ΤΟΠΙΚΑ

Οι πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας τίμησαν τον προστάτη τους

οι-πεζοναύτες-της-32ης-ταξιαρχίας-τίμησ-526753

Με φόντο την προσωρινή απόφαση αναστολής μετακίνησης

Με την αμηχανία να είναι διάχυτη εξαιτίας κυρίως της προσωρινής αναστολής της απόφασης για τη μετακίνηση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τον Βόλο στον Αυλώνα, στρατιωτικές και πολιτικές αρχές τίμησαν χθες τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Στρατού Ξηράς.

Με τους στρατιωτικούς να αισθάνονται πως παραμένουν στο στρατόπεδο Γεωργούλα μέχρι να φύγουν… μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του ΥΕΘΑ Ευάγ. Αποστολάκη ότι δεν έχει αλλάξει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, ο ταξίαρχος Παναγιώτης Κορδούλης απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση, επισημαίνοντας στους δημοσιογράφους ότι «δεν είμαι εξουσιοδοτημένος για κάτι τέτοιο».

Αντιθέτως, η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος τοποθετήθηκαν σχετικά, προσεγγίζοντας όμως το θέμα από διαφορετική σκοπιά.

Η μεν υφυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστική επικαλούμενη κυρίως την απόφαση αναστολής που εκδόθηκε από το ΓΕΣ, ο δε βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ μέσω των δηλώσεών του διατήρησε ακέραιο τον «συναγερμό» που είχε σημάνει και πριν από λίγες εβδομάδες, με αφορμή το άδειασμα Αποστολάκη στην τοπική ΝΕ Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ευθαρσώς δήλωσε από την 1η Στρατιά από τη Λάρισα ότι η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών θα μετακινηθεί στον Αυλώνα.

Η μνήμη του προστάτη του Στρατού Ξηράς γιορτάστηκε με κάθε επισημότητα, παρουσία πολιτών, αποστράτων και εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας. Μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολούθησε Δοξολογία και στη συνέχεια αναγνώστηκαν οι ημερήσιες διαταγές του αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Γ. Καμπά, η ημερήσια διαταγή του διοικητή της μονάδας ταξίαρχου Παναγιώτη Κορδούλη, καθώς επίσης και σύντομο ιστορικό της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και τα όπλα της 32ης Ταξιαρχίας.

Αναστολή μέχρι νεωτέρας…

«Εύχομαι ο Αγιος Γεώργιος να δίνει στον Στρατό και στους πεζοναύτες τη δύναμη να συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους με την ίδια αυταπάρνηση, το ίδιο σθένος, για να προασπίσουν την εθνική ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία της πατρίδας μας» σημείωσε η Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Σχολιάζοντας δε το θέμα της μετακίνησης της 32ης Ταξιαρχίας σημείωσε: «Προσωπικά κρατώ την τελευταία απόφαση που ελήφθη από τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Αμυνας, περί της αναστολής οποιασδήποτε διαδικασίας. Δεν γνωρίζω κάτι παραπάνω, διότι δεν εμπίπτει στη δική μου αρμοδιότητα. Βλέπουμε πάντως πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε κινητοποίηση για μετακίνηση του στρατοπέδου προς το παρόν. Ολοι ευχόμαστε το στρατόπεδο να παραμείνει, γιατί στηρίζει την οικονομία του τόπου. Στην αδόκητη περίπτωση όμως που ληφθεί μια διαφορετική απόφαση, αυτό που θα πρέπει σαφέστατα να υπάρχει είναι μια μέριμνα για την αξιοποίηση του χώρου, έτσι ώστε η τοπική οικονομία και η τοπική κοινωνία να μη χάσουν. Ολα αυτά βέβαια θα πρέπει να γίνουν σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία», κατέληξε η κ. Χρυσοβελώνη.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος ευχήθηκε στις γυναίκες και άνδρες των ενόπλων δυνάμεων να είναι δυνατοί και φύλακες των εθνικών συμφερόντων και συνεχίζοντας ανέφερε: «Με τη σημερινή μου παρουσία εδώ θέλω να τονίσω πως η Ταξιαρχία Πεζοναυτών τα τελευταία 45 χρόνια έχει ως βάση της τον Βόλο. Θα αγωνιστούμε για να παραμείνει στον Βόλο, τουλάχιστον για ακόμα 45 χρόνια, γιατί η λειτουργία της Ταξιαρχίας είναι συνυφασμένη με την τοπική κοινωνία και έχει λειτουργήσει άψογα τις τελευταίες δεκαετίες τόσο επαγγελματικά, όσο και επιχειρησιακά».

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για τα όσα επισήμανε ο ΥΕΘΑ από τη Λάρισα πριν από λίγο καιρό, ο κ. Μπουκώρος υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις του Ευάγ. Αποστολάκη από τη Λάρισα ήταν αντιφατικές, σε σχέση με την ανακοίνωση που είχε εκδοθεί και στην οποία τονίζονταν ότι παγώνουν όλες οι διαδικασίες, μέχρι νεωτέρας.

«Οι δηλώσεις του υπουργού ενσπείρουν μια ανησυχία. Προσωπικά πιστεύω ότι όλοι πρέπει να σκεφτούμε πιο ψύχραιμα. Εμείς οι πολιτικοί δεν είμαστε να μιλάμε για τα επιχειρησιακά ζητήματα, υπάρχουν όμως ανώτατοι αξιωματικοί του Στρατού, εν ενεργεία και σε αποστρατεία, που έχουν τονίσει ότι η παρουσία της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών είναι αναγκαίο να είναι στο Βόλο, γιατί πληροί τις προϋποθέσεις. Κανείς δεν μπορεί να δεχτεί ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός ήταν λανθασμένος τα τελευταία 45 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Μαγνησίας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου