ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτισσα εθελόντρια σε καταστήματα κράτησης

βολιώτισσα-εθελόντρια-σε-καταστήματ-527726

Η Βολιώτισσα Γκέλη Ντηλιά παράδειγμα προς μίμηση με τη δραστηριότητα, που αναπτύσσει σε φυλακές

Πολύπλευρη δραστηριότητα αναπτύσσει η Βολιώτισσα καθηγήτρια αγγλικών Γκέλη Ντηλιά, η οποία κατοικεί στο Ναύπλιο και είναι γνωστή στο πανελλήνιο για την εθελοντική της προσφορά σε φυλακές. Επιστήμων με κοινωνικές ευαισθησίες, η Βολιώτισσα εθελόντρια, είχε μιλήσει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, παρουσιάζοντας τη δράση της, ενώ πρόσφατα παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Crime Times, που κυκλοφορεί υπό την επιστημονική διεύθυνση του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος.

Ως εθελόντρια καθηγήτρια αγγλικών έχει διδάξει προς το παρόν στο Κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου. Με το πέρας της πανδημίας και μόλις υπάρξει η δυνατότητα προσβασιμότητας διά ζώσης εθελοντών εκ νέου στα Καταστήματα Κράτησης «σκοπεύω να συνεχίσω τη διδακτική μου δραστηριότητα με μεγάλη χαρά», υπογραμμίζει.

«Ο έγκλειστος πληθυσμός έχει ανάγκη την επαφή με την κοινωνία, διότι πολλοί από αυτούς είναι ξεχασμένοι από τις οικογένειές τους, κάποιοι δεν έχουν επισκεπτήριο, ούτε έχουν οικονομική βοήθεια. Η ανθρωπιά και το ενδιαφέρον πρέπει να υπάρχουν, ώστε να παραμένουμε παιδαγωγοί και όχι απλοί εκπαιδευτικοί που διεκπεραιώνουμε μαθήματα», σημειώνει η ίδια.

Το 2018 στο Κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου, το Τμήμα Εκμάθησης Αγγλικής Γλώσσας και η εθελόντρια κ. Ντηλιά, κατάφεραν να συνδυάσουν την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας με τη δημιουργία μιας θεατρικής παράστασης σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Παρά τις πρακτικές δυσκολίες, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και αποτέλεσε μάλιστα την πρώτη ξενόγλωσση θεατρική παράσταση που έλαβε χώρα σε Κατάστημα Κράτησης στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη (στις μη αγγλόφωνες χώρες).

Η εθελόντρια Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων σε Καταστήματα Κράτησης και βραβευμένη ποιήτρια, έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια – εργαστήρια ποίησης, σε καταστήματα κράτησης.

Όπως επισημαίνει η ίδια: «Το θέατρο δίνει τη δυνατότητα στους κρατούμενους να περάσουν δημιουργικά τον ακίνητο και ανίκητο χρόνο της φυλακής. Τους προσφέρει θετικά συναισθήματα και την αίσθηση πως μπορούν να εκπληρώσουν όνειρα, να αντιμετωπίσουν τις φοβίες τους και να ξεπεράσουν παράλληλα τα όποια συναισθήματα αναξιότητας έχουν ριζώσει λόγω της ιδρυματοποίησης. Καλλιεργείται παράλληλα το συναίσθημα αφενός της συνεργατικότητας και αφετέρου της ατομικής προσπάθειας, καθώς ο καθένας διαβάζει κάτι μόνος του και συνεργάζεται με άλλους για ένα αποτέλεσμα συνολικό. Πολλές φορές απορούν και οι ίδιοι με τις δυνατότητές τους. Γνωρίζουν από την αρχή τον εαυτό τους σε μια διαδικασία που θα μπορούσε να ονομαστεί «αυτό-ανακάλυψη».

Να σημειωθεί ότι η συνέντευξη αποτελεί μέρος της εκτενούς μελέτης, υπό τον τίτλο «Θέατρο και Φυλακή» που πραγματοποίησε η Έλενα Φώτου, Πτυχιούχος Τμήματος «Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ» ΑΠΘ, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ «Εγκληματολογίας» του Παντείου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της επιστημονικής δράσης του CRIME & MEDIA LAB Crime& Μedia Lab Archives – KE.M.E. (e-keme.gr) –Ομάδας Εργασίας για το Εγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ στο Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος, με Επιστημονικά Υπεύθυνη την κ. Αγγελική Καρδαρά, Δρ Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ ΕΚΠΑ, Φιλόλογο, Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος.

Βολιώτισσα με μεγάλη δραστηριότητα

Βολιώτισσα της προσφοράς, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά και την άριστη αποφοίτησή της στο ΙΕΚ Πελοποννήσου, στο Τμήμα «Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας», στράφηκε προς τον εθελοντισμό σε Καταστήματα Κράτησης ανά την Ελλάδα. Είναι υπέρμαχος της δια βίου μάθησης. Ανάμεσα στις επιμορφώσεις της ξεχωρίζει εκείνη της Εκπαιδεύτριας Ενηλίκων Καταστημάτων Κράτησης που έγινε για να είναι αποτελεσματικότερο το έργο της ως εθελόντρια σε αυτά.

Διδάσκει αγγλικά, με ειδικότητα στις Μαθησιακές Δυσκολίες/Δυσλεξία, ενώ έχει παρακολουθήσει εξ αποστάσεως μαθήματα Εγκληματολογίας.

Στο Κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου δίδαξε το 2018 ως εθελόντρια την Αγγλική γλώσσα. Από τον Δεκέμβριο του 2018 η ομάδα αυτού του τμήματος κατέχει το μοναδικό ελληνικό και ευρωπαϊκό ρεκόρ για το ανέβασμα ξενόγλωσσης θεατρικής παράστασης που πραγματοποιήθηκε μετά από περίπου δύο μήνες μαθημάτων και προετοιμασίας. Παράλληλα, παραδίδει σεμινάρια- εργαστήρια ποίησης στα ΣΔΕ των φυλακών ανά την Ελλάδα.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 παρουσίασε στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο του Τμήματος Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας την εισήγησή της με θέμα «Teaching English to a Greek Prison: A fruitful challenge», σχετικά με τη συγκεκριμένη διδασκαλία. Τον Νοέμβρη του 2020 ήταν εισηγήτρια με θέμα «Η Αποτελεσματικότητα της Μη-Τυπικής Εκπαίδευσης στους Εγκλείστους – Case – Study: Διδάσκοντας Αγγλικά στο Κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου», στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Εγκλήματος & Κοινωνικού Ελέγχου.

Είναι μέλος του Prisoners Learning Alliance (UK) και του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος. Εχει διακριθεί σε Πανελλήνιο και Παγκόσμιο Διαγωνισμό το 2019 για το διήγημά της «Best Seller» με θέμα έναν πρώην κρατούμενο μαθητή της και για το «Χειρότερα δε γίνεται» το 2020 στην κατηγορία του αστυνομικού μυθιστορήματος, με θέμα ένα πραγματικό γεγονός που οδήγησε τον δράστη στη φυλάκιση. Γράφει τα «Ποιήματα & Διηγήματα της Φυλακής» και το πρώτο της βιβλίο που είναι βασισμένο στη ζωή ενός πρώην εγκλείστου μαθητή της που η ιστορία του συγκλόνισε το πανελλήνιο. Αρθρογραφεί στο διαδίκτυο κυρίως για ζητήματα Φυλακών και Ποίησης (Huffington Post κ.ά.).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου