ΤΟΠΙΚΑ

Ηχηρή παρουσία του Π.Θ. στην AgroThessaly 2017

ηχηρή-παρουσία-του-π-θ-στην-agrothessaly-2017-527503

Το 2030 δύο στα τρία ψάρια που θα καταναλώνονται θα προέρχονται από υδατοκαλλιέργειες. Ήδη σήμερα, ένα στα δύο προέρχονται από υδατοκαλλιέργειες, δεδομένου ότι η ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση ιχθυηρών έχει διπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1950, την ίδια όμως ώρα η αλιευτική παραγωγή είναι εδώ και 3 δεκαετίες στάσιμη λόγω υπεραλίευσης πολλών ιχθυοαποθεμάτων.

Η υδατοκαλλιεργητική παραγωγή αυξάνεται ραγδαία αποτελώντας τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο κλάδο ζωικής παραγωγής, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του ΠΘ, κ. Ιωάννης Καραπαναγιωτίδης, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 11ης Πανελλήνιας Γεωργικής και Κτηνοτροφικής Έκθεσης AgroThessaly στη Λάρισα, και στην οποία το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έδωσε ηχηρό παρών.

O κ. Καραπαναγιωτίδης τόνισε πως η ελληνική υδατοκαλλιέργεια αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας και τον πλέον σημαντικό κλάδο ζωικής παραγωγής. Η ετήσια παραγωγή ανέρχεται περίπου σε 136.000 τόνους (αξίας 600 εκατ. ευρώ) και αντιπροσωπεύει το 10,6% της συνολικής ιχθυοκαλλιεργητικής παραγωγής στην Ε.Ε.. Η Ελλάδα παραδοσιακά αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού, αντιπροσωπεύοντας το 31% της παγκόσμιας παραγωγής αυτών των ειδών. Σε επίπεδο απασχόλησης, στην Ελλάδα καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε. επί του συνόλου των απασχολούμενων στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας. Συνολικά, άμεσα και έμμεσα απασχολούνται περίπου 12.000 εργαζόμενοι (επιστημονικό, τεχνικό, εργατικό προσωπικό).

Σε μεγάλο βαθμό οι θέσεις αυτές εντοπίζονται σε απομακρυσμένες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, κυρίως νησιωτικές, συμβάλλοντας σημαντικά στις τοπικές οικονομίες. Ο κλάδος δημιουργεί θέσεις εργασίας σε 10 από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας. Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια χαρακτηρίζεται από έντονη εξωστρέφεια. Διαχρονικά περίπου το 80% της παραγωγής εξάγεται (85.000 τόνοι ετησίως) σε πάνω από 30 χώρες. Τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα εξαγώγιμα αγροτικά προϊόντα της Ελλάδας. Η συνολική αξία των εξαγωγών ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας ανήλθε σε 480 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 8,5% των συνολικών αγροτικών εξαγωγών της χώρας (5,7 δισ. ευρώ).

Συμπερασματικά, ο κ. Καραπαναγιωτίδης ανέφερε ότι η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πλέον ανταγωνιστικούς τομείς της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας που αξίζει την στήριξη όλων (πολίτες, παραγωγοί, εκπαίδευση, πολιτεία) καθώς συνεισφέρει κατά πολύ στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στο ΑΕΠ της χώρας.

Εκτροφή σαλιγκαριών

Στην ίδια ημερίδα, στις προοπτικές στην εκτροφή σαλιγκαριών αναφέρθηκε η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Π.Θ., κ. Μαριάνθη Χατζηιωάννου.

Η κ. Χατζηιωάννου τόνισε πως οι προοπτικές της εκτροφής σαλιγκαριών στη χώρα μας είναι θετικές, με την προϋπόθεση ότι η ανάπτυξη του κλάδου θα γίνει σε ορθολογικά πλαίσια (επιλογή θέσης και είδους, εγκαταστάσεων, παραγωγικού κύκλου), θα εξασφαλιστεί η διεύρυνση της αγοράς και η καθετοποίηση της παραγωγής, μέσω και της σωστής καθοδήγησης. «Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας και τα μέχρι σήμερα ερευνητικά αποτελέσματα για την εκτροφή των ελληνικών ποικιλιών σαλιγκαριών επιτρέπουν το σχεδιασμό νέων και τη βελτίωση της παραγωγής των υφιστάμενων μονάδων εκτροφής», είπε μεταξύ άλλων.

Ηχηρή παρουσία του Π.Θ.

Στην Agrothessaly το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμμετείχε με ενημερωτικό περίπτερο της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών που στελεχώθηκε από το προσωπικό της Σχολής, υποψήφιους διδάκτορες, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της σχολής. Το περίπτερο επισκέφθηκαν και συνομίλησαν με τους φοιτητές και το προσωπικό, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλειος Κόκκαλης , ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Σπυρίδων Μάμαλης, συνάδελφοι Γεωπόνοι, παραγωγοί και πλήθος κόσμου.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκαν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο αναπληρωτής πρύτανη Έρευνας κ. Ζήσης Μαμούρης, καθηγητής, και ο αναπληρωτής πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού κ. Αθανάσιος Σφουγγάρης, αναπληρωτής καθηγητής, ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών κ. Δημήτριος Βαφείδης, καθηγητής, ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναπληρωτής καθηγητής, τα μέλη της σχολής κ. Κωνσταντίνος Σκόρδας, επίκουρος καθηγητής, κ. Μαριάνθη Χατζηιωάννου, επίκουρη καθηγήτρια, κ. Ευαγγελία Γκόλια δρ. ΕΔΙΠ και κ. Αναστασία Αγγελάκη δρ. ΕΔΙΠ.

Στην ημερίδα, την οποία συντόνισε ο καθηγητής του Π.Θ. Γεώργιος Νάνος, χαιρετισμό απηύθυναν ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών κ. Δημήτριος Βαφείδης, καθηγητής ΠΘ, ενώ εισηγήσεις έγιναν από τους καθηγητές Νικ. Δαναλάτο, Χρ. Λύκα, Νικ. Κατσούλα, Αθαν. Σφουγγάρη και Άρη Ψιλοβίκο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου