ΤΟΠΙΚΑ

Έσωσαν τρεις ζωές σε 20 λεπτά ~ Επιτυχή διεξαγωγή άσκησης στη σήραγγα Γορίτσας

έσωσαν-τρεις-ζωές-σε-20-λεπτά-επιτυχή-δι-539741

Ετοιμότητα και άρτια εκπαίδευση στην Πυροσβεστική – Αψογα αντανακλαστικά σε ΕΚΑΒ – Τροχαία Βόλου – Αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης τροχαίων τους καλοκαιρινούς μήνες στη σήραγγα

Τρεις σοβαρά τραυματισμένοι σε τροχαίο με σύγκρουση Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων στη σήραγγα της Γορίτσας σώθηκαν χθες με την επιτυχή επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, η οποία με τη συνδρομή της Τροχαίας Βόλου κατάφερε να φτάσει σε γρήγορο χρόνο στον τόπο του ατυχήματος και να παραδώσει τους τραυματίες στο ΕΚΒ μετά από απεγκλωβισμό που διήρκεσε μόλις 20 λεπτά.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Φωτο: ΡΑΝΙΑ ΜΑΝΑΣΗ

Με επιτυχία στέφθηκε η άσκηση που πραγματοποίησε χθες η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου στη σήραγγα με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ και της Τροχαίας Βόλου ενόψει του καλοκαιριού που οι κίνδυνοι για την πρόκληση ενός τροχαίου ατυχήματος αυξάνονται λόγω της μεγάλης κίνησης προς τις παραθαλάσσιες περιοχές αλλά και την λειτουργία της σήραγγας για πρώτη χρονιά. Ειδικά στο σημείο προς την περιοχή Αστέρια ο Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας Γιάννης Τόλιας πρότεινε χθες την πραγματοποίηση κοινής σύσκεψης όλων των αρμόδιων φορέων.

Η άσκηση αποτέλεσε μία ευκαιρία για εκπαίδευση και για τους εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας Αγριάς που παρακολούθησαν τη διεξαγωγή της.

Πλήρης ετοιμότητα

Την ετοιμότητα και την άρτια εκπαίδευση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου εξήρε χθες ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νίκος Μιχαλάκης. Αν και ευχήθηκε να μη συμβεί πραγματικό γεγονός, ο Περιφερειακός Διοικητής είπε ότι το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα τα οποία συγκρούστηκαν και παράλληλα είχαν και πυρκαγιά.

«Εγκλωβισμένοι ήταν τρία άτομα και εκεί θέλαμε να δοκιμαστούμε όλες οι Υπηρεσίες, η Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, η Αστυνομία. Πιστεύω ότι τα καταφέραμε σε ικανοποιητικό βαθμό. Ο χρόνος απεγκλωβισμού των τριών ατόμων ήταν πάρα πολύ ικανοποιητικός, καθώς διήρκεσε για 20 λεπτά, παρά το γεγονός ότι τα αυτοκίνητα είχαν σφοδρή σύγκρουση. Πήγαμε καλά και το ΕΚΑΒ προσέφερε γρήγορα και άριστα τις υπηρεσίες αλλά και η Αστυνομία έκλεισε ταχύτατα τους δρόμους. Ολοι οι πυροσβέστες δοκιμάστηκαν σήμερα στη σήραγγα».

Για την επικινδυνότητα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος στη σήραγγα το καλοκαίρι είπε ότι «χρειάζεται προσοχή. Ολοι πρέπει να τηρούμε τις οδηγίες χρήσης της. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί να μην έχουμε τέτοιου είδους ατυχήματα στην πόλη και ειδικά μέσα στη σήραγγα όπου θεωρούμε πάρα πολύ επικίνδυνο να συμβεί ένα τέτοιο ατύχημα».

Ικανοποιημένος από τη διεξαγωγή της άσκησης δήλωσε και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, Χαράλαμπος Πόζογλου. Οπως είπε: «ήταν ένα σενάριο άσκησης που περιελάμβανε τροχαίο ατύχημα εντός της σήραγγας Γορίτσας. Και επισημαίνω ότι οι Υπηρεσίες οι οποίες έχουν σήραγγες και είναι στην αρμοδιότητά τους έχουν κάνει πολλές φορές άσκηση σε τέτοιου είδους συμβάντα. Ηταν ευκαιρία και για εμάς μιας και η σήραγγα λειτουργεί στον πρώτο χρόνο της. Ηταν μία άσκηση με επιτυχία. Συνέλαβαν στη δράση τέσσερα οχήματα εκ των οποίων ένα της ΒΙΠΕ με 15 άνδρες. Ευχαριστώ την Ελληνική Αστυνομία και το ΕΚΑΒ που συνέβαλαν στην άσκηση και όλους τους φορείς, την Πολιτική Προστασία του δήμου Βόλου, που παραβρέθηκε, τους συνεργάτες μου που εργάστηκαν στο σενάριο και γενικά όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της άσκησης».

Κατάλληλα τα μέτρα τροχαίας

Οταν συμβαίνει ένα τόσο σοβαρό περιστατικό μέριμνα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας πρέπει να είναι να μη συμβεί παράλληλο ατύχημα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διάσωση τραυματιών. Αυτό συνέβη και στην προκείμενη περίπτωση. Ο Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας, Γιάννης Τόλιας είπε ότι «η Ελληνική Αστυνομία έλαβε τα κατάλληλα μέτρα τροχαίας.

Με τη συμμετοχή της Τροχαίας και με το κλείσιμο της εισόδου της σήραγγας αποφύγαμε να έχουμε έτερο τροχαίο και να κάνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία το ΕΚΑΒ και οι άλλες Υπηρεσίες πιο καλά τη δουλειά τους» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη λειτουργία της σήραγγας για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι επισημαίνοντας ότι «πρέπει να προσέξουν όλοι οι πολίτες να μην τρέχουν στην είσοδο και κατά τη διάρκειά της γιατί η ταχύτητα είναι η αιτία που θα μας δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Στη συνέχεια το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε και πρέπει να βρούμε λύση είναι στην είσοδο στην περιοχή Αστέρια, επειδή το καλοκαίρι και ειδικά τα Σαββατοκύριακα θα έχουμε μεγάλη κίνηση προς τις παραθαλάσσιες περιοχές. Γνώμη μου είναι να κάνουμε μία σύσκεψη όλοι οι φορείς και οι αρχές και να δώσουμε μία λύση στο πρόβλημα, που θα το βρούμε μπροστά μας» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, Βασίλης Ηλιόπουλος, είπε ότι και οι εθελοντές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την άσκηση και να εκπαιδευτούν. «Πολλοί εθελοντές από τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων και από την Ελληνική Ομάδα Διάσωση και την Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Αγριάς βρεθήκαν εδώ σαν παρατηρητές και εκπαιδεύτηκαν» κατέληξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου