ΤΟΠΙΚΑ

Νέοι όροι χρήσης αιγιαλού – παραλίας

νέοι-όροι-χρήσης-αιγιαλού-παραλίας-538399

Στην εναρμόνιση του Κανονισμού Κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού και παραλίας, προχώρησε με απόφασή του (κατά πλειοψηφία) το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Η παραχώρηση του δικαιώματος της απλής χρήσης των κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού – παραλίας από τους Δήμους σε επιχειρήσεις και ιδιώτες ισχύει μέχρι την 31/03/2017 και απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση οποιασδήποτε μορφής άδειας από τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού είναι η μη ύπαρξη εις βάρος του ενδιαφερόμενου βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς αυτούς, με εξαίρεση τις περιπτώσεις εκκρεμοδικίας και της καταβολής αυτών μέσω διακανονισμού.

Σε κάθε περίπτωση το μίσθωμα που αναλογεί καθώς και το νόμιμο χαρτόσημο θα καταβάλλονται το εξήντα τοις εκατό (60%) με την υπογραφή του μισθωτηρίου συμβολαίου, συγκεκριμένα τριάντα τοις εκατό (30%) με παράβολο υπέρ του Δημοσίου, τριάντα τοις εκατό (30%) μετρητά στην ταμειακή υπηρεσία του Δήμου και το υπόλοιπο σαράντα τοις εκατό (40%) στις 14/08/εκάστου έτους.

Ο μισθωτής υποχρεούται να παραδώσει τον παραχωρηθέντα χώρο στηνκατάσταση που τον παρέλαβε, διαφορετικά οφείλει να αποκαταστήσει κάθε φθορά, βλάβη ή ζημιά που προκλήθηκε πέρα από τη συνήθη χρήση.

Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η δωρεάν παραχώρηση της απλής χρήσης του αιγιαλού από το Δήμο, ή η παραχώρησή του χωρίς δημοπρασία, στις περιπτώσεις που επιβάλλεται από το νόμο, ή η άρνηση παραχώρησης συγκεκριμένου χώρου χωρίς ιδιαίτερο σοβαρό λόγο.

Τα τέλη χρήσης των κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού θα καθορισθούν μετά από εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Προϋποθέσεις

Ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου, σύμφωνα με την απόφαση, δύναται να μισθώνει προς επιχειρήσεις ή ιδιώτες την απλή χρήση των κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού – παραλίας στα όρια της διοικητικής περιφέρειας για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού (όπως εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία τροχήλατου αναψυκτηρίου κλπ.) με προϋποθέσεις, όπως:

-Η μέγιστη κάλυψη χρήσης να μην υπερβαίνει το 50% του παραχωρούμενου χώρου, ώστε να υπάρχουν διάδρομοι (οριζόντιοι και κάθετοι) τουλάχιστον ενός (1) μέτρου και ελεύθερη λωρίδα κατά μήκος της ακτής πλάτους τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων από την ακτογραμμή, για την ελεύθερη κίνηση των λουόμενων και την αποφυγή ατυχημάτων.

-Η έκταση αιγιαλού – παραλίας που παραχωρείται δε θα υπερβαίνει τα πεντακόσια τετραγωνικά μέτρα (500τ.μ.). Ο ανωτέρω περιορισμός δεν ισχύει για τις όμορες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

-Σε περίπτωση που στον ίδιο αιγιαλό υπάρχουν περισσότερες παραχωρήσεις για την εκμίσθωση ομπρελών και καθισμάτων, πρέπει μεταξύ των διάφορων χώρων του αιγιαλού να υφίσταται ενδιάμεση απόσταση ελεύθερης ζώνης τουλάχιστον εκατό (100) μέτρων. Ο προηγούμενος περιορισμός δεν εφαρμόζεται εάν πρόκειται να παραχωρηθεί αιγιαλός για να εκμισθωθούν καθίσματα και ομπρέλες από εκείνους που έχουν γειτονικά καταστήματα και μόνο για το χώρο εμπρός από τα καταστήματά τους.

-Απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία των χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, καθώς και τον Κοινόχρηστο χαρακτήρα αυτών, όπως η ανέγερση κάθε είδους κτίσματος ή τοποθέτηση κατασκευάσματος που συνδέεται σταθερά με το έδαφος (πάκτωση με σκυρόδεμα, τσιμεντοστρώσεις, πλακοστρώσεις, επιχωματώσεις κλπ), καθώς και η τοποθέτηση σκηνών και η εγκατάσταση τροχόσπιτων, αυτοκινήτων κλπ.

-Απαγορεύεται η τοποθέτηση πινακίδων επιγραφών, ειδών από πλαστικό, ψυγείων, μπαρ, καθώς και κάθε είδους μη προβλεπόμενου από τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 13 του Ν. 2971/2001, προσωρινού ή μόνιμου χαρακτήρα κατασκευής (ξύλινα δάπεδα, στέγαστρα – τέντες κλπ.).

-Οι αντηλιακές ομπρέλες (θα είναι ομοιόμορφες) μαζί με τις αντίστοιχες ξαπλώστρες, θα τοποθετηθούν σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου.

-Τα υλικά των ομπρελοκαθισμάτων θα είναι από υλικά εναρμονισμένα με το περιβάλλον.

-Κάθε χρήστης υποχρεούται σε ανάρτηση ξύλινης καλαίσθητης ενημερωτικής πινακίδας, εκτός των κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού, όπου θα αναγράφονται η τιμή της ενοικίασης των ομπρελοκαθισμάτων και το όνομα του υπεύθυνου μισθωτή.

-Κάθε χρήστης υποχρεούται στην παροχή των ναυαγοσωστικών αναγκών της παραλίας στην ευρύτερη περιοχή του

-Κάθε χρήστης υποχρεούται άμεσα, με δική του ευθύνη και έξοδα, να τοποθετήσει τέσσερα καλαίσθητα δοχεία απορριμμάτων και πήλινα σταχτοδοχεία με άμμο και να διατηρεί, κατά τη διάρκεια χρήσης του αιγιαλού, την ακτή και τον περιβάλλοντα χώρο καθαρό και ευπρεπή.

-Οι εκμισθωτές θαλάσσιων μέσων αναψυχής, όπου αυτό επιτρέπεται, θα χρησιμοποιούν κατάλληλα σηματοδοτημένο δίαυλο μέσα στη θάλασσα για τη διακίνηση των μισθωμένων μέσων (κανό, ποδήλατα θαλάσσης, wind-surf, κανό, κλπ.), το πλάτος του οποίου δε θα υπερβαίνει τα δεκαπέντε (15) μέτρα.

-Απαγορεύεται για λόγους ασφαλείας και ησυχίας των λουομένων η κυκλοφορία των μισθωμένων μέσων αναψυχής σε απόσταση μικρότερη των διακοσίων (200) μέτρων από το συνηθισμένο σημείο στο οποίο φθάνουν κολυμπώντας οι λουόμενοι στις θαλάσσιες περιοχές, το οποίο δεν επισημαίνεται από πλωτούς σημαντήρες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου