συνταξιοδότησης.

Η πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Βόλου Ιωάννα Παπαδημητρίου, που ανέδειξε το ζήτημα, αναφέρει: «Μας προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια για το μέλλον μας. Διακόσιοι υπάλληλοι είμαστε πανελλαδικά χωρίς κανένα εισόδημα και περίπου 700 επίσης πανελλαδικά σε αναμονή της κύριας σύνταξης και όλοι μαζί είμαστε σε αναμονή και των λοιπών συνταξιοδοτικων αποδοχών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι το μόνο υπουργείο που καθυστερεί τον έλεγχο των δικαιολογητικών και την απονομή της προσωρινής σύνταξης, αλλά και της κύριας», σημειώνει.

Την ίδια στιγμή μπλοκαρισμένη εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού είναι και η διαδικασία για την έκδοση οριστικής σύνταξης, η οποία δεν είναι γνωστό πότε θα εκδοθεί, αλλά εκτιμάται ότι θα πάρει πολύ χρόνο.

Τα χαρτιά παλαιότερων εργαζόμενων που συνταξιοδοτήθηκαν από τα δικαστήρια νωρίτερα και πήραν προσωρινή σύνταξη αρχές Ιανουαρίου δεν έχουν φθάσει ακόμη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από το υπουργείο Δικαιοσύνης…

Δύσκολη η κατάσταση

Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Ο Δημήτρης Κόιμας τονίζει: «Υπάρχουν συνάδελφοι που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια. Οι μελλοντικοί συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Τα έξοδα της στοιχειώδους διαβίωσης δεν βγαίνουν. Η προσωρινή σύνταξη είναι ένα σημαντικό βοήθημα, αλλά κάνει τόσο καιρό να βγει».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τσουρέλης επισημαίνει: «Είχαμε μηδενικό εισόδημα με χειμώνα, αυξημένες υποχρεώσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο. Ερχεται Πάσχα και πάλι θα είμαστε χωρίς ευρώ, ενώ επικρατεί μεγάλη ακρίβεια. Αλλοι ζητούν δανεικά από συγγενικά τους πρόσωπα, άλλοι ψάχνουν να βρουν τρόπους για να δανειοδοτηθούν».

Ταλαιπωρία δίχως τέλος

Η αναμονή για τη χορήγηση συντάξεων ταλαιπωρεί όλους τους απόμαχους. Παλαιότερα τα πράγματα ήταν ακόμη πιο δύσκολα. Πλέον ο ΕΦΚΑ συνεργάζεται με λογιστές και δικηγόρους για να επισπεύσει τη διαδικασία και έχουν γίνει βήματα, αλλά απαιτούνται και άλλα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπόρων Γιάννης Γεωργακόπουλος αναφέρει: «Η σύζυγός μου συνταξιοδοτήθηκε πριν από έναν χρόνο. Περίμενε δώδεκα μήνες για να πάρει προσωρινή σύνταξη. Την οριστική σύνταξη δεν την έχει λάβει ακόμη».

Ο ίδιος σημειώνει: «Συνεχώς φωνάζουμε ότι πρέπει να αναβαθμίσουν το σύστημα έκδοσης συντάξεων, ώστε να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Δεν μπορεί να επιβιώνει κανείς επί μήνες σε συνθήκες ανέχειας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Μαγνησίας Βαγγέλης Παπακυπαρίσσης λέει ότι θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο η κατάσταση.

«Περιμένουμε κάθε μήνα να έρθει η σύνταξη και φθάνει πάντοτε κουτσουρεμένη. Κόβουν συντάξεις και επιδόματα, όταν πληρώναμε δεκαετίες ολόκληρες ασφάλειες, δώρα, είχαμε κρατήσεις», αναφέρει.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Γεώργιος Ρούσσας επισημαίνει ότι υπάρχουν σε εκκρεμότητα πανελλαδικά 230.000 κύριες συντάξεις και 154.000 επικουρικές.

«Δεν αναφερόμαστε στο εφάπαξ. Αυτό καθυστερεί να εκδοθεί τρία χρόνια», διευκρινίζει.

Ο ίδιος κάνει ειδική μνεία στο Παράρτημα Μαγνησίας όπου υπάρχουν πολλές δυσκολίες, καθώς πολλοί εργαζόμενοι συνταξιοδοτήθηκαν και η Υπηρεσία έχει αποδεκατιστεί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου