ΤΟΠΙΚΑ

Μητροπολίτης Δημητριάδος: Αναβάθμιση της μεγάλης αξίας του Πηλίου

μητροπολίτης-δημητριάδος-αναβάθμισ-528573

Παρουσιάστηκε χθες στο Συνεδριακό της Μητρόπολης η μελέτη του φιλόδοξου έργου – Αναμένεται να δοθεί προς χρήση στο κοινό τον ερχόμενο Οκτώβριο

Στο επίκεντρο των περιβαλλοντικών δράσεων της τοπικής Εκκλησίας βρίσκεται το μεγάλο μονοπάτι του Πηλίου, με στόχο την ανάδειξη του περιπατητικού τουρισμού, την τόνωση της επισκεψιμότητας και της τοπικής οικονομίας. Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν στη χθεσινή παρουσίαση της μελέτης για το μεγάλο μονοπάτι του Πηλίου από το Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτός» και συνεργαζόμενους φορείς, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με τη μελέτη να έχει ολοκληρωθεί και τη χρηματοδότηση να είναι εξασφαλισμένη, ενισχύονται οι προοπτικές για ολοκλήρωση του έργου εντός του φθινοπώρου, προκειμένου να αποδοθεί στο κοινό τον Οκτώβριο.

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος και οι μελετητές Τριαντάφυλλος Αδαμακόπουλος, πολιτικός μηχανικός και Αικατερίνη Ζαγκαρέτου, δασολόγος.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Το μεγάλο μονοπάτι εντάσσεται στο πλαίσιο μιας διεθνούς προσπάθειας, που προσελκύει τους φίλους της περιήγησης, της ορειβασίας, και του περιπατητικού τουρισμού. Εχοντας, πλέον, ένα σηματοδοτημένο μονοπάτι που διασχίζει όλο το Πήλιο, και που ο καθένας μπορεί να επιλέξει ποια περιοχή θα επισκεφτεί και ποια θα περπατήσει, δημιουργείται μια μεγάλη, ελκυστική επισκεψιμότητα που μας αφορά πάρα πολύ στην περιοχή μας. Πέραν του ότι, ταυτόχρονα, διασώζονται πολλά στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος, αναδεικνύονται μνημεία και συμβάλλει στην αναβάθμιση της μεγάλης αξίας που έχει, ιδιαίτερα, το Πήλιο στην περιοχή μας».

Μελετημένη διαδρομή

Το μονοπάτι έχει μήκος 168 χιλιόμετρα, ξεκινάει από το Καμάρι και καταλήγει στο Τρίκερι, και είναι χωρισμένο σε έντεκα τμήματα, για να μπορεί να το περπατάει κανείς με ευκολία.

Σύμφωνα με την μελέτη που παρουσιάστηκε χθες στο Συνεδριακό της Μητρόπολης, το μεγάλο μονοπάτι δίνει την δυνατότητα στους φίλους των εναλλακτικών μορφών τουρισμού να το διασχίσουν σε διάστημα δύο εβδομάδων, εφόσον το επιθυμούν, κάνοντας στάση σε κάποιο κατάλυμα της περιοχής, για να συνεχίσουν την επομένη την πεζοπορική τους διαδρομή.

Το μεγάλο μονοπάτι του Πηλίου διαθέτει 12 πινακίδες διαδρομής, και 13 πινακίδες ερμηνείας περιβάλλοντος και πολιτισμού, με πολύτιμες πληροφορίες για τον περιπατητή και 1.800 επιβεβαιωτικά σήματα, για να διευκολύνεται η πεζοπορική διαδρομή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελετητών, στα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση σήμανσης, προκειμένου να ανοίξει το μονοπάτι για το κοινό, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού και ενισχύοντας, ταυτόχρονα, την φυσική προίκα, την ποικιλομορφία του τοπίου και τις περιοχές του Πηλίου.

Ενισχύει την ανάπτυξη

«Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου», του οποίου εμπνευστής είναι ο Νίκος Μαγγίτσης και μελετητής ο Τριαντάφυλλος Αδαμακόπουλος, υλοποιείται πλέον με την αποκλειστική χορηγία του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ.

Σε συνεργασία με τους Δήμους, την Εκπαίδευση, τους τουριστικούς επιχειρηματίες της κάθε περιοχής και με τη συμμετοχή τοπικών πολιτιστικών φορέων και πολιτών, με «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» θα ξαναγίνουν τα μονοπάτια προσβάσιμα και ελκυστικά, τονώνοντας έτσι τις τοπικές οικονομίες με ένα σημαντικό παράγοντα αειφόρου ανάπτυξης – τον περιπατητικό τουρισμό – και προσφέροντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να ανακαλύψει τα τοπικά προϊόντα, την γαστρονομία και τις ομορφιές του Πηλίου με τρόπο υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον.

Η προγραμματιζόμενη δράση είναι ενταγμένη στο Εθνικό Πρόγραμμα Εορτασμού της Επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Πριν την έναρξη των εργασιών, στα τέλη Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί νέα πληρέστερη και οριστική πλέον παρουσίαση στους Δήμους μέσω των οποίων θα διέλθει «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου», τους οποίους «θεωρούμε άμεσους συνεργάτες της μεγάλης προσπάθειας αυτής, τα θετικά αποτελέσματα της οποίας θα απευθύνονται στις κοινωνίες που εκπροσωπούν», υπογραμμίζει η «Μαγνήτων Κιβωτός».

Στόχος να έχουν ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο, ώστε τον Οκτώβριο του 2021 να γίνουν τα εγκαίνια του μεγάλου μονοπατιού του Πηλίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου