ΤΟΠΙΚΑ

Οχι στη βία, ναι στην αλληλεγγύη…

οχι-στη-βία-ναι-στην-αλληλεγγύη-52639
Η τοπική κοινωνία χειμάζεται κάτω από τα οδυνηρά μέτρα των ξένων δανειστών. Ευρέα στρώματα της τοπικής κοινωνίας καταρρέουν και πλέον κινούνται στις παρυφές της εξαθλίωσης. Το πολιτικό σύστημα, που επί δεκαετίες έκτισε ένα περιβάλλον ψευδαισθήσεων και προσδοκιών, καταρρέει επίσης. Μαζί του εκθεμελιώνεται και ένα αξιακό σύστημα που αναγόρευσε την ανομία και την οκνηρία σε τρόπο ζωής.
Ρεπορτάζ : ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

(Φώτο: Ηλίας Καράτσαλος)

Κάτω από το πρίσμα αυτό η κοινωνία δοκιμάζει τις αντοχές της, για να κρατήσει τις στοιχειώδεις μορφές μίας δημοκρατικά ευνομούμενης και συγκροτημένης Πολιτείας. Την ίδια ώρα οι δυνάμεις του χάους και τους μίσους παραμονεύουν. Προκαλούν, συνειδητά, το… τυχαίο γεγονός που θα πυροδοτήσει τη γενικευμένη κοινωνική αναταραχή, με απρόβλεπτες συνέπειες…

Τα πρόσφατα επεισόδια που έγιναν στο Βόλο, που βρέθηκε υπό ομηρία, τις παραμονές των Χριστουγέννων, έκαναν το ποτήρι να ξεχειλίσει και τη Δημοτική Αρχή, έστω και καθυστερημένα, να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της, προκειμένου να συμπήξει ένα ευρύτατο μέτωπο στο πλευρό της, που θα αποκρούει τα φαινόμενα μίσους και από την άλλη θα εκπέμπει έμπρακτα μηνύματα ελπίδας και κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλους όσοι βιώνουν πιο οδυνηρά στο πετσί τους τις συνέπειες της πρωτοφανούς κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό συγκλήθηκε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο του Βόλου η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι τοπικοί, πολιτιστικοί, αθλητικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς της πόλης και οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις σε μία προσπάθεια να οριοθετήσουν τους άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθούν εφεξής οι θεσμοθετημένοι φορείς. Η Επιτροπή υιοθέτησε ένα κείμενο Διακήρυξης που εισηγήθηκε η Δημοτική Αρχή, το οποίο και θα αποσταλεί στους φορείς για να διατυπώσουν τις ενστάσεις τους. Είναι το πρώτο βήμα. Ελπίζεται πως θα ακολουθήσουν και άλλα. Αρκεί η Δημοτική Αρχή να αντιληφθεί τις παραινέσεις που δέχθηκε χθες να προχωρήσει σε έμπρακτα μέτρα που θα βάζουν φρένο στα βίαια επεισόδια που λαμβάνουν χώρα, συχνά – πυκνά, στην πόλη μας.

Οι τοποθετήσεις
Στην Επιτροπή συμμετείχαν 43 από τους 49 φορείς – μέλη της Επιτροπής

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ν. Μαγνησίας Νίκος Περκουλίδης σημείωσε ότι η βασική αιτία για τη βία είναι, όπως είπε, η απόγνωση, γι΄ αυτό πρότεινε ο κάθε φορέας να γίνει κυψέλη αλληλεγγύης που θα ενισχύει το δίκτυ ασφαλείας της πόλης για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ο εκπρόσωπος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ψυγείων Αγριάς Ειδ. Κασσαβέτης έκανε λόγο για την ανάγκη διαφύλαξης της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας, ενώ ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κ. Τσέλιος αναφέρθηκε στις οδυνηρές συνέπειες που υφίστανται οι έμποροι κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που λαμβάνουν χώρα στην πόλη, με τελευταία αυτά που συνέβησαν στο Βόλο το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, όπου το εμπορικό κέντρο της πόλης ήταν επί ώρες αστυνομοκρατούμενο. Ο Πρόεδρος του ΕΣΒ έκανε ακόμη λόγο για το γκέτο του Ματσάγγου στην καρδιά της αγοράς. Το Πανεπιστήμιο οφείλει να δώσει λύσεις, πρόσθεσε. Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Πολυτέκνων Ν. Μαγνησίας Βάιος Κουκλουμπέρης με τη σειρά του σημείωσε ότι αν δεν δημιουργηθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο αλληλεγγύης , δεν θα καταστεί εφικτό, όπως είπε, να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα βίας. Ο εκπρόσωπος των Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ Κ. Αθηναίος έκανε λόγο ότι όταν ένας λαός ταπεινώνεται και όταν έχει εξοβελιστεί η εθνική κυριαρχία, τα φαινόμενα βίας θα κάνουν συχνά – πυκνά την εμφάνισή τους, ενώ παρότρυνε τη Δημοτική Αρχή να μπει στην πρωτοπορία των αγώνων για να ανατραπεί η εφαρμοζόμενη πολιτική.

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της β΄ ελάσσονος μειοψηφίας Θωμάς Κλημόπουλος είπε ότι η βία είναι παντού. Στην υποβαθμισμένη παροχή υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, στη θέα φίλων και συγγενών που είναι άνεργοι, στη νεολαία, όπου ο ένας στους δύο είναι χωρίς δουλειά. Το οργανωμένο κίνημα, πρόσθεσε, ο δημοτικός σύμβουλος των «Δρόμων Συνεργασίας», ποτέ δεν ασπάστηκε τις πρακτικές του χάους και των καταστροφών. Πάντοτε, όπως υπογράμμισε, γίνονται προσπάθειες να αποφευχθούν καταστάσεις που εκθέτουν το κίνημα , ενώ καταλήγοντας παρακίνησε τη Δημοτική Αρχή να είναι παρούσα στις ειρηνικές κινητοποιήσεις των δημοτών, ενώ ο Δήμαρχος, όπως είπε, με τον θεσμικό του ρόλο θα μπορούσε να λειτουργήσει κατευναστικά, όταν οι διαδηλωτές έρχονται σε αντιπαράθεση με τις δυνάμεις της Αστυνομίας.
Ελλειμμα

παιδείας
Στο έλλειμμα παιδείας αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας Φιλ. Κωνσταντινίδης, που παρότρυνε το Δήμο να συμβάλει στην προστασία των μνημείων και των κτηρίων της πόλης, διαφυλάσσοντας το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μας. Ο εκπρόσωπος από το Σώμα Προσκόπων κ. Βολιώτης σημείωσε ότι οι εξωσχολικές δραστηριότητες συντείνουν στην άμβλυνση των περιστατικών τυφλής βίας, ενώ ζήτησε το κείμενο διακήρυξης να είναι μόνον η αρχή, ζητώντας να ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής.

Ο επόμενος ομιλητής, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας Σωκράτης Αναγνώστου, σημείωσε ότι ο Βόλος είναι από τις πόλεις που είναι αρνητικοί πρωταγωνιστές σε βίαια επεισόδια. Στους νεκρούς της Μarfin, πρόσθεσε ο κ. Αναγνώστου, δεν δίνω καμία δικαιολογία. Σε τέτοιες ενέργειες μόνον εγκληματικές προθέσεις μπορώ να προσδώσω. Δεν υπάρχει, όπως σημείωσε, καλή και κακή βία. Ο κ. Αναγνώστου καταλήγοντας σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κέντρα ανομίας στην πόλη, ενώ ζήτησε να υπάρχει η δυνατότητα ελευθερίας έκφρασης για όλους και σε όλους τους χώρους.

Ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Νίκος Χατζησταματίου σημείωσε ότι το κράτος κυβερνάται από νόμους, ωστόσο στο νομικό κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια υπάρχει, όπως πρόσθεσε, ο άγραφος νόμος που αφορά στο κοινό περί δικαίου αίσθημα. Σε αυτό, όπως είπε, στοχεύει η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης. Να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές όλων για μία κοινωνία της αλληλεγγύης, της κοινής δράσης και των ανεπτυγμένων κοινωνικών δομών. Ο Α ΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Θαν. Σταυρίδης σημείωσε ότι η βία ευδοκιμεί σε πυρήνες. Πυρήνες που βρίσκονται σε πάρκα και σε πλατείες. Πρέπει να ληφθούν μέτρα, ενώ με εκδηλώσεις και συναυλίες αλληλεγγύης θα πρέπει να αλλάξει το κλίμα.
Ανομία και αξιακό πλαίσιο
Προϋπόθεση για την ανομία είναι η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος και του πλαισίου αξιών. Και τα δύο σήμερα καταρρέουν, είπε ο εκπαιδευτικός – κοινωνιολόγος Σταύρος Κατσούρας, εκπρόσωπος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών. Η φασιστική βία, είπε ο κ. Κατσούρας, δεν αντιμετωπίζεται με άλλους ροπαλοφόρους. Ιστορικά και διαχρονικά έχει αποδεχθεί ότι από αυτή την αντιπαλότητα μονίμως νικητές είναι οι ομάδες του μίσους. Αυτά τα μορφώματα αντιμετωπίζονται με την ανάπτυξη της αλληλεγγύης. Από κοινού ο Δήμος και οι φορείς να οργανώσουν Δίκτυα Συμπαράστασης προς τους αδύναμους συμπολίτες μας, που σε συνεργασία με την Εκκλησία και με διάφορες συλλογικότητες θα προσφέρουν βοήθεια. Ακόμη ο Δρ. Κοινωνιολογίας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος προς το Δήμαρχο είπε ότι δεν είναι πολυτέλεια για το Δήμο η ενίσχυση των φορέων του αθλητισμού και του πολιτισμού, με λογοδοσία των αρμόδιων και για το τελευταίο ευρώ. Ο πολιτισμός, είπε ο εκπρόσωπος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, είναι το βασικό όπλο της πόλης κατά της βίας. Στην πόλη μας, κατέληξε ο κ. Κατσούρας, δεν είναι ευπρόσδεκτο κανένα κήρυγμα μίσους. Όποιος θέλει να το κάνει, ας το κάνει σε άλλο μέρος…
Οι πολιτικές

Ο επόμενος ομιλητής, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θ. Παπαδημόπουλος, σημείωσε ότι η βία ξεκινά από το ίδιο το Κράτος. Οι εργαζόμενοι είναι πληγωμένοι , είπε ο Πρόεδρος του ΕΚΒ, καθώς δεν έχουν καμία παροχή. Όσο θα συνεχίζονται οι κυβερνητικές πολιτικές, θα υπάρχει βία. Δεν μπορείς να την ελέγξεις, παρά μόνον με πολιτικές πρωτοβουλίες, είπε ο κ. Παπαδημόπουλος.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών κ. Ελένη Ψιμοπούλου τόνισε ότι στα άτομα που αυτοκτονούν έχει προηγηθεί κατάθλιψη, που δημιουργήθηκε από την απόγνωση και από τους δρόμους που πήραν οι συγκεκριμένοι νέοι.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Μαγνησίας Κ. Ματσιώλης έκανε λόγο για την υπέρμετρη χρήση χημικών στις κινητοποιήσεις του κλάδου του. Είχαν εξαντληθεί τα αντιόξινα από τα φαρμακεία . Πού ζούμε άραγε; διερωτήθηκε ο κ. Ματσιώλης για να καταλήξει με το μότο «όχι στην τρομοκρατία. Ναι στη συμμετοχή για να μπορέσουμε να δούμε και την άλλη πλευρά της ζωής».

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών « Ιλλυρία» από την πλευρά της είπε ότι οι Αλβανοί μετανάστες, ειδικά οι μετανάστες 2ης γενιάς, νιώθουν κομμάτι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τοπική κοινωνία, ενώ τάχθηκε με την άποψη ότι με πολιτιστικές εκδηλώσεις και με εκδηλώσεις αλληλεγγύης θα αμβλυνθούν τα φαινόμενα βίας και ανομίας.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Θεσσαλίας Δημ. Φιλίππου είπε ότι η βία είναι η αδυναμία μίας κοινωνίας να σκέφτεται μεθοδικά και νηφάλια, ενώ αναφερόμενος στις καταστροφές είπε ότι αυτό συνιστά απώλεια εσόδων σε μία περίοδο που ως περιοχή και ως χώρα έχουμε ανάγκη την προσέλκυση πόρων.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΕΜ Μαγνησίας Αχ. Τσιργούλας προέτρεψε τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις με συντονισμό όλων των τοπικών φορέων. Να μη μείνουμε στην καταγραφή και στις διαπιστώσεις, καθώς στη χώρα μας αρεσκόμεθα να διαβουλευόμαστε αορίστως.
Σύμπτωμα

ή ασθένεια ;
Ο εκπρόσωπος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Φιλ. Πλιάτσικας είπε ότι πρέπει να δοθεί απάντηση αν η βία είναι σύμπτωμα ή ασθένεια, γιατί αν ισχύει το δεύτερο, όπως είπε, θα πρέπει να βρεθούν και οι αιτίες, για να προσθέσει ότι η σημερινή κρίση δεν είναι μόνον οικονομική αλλά πρωτίστως είναι κρίση ηθική και πολιτιστική.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Λέσχης Καρδιτσιωτών και δημοτικός σύμβουλος Βόλου Απ. Βεργής – Ζαρκάδας μίλησε για την ανάγκη του Δήμου να πρωτοστατήσει στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και στην αύξηση των κονδυλίων για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ναυτικού Ομίλου Βόλου «Αργοναύτες» και πρώην δημοτικός σύμβουλος Δημ. Χαλέβας τόνισε ότι ο αθλητισμός μπορεί να αμβλύνει τα φαινόμενα της βίας. Όταν κόβονται τα κονδύλια και κλείνουν τα κολυμβητήρια πού θα πάνε να αθληθούν οι νέοι; Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Αναπηρία Θ. Ζαβοΐλης σημείωσε ότι τα γενεσιουργά αίτια της βίας είναι οι 4.500 αυτοκτονίες, ότι τα καλύτερα μυαλά του τόπου μεταναστεύουν στο εξωτερικό, τα παιδιά με αναπηρία που δεν έχουν βιβλιάρια υγείας γιατί στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) καθυστερούν να εκδώσουν αποφάσεις από 14 έως 18 μήνες, ζητώντας παράλληλα από τη Δημοτική Αρχή να γίνει διαβούλευση για να αντισταθούν οι τοπικοί φορείς στη λαίλαπα των μέτρων που βιώνουν καθημερινά.
Κοινωνική
συνείδηση

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τυφλών Λ. Παρασκευάς σημείωσε πως η απουσία κοινωνικής συνείδησης και η απουσία ατομικής προσφοράς προς την πόλη είναι μερικές, όπως είπε, από τις αιτίες της σημερινής κρίσης. Η πρωτοβουλία του Δήμου, πρόσθεσε, θα πρέπει να συνεχιστεί και όλοι μας θα πρέπει να προτείνουμε λύσεις.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Μάκης Μπαλλής σημείωσε ότι η σύγκρουση και η αντιπαράθεση είναι συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας, σε αντίθεση με την ύπνωση και τον εφησυχασμό που δεν έχουν καμία σχέση με τη Δημοκρατία. Αντίθετα, όπως πρόσθεσε, εκείνο που πρέπει να μας ανησυχεί είναι οι ακραίες και ανεξέλεγκτες μορφές βίας, τις οποίες μπορούμε όλοι να καταδικάσουμε απερίφραστα και να συγκλίνουμε στα μέτρα αντιμετώπισής τους.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του συνταξιούχου δημοτικού υπαλλήλου, πρώην Διευθυντή του Καλλιτεχνικού Οργανισμού του πρώην Δήμου Βόλου Αριστ. Φραγκουδάκη, που μιλώντας κάτω από το κράτος έντονης συναισθηματικής φόρτισης, ως γονιός και ως ενεργός πολίτης που συμμετέχει ενεργά σε διάφορες συλλογικότητες, είπε ότι ο Δήμος Βόλου έχει απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης της πολιτιστικής παιδείας. Πρέπει, πρόσθεσε, η Δημοτική Αρχή να σταματήσει το ρόλο του παθητικού παρατηρητή. Πρέπει να ανοιχθεί στην κοινωνία. Θεωρώ ότι είναι στενός ο κύκλος της δράσης του. Πρέπει να ανοιχθεί στους νέους. Εάν ο διάλογος με τους νέους είχε ξεκινήσει νωρίτερα, πριν γίνουν τα επεισόδια στο πρώην κινηματοθέατρο «Νίκη» στη Νέα Ιωνία, σήμερα θα ήταν διαφορετικά, όπως είπε, τα πράγματα. Να δεχθείτε κύριε Δήμαρχε αυτά τα παιδιά. Είναι τα δικά μας παιδιά. Είναι παιδιά αστυνομικών, καθηγητών και στελεχών του Δήμου. Να τους δεχθείτε και να τους ακούσετε κύριε Δήμαρχε..

Ο Κ. Πανταζής από την πλευρά της Αριστερής Παρέμβασης είπε ότι οι ακραίες συνθήκες που βιώνουμε ως κοινωνία επιτάσσουν την αναγκαιότητα να δούμε τα πράγματα κόντρα σε όλα όσα πρεσβεύαμε επί δεκαετίας. Δεν μπορεί, πρόσθεσε, η Χρυσή Αυγή να μπαίνει στα σχολεία και να μην μπαίνει η Δημοτική Αρχή. Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών; διερωτήθηκε ο κ. Πανταζής.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κ. Βολιώτης που προσδιόρισε τους αυτουργούς των ακραίων μορφών βίας σε δύο κατηγορίες . Τους απελπισμένους και μία μερίδα νέων που λόγω της ηλικίας τους δεν έχουν την απαιτούμενη ψυχραιμία. Απέναντι στα φαινόμενα βίας η κοινωνία, όπως είπε, πρέπει να αντιτάξει την κοινωνική αλληλεγγύη.

Το Σχέδιο Διακήρυξης των φορέων του Βόλου


Στο Σχέδιο Διακήρυξης που έδωσε ο Δήμος Βόλου στα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης προκειμένου να διατυπώσουν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους, σημειώνονται τα εξής:
«Η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Βόλου, στην οποία εκπροσωπείται το σύνολο σχεδόν των βασικών κοινωνικών, παραγωγικών, επιστημονικών, εθελοντικών, πολιτιστικών και αθλητικών φορέων και οργανώσεων του Βόλου, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα φαινόμενα βίας και ανομίας που σημειώνονται με μεγάλη συχνότητα στο κέντρο της πόλης μας, παρεμποδίζοντας την ομαλή λειτουργία της και προκαλώντας οδυνηρές συνέπειες στην αγορά και τη χειμαζόμενη τοπική οικονομία. Σοβαρές είναι οι οικονομικές συνέπειες και για το Δήμο, και μάλιστα σε μια εποχή όπου καλείται να κρατήσει ζωντανές τις κοινωνικές δομές παρά την οικονομική κατάρρευση της Αυτοδιοίκησης.
Τα φαινόμενα αυτά προφανώς και δεν είναι τυχαία. Η οικονομική κρίση από την οποία δοκιμάζεται η ελληνική κοινωνία, συνδυάζεται με την κρίση που πολιτικού συστήματος και την υποχώρηση θεσμών που συγκροτήθηκαν μετά από πολλούς αγώνες και θυσίες στη μεταπολεμική Ελλάδα. Συνδυάζεται, επίσης, με την κατεδάφιση ενός ήδη λειψού και απαξιωμένου κοινωνικού κράτους, με αποτέλεσμα η κοινωνία να οδηγείται σε ασφυξία. Σε συνθήκες, λοιπόν, μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, με την ανεργία να καλπάζει και τα μεσαία στρώματα να καταρρέουν, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι δυνάμεις που επενδύουν στην εξαθλίωση, το ρατσισμό και την ξενοφοβία, τον κάθε είδους φανατισμό, την κοινωνική ένταση, την τυφλή βία, την ανομία και τον άκρατο λαϊκισμό, χωρίς ίχνος σεβασμού στις παραδόσεις μας και χωρίς ίχνος ευθύνης για το μέλλον της χώρας.

Τα φαινόμενα αυτά δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις, τις οποίες οφείλουμε όλοι μαζί να αποτρέψουμε. Για την αντιμετώπισή τους, απαιτείται ψυχραιμία και εγρήγορση. Απαιτείται να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο την κοινωνική συνοχή και να αποφύγουμε το διχασμό και το χάος. Απαιτείται να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο τις, ούτως ή άλλως, ισχυρές κοινωνικές δομές αλληλεγγύης που λειτουργούν στην πόλη μας. Απαιτείται, ακόμη, η περιφρούρηση των κινητοποιήσεων από τους ίδιους τους φορείς που έχουν την ευθύνη της διοργάνωσής τους. Σε ένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η υποκατάσταση της αστυνομίας από νεοναζιστικά και παραστρατιωτικά μορφώματα. Σε ένα κράτος δικαίου, επίσης, δεν μπορεί να έχουν θέση τα όποια φαινόμενα αναίτιας κρατικής βίας.

Δηλώνουμε ότι δεν είμαστε πλέον διατεθειμένοι να παρακολουθούμε σιωπηλοί και άβουλοι την πόλη μας να βρίσκεται συχνά υπό ομηρεία. Διακηρύσσουμε ότι οι δημόσιοι χώροι ανήκουν σε όλους και ότι δεν μπορεί να υπάρχουν στην πόλη μας άβατα και θύλακες παρανομίας και τρομοκράτησης, από όπου κι αν προέρχονται.

Ο Δήμος Βόλου και οι φορείς και οι πολίτες που συμμετέχουμε στην Επιτροπή Διαβούλευσης, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό μέτωπο υπεράσπισης των δημοκρατικών θεσμών, της κοινωνικής συνοχής και της ομαλής λειτουργίας της πόλης μας. Μια μεγάλη συμπαράταξη για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και την άρση των αιτιών που οδηγούν στη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση. Μια συμπαράταξη όλων όσοι συμμεριζόμαστε τις θεμελιώδεις αρχές της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας, τις αρχές δηλαδή που συγκροτούν την ιδιότητα του πολίτη σε ένα φιλελεύθερο και δημοκρατικό πολίτευμα.

Καλούμε τους φορείς, τις συλλογικότητες και τον πνευματικό κόσμο της πόλης μας, τους βουλευτές του νομού και τα πολιτικά κόμματα που συμμερίζονται τη διακήρυξή μας, κάθε συμπολίτη μας και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες, να υψώσουμε όλοι μαζί ένα τείχος και να πούμε όχι στη βία και την ανομία. Να πούμε ναι στην ομαλότητα, τη συνοχή και την αλληλεγγύη».
H ΔΗΜ.ΑΡ
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Βόλου για τα γεγονότα βίας που παρατηρούνται τελευταία στην πόλη μας επισημαίνει τα εξής:
Η συζήτηση για τη βία θα πρέπει να γίνει και με τη συμμετοχή των κομμάτων. Οι λύσεις είναι και πολιτικές και αυτές δεν μπορούν να υπάρξουν ερήμην των κομμάτων ή χωρίς τη συμβολή τους. Εκτός από τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων, λοιπόν, είναι απαραίτητη σ’ αυτή τη συζήτηση και η συμμετοχή των κομμάτων.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ εμμένει σταθερά στην άποψη ότι δεν υπάρχει «καλή» και «κακή» βία. Η βία ούτε αιτιολογείται, ούτε δικαιολογείται και σε καμία μορφή και περίπτωση δεν είναι αποδεκτή. Στο θέμα της βίας και της προάσπισης της δημοκρατίας θα πρέπει να τοποθετηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις με ειλικρίνεια και καθαρότητα.
Η εμπλοκή και η αποδοχή πρακτικών βίας δεν ωφελούν τη δημοκρατία, αν δεν την απειλούν κιόλας, ταλαιπωρούν τους πολίτες και ζημιώνουν την ήδη δοκιμαζόμενη και χειμαζόμενη αγορά της πόλης μας.
Οι θεσμοί δοκιμάζονται και θα πρέπει όλοι και ο καθένας ξεχωριστά να τοποθετηθεί απέναντι στο φαινόμενο και να αντισταθεί στη λογική της βίας, από όπου κι αν προέρχεται. Η κοινωνική συνοχή είναι ανάγκη να διαφυλαχθεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά και να δυναμώσουν και να επεκταθούν οι μορφές της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Δεν είναι δυνατόν να παρακολουθούμε από μακριά όλα αυτά τα φαινόμενα. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα δημοκρατικό τόξο αντιμετώπισης της βίας στο οποίο θα μετάσχουν αυτοδιοίκηση, κοινωνικοί φορείς αλλά και τα κόμματα. Έτσι θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή. Σ’ αυτό το στόχο πρέπει να συμβάλλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις με σαφήνεια, καθαρότητα και ειλικρίνεια.
Οι μέρες που περνάμε είναι δύσκολες και ο αγώνας για δημοκρατία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη πρέπει να μας ενώσει όλους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου