ΤΟΠΙΚΑ

Ποινικές διώξεις για το δρόμο -καρμανιόλα

ποινικές-διώξεις-για-το-δρόμο-καρμανι-527335

Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για τις συνθήκες κυκλοφορίας στο δρόμο-καρμανιόλα, την εθνική οδό Βόλου – Λάρισας, και πιο συγκεκριμένα το 4ο χλμ (στο ύψος του βενζινάδικου JetOil) όπου ο Βόλος και η Μαγνησία θρήνησαν θύματα.

Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο οποίος με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα έχει καταγράψει τις αστοχίες στο φονικό σημείο.

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία Βόλου άσκησε ποινικές διώξεις για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών παρά αυτουργία (δηλαδή με κοινό δόλο των υπαίτιων, με πράξεις που τελέστηκαν σε διαφορετικό τόπο και χρόνο) κατά πέντε ατόμων, υπαλλήλων υπηρεσιών που είναι αρμόδιοι για τη συντήρηση και επισκευή του οδοστρώματος και κάθε αρμόδιου.

Ο φάκελος της υπόθεσης άνοιξε στην ανάκριση με αφορμή το τροχαίο δυστύχημα, που συνέβη τον Ιανουάριο του 2010 με θύμα Βολιώτη ηλικίας μόλις 18 ετών. Ο άτυχος άνδρας, είχε ανασυρθεί από το αυτοκίνητό του ψυχορραγώντας. Το όχημα που οδηγούσε είχε συγκρουστεί σφοδρά με κολώνα φωτισμού. Ο δρόμος ήταν και πάλι ολισθηρός εξαιτίας της βροχής, όπως και σε τόσα άλλα δυστυχήματα που ακολούθησαν.

Στην Ανάκριση η υπόθεση

Αυτή τη στιγμή διεξάγεται συμπληρωματική ανάκριση. Ηδη την Τετάρτη έξω από το γραφείο της ανακρίτριας βρίσκονταν, μετά από κλήσεις που είχαν παραλάβει για καταθέσεις, τέσσερις μάρτυρες. Η Τροχαία Βόλου είχε αποδώσει τότε το δυστύχημα στην ολισθηρότητα του δρόμου εξαιτίας της βροχής και την έλλειψη προσοχής του οδηγού.

Το αυτοκίνητο του άτυχου 18χρονου μάρκας Fiat, είχε ξεφύγει της πορείας του, ανέβηκε στη διαχωριστική νησίδα της επαρχιακής οδού και «καρφώθηκε» σε μεταλλική κολώνα φωτισμού της ΔΕΗ. Ο 18χρονος, ο οποίος δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας, είχε τραυματιστεί σοβαρά και κατά τη διακομιδή του στο Νοσοκομείο κατέληξε.

Δικογραφίες και για άλλες υποθέσεις

Η εξέλιξη της ανάκρισης με απολογίες για κακουργηματικού βαθμού διώξεις ανοίγει το δρόμο για προσφυγές στους παθόντες από ανάλογα δυστυχήματα. Ο κατάλογος μετράει πολλά ατυχήματα, άλλα με μοιραία κατάληξη και άλλα όχι. Εξάλλου, στην Εισαγγελία Βόλου, σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμούν και άλλες δικογραφίες με παρόμοιες υποθέσεις στο ίδιο φονικό σημείο της Λαρίσης.

Ένα από τα πιο πρόσφατα δυστυχήματα ήταν αυτό που συνέβη τον Δεκέμβριο του 2015. Στο ίδιο σημείο-σκοτώστρα της οδού, είχε σβήσει ακαριαία το χαμόγελου 41χρονου Αλμυριώτη φωτογράφου, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του.

Ο άτυχος άνδρας ανασύρθηκε νεκρός από το αυτοκίνητό του από το πλήρωμα του ΕΚΑΒ, αλλά και τους πυροσβέστες που κατέφθασαν για απεγκλωβισμό μετά από σύγκρουση με σταθμευμένη νταλίκα που μετέφερε κοντέινερ. Το δυστύχημα συνέβη γύρω στις 4 το απόγευμα, ενώ στην περιοχή έβρεχε καταρρακτωδώς…

Τις στιγμές φρίκης που είχαν προηγηθεί μαρτυρούσε το αυτοκίνητο που οδηγούσε, μάρκας Skoda Oktavia. Το πίσω μέρος του είχε καταστραφεί ολοσχερώς. Το πορ μπαγκάζ είχε φτάσει στα μπροστινά καθίσματα…

Μακρύς ο κατάλογος των παθόντων

Τριάντα ενός ετών οδηγός από το Στεφανοβίκειο βρήκε επίσης τραγικό θάνατο σε δυστύχημα στη Λαρίσης στο ίδιο σημείο-παγίδα το 2005. Πενηντάχρονος νοσηλεύτηκε επί μήνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μετά από τροχαίο τον Μάρτιο του 2012…

Προσοχή για το θέμα του δρόμου-καρμανιόλα στο κομμάτι της εθνικής οδού Βόλου – Λάρισας πριν το Κοιμητήριο «Κούκος» εφιστούσε μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ Βολιώτης, ο οποίος σώθηκε κυριολεκτικά από του χάρου τα δόντια το 2009, όταν και ο ίδιος είχε με το αυτοκίνητό του παρόμοια εμπειρία στο ίδιο ακριβώς σημείο.

Κοινή συνισταμένη σε όλα τα ατυχήματα φαίνεται να είναι η περιστροφή των αυτοκινήτων, η ακινητοποίησή τους σε σταθερά αντικείμενα, ο θανάσιμος ή σοβαρός τραυματισμός των οδηγών που εμπλέκονται σε αυτά πάντα ημέρες και ώρες που όλως τυχαίως… βρέχει. Σειρά κακοτεχνιών στο οδόστρωμα μαρτυρά άκρως επικίνδυνες συνθήκες οδήγησης κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων.

Δεν είναι όμως μόνο η ολισθηρότητα που προκαλεί ούτως ή άλλως η βροχή στο δίκτυο. Είναι ένα ολόκληρο σύστημα απορροής υδάτων που δεν υπάρχει στη Λαρίσης. Τα βρόχινα νερά κατακλύζουν το οδόστρωμα δυσχεραίνοντας την οδήγηση, φερτές ύλες μεταφέρονται εκεί από παρακείμενο χωματόδρομο δημιουργώντας εμπόδια, και λακκούβες στο δρόμο στήνουν καρτέρι θανάτου.

Ο θείος του 18χρονου, πολιτικός μηχανικός, είχε αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με αφορμή το θάνατο του 41χρονου Αλμυριώτη φωτορεπόρτερ, ότι «το όλο πρόβλημα δημιουργείται καθώς δεν γίνεται σωστά η απορροή των υδάτων από το οδόστρωμα της οδού προς τα πλαϊνά κράσπεδα, με αποτέλεσμα όταν βρέχει να αυξάνεται η επικινδυνότητα για την πρόκληση τροχαίων.

Συγκριμένα, λόγω εσφαλμένων κλίσεων ευνοείται η δημιουργία λιμνασμένων βρόχινων νερών στο οδόστρωμα της οδού. Γενικά δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μπορούν να απομακρύνονται τα νερά της εθνικής προς κάποιο φυσικό αποδέκτη, όπως κάποιο ρέμα.

Επιπλέον, παρακείμενος χωμάτινος δρόμος διασταυρώνεται με την εθνική, με αποτέλεσμα όταν βρέχει τα νερά να παρασύρουν και φερτές ύλες, τις οποίες επίσης οδηγούν στο οδόστρωμα της οδού» κατέληξε.

Το ρείθρο

Κοντά στο σημείο υπάρχει ρείθρο στην εθνική, προφανώς με σκοπό να διοχετεύονται τα νερά σε κάποιο φυσικό αποδέκτη, όπως κάποιο ρέμα, που κόβεται απότομα. Επιπλέον, η κλίση του οδοστρώματος είναι τέτοια ώστε τα ύδατα να μην απομακρύνονται από το δρόμο αλλά να τον κατακλύζουν.

Η σύνδεση των τοπικών επιχειρήσεων με τη Λαρίσης από την άλλη φαίνεται να χρειάζεται περαιτέρω βελτιώσεις. Η συναρμογή των συνδέσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ενδείξεις ότι έγινε αποσπασματικά. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η κλίση του οδοστρώματος στα επίμαχα σημεία είναι τέτοια ώστε να ευνοεί τη συγκέντρωση των νερών στο οδόστρωμα αντί να τα απομακρύνει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου