ΤΟΠΙΚΑ

Σε τροχιά υποβάθμισης το παράρτημα του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε Θεσσαλίας που εδρεύει στο Βόλο

σε-τροχιά-υποβάθμισης-το-παράρτημα-το-530252

Σε μία περίοδο που η υγιεινή και η ασφάλεια σε πολλούς εργασιακούς χώρους παραμένει ζητούμενο, και η ανάγκη για την επιμόρφωση του προσωπικού είναι μεγάλη, το παράρτημα του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε (Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής, Ασφάλειας της Εργασίας) στο Βόλο, που καλύπτει ολόκληρη τη Θεσσαλία αλλά και τη Στερεά Ελλάδα, πνέει τα λοίσθια.

Χαρακτηριστικό της υποβάθμισης της δομής, που συστήθηκε το 2005 με «τιμές και δόξες» από το Υπουργείο Εργασίας, αφού αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα των συνδικάτων αλλά και άλλων επαγγελματικών και παραγωγικών φορέων όπως ο ΣΕΒ και το Επιμελητήριο, είναι ότι πλέον φιλοξενεί αραιά και που ορισμένα σεμινάρια, ενώ ο μοναδικός υπάλληλος που απασχολείται όπως και οι συνάδελφοί του σε άλλες αντίστοιχες δομές της χώρας, για πολλοστή φορά περιμένουν να πάρουν τα δεδουλευμένα τους. Στην παρούσα φάση μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, είναι απλήρωτοι 4 ολόκληρους μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε οικονομικό αλλά και οικογενειακό επίπεδο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα στο Βόλο έχουν φιλοξενηθεί σεμινάρια που αφορούν κυρίως στην κατάρτιση και την επιμόρφωση στελεχών βιομηχανιών, ενώ σε φθίνουσα πορεία είναι και τα σεμινάρια που διεξάγονται εκ μέρους των συνδικάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, η χρηματοδότηση του Ινστιτούτου πανελλαδικά βρίσκεται ουσιαστικά «στον αέρα». Η επιχορήγηση από τον πρώην ΛΑΕΚ για το Ινστιτούτο παραμένει χαμηλή, χωρίς κριτήρια, παρά την πρόβλεψη της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης εργασίας του 2008 – 2009, με αποτέλεσμα το Ινστιτούτο να οδηγείται σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας προκειμένου να εκπληρώσει τους καταστατικούς του σκοπούς για την προάσπιση της υγείας και της ασφάλειας του συνόλου των εργαζομένων.

Επίσης, σύμφωνα με τους ίδιους τους εργαζόμενους που φοβούνται ότι τα παραρτήματα σταδιακά θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, δεν έχει διασφαλιστεί καμία χρηματοδότηση, όπως θα μπορούσε να γίνει από ειδικά προγράμματα του ΕΣΠΑ, ενώ και οι ιδρυτικοί φορείς του Ινστιτούτου ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ το τελευταίο διάστημα, καταβάλλουν πόρους σποραδικά, εάν και πρωτοστάτησαν για να ιδρυθεί το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας.

Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι εάν δεν δοθεί λύση άμεσα στο πρόβλημα, θα προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας για τα δεδουλευμένα τους και θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, και ζητούν τη διασφάλιση όρων πλήρους και σταθερής εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, ενώ για επόμενη επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «στόχος μας είναι η ανάκτηση των απωλειών στους μισθούς των εργαζομένων και η διασφάλιση ενιαίων κριτηρίων μισθολογίου (λαμβάνοντας υπόψη σπουδές, θέση, προϋπηρεσία, επιδόματα παιδιών, γάμου, ξένων γλωσσών, επικινδυνότητας, ειδικά επιδόματα κ.λπ.)».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου