ΤΟΠΙΚΑ

Ο Παγασητικός διατηρεί ζωντανή την ιστορική μνήμη

ο-παγασητικός-διατηρεί-ζωντανή-την-ισ-523707

Βιωματικό ταξίδι μνήμης στον Παγασητικό με ιστιοπλοϊκά σκάφη πραγματοποιεί η καλλιτεχνική ομάδα artspirators στο πλαίσιο των «Αρχαιολογικών Διαλόγων 2019» συνδέοντας την ιστορική μνήμη με την θάλασσα που γέννησε τους μύθους.

Το πρωτότυπο ταξίδι επιχειρεί να προσεγγίσει την θεματική «Ιστορίες και η θέαση του «άλλου» και αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος του ταξιδιούπεριλαμβάνει πέντε ημερήσια ταξίδια μνήμης με αφετηρία το λιμάνι του Βόλου και προορισμό το νησάκι Παλαιό Τρίκερι.

Τα ταξίδια συνεχίζονται το Σάββατο 11 Μαΐου και την Κυριακή 12 Μαΐουμε αναχώρηση από την παραλία του Βόλου στις 9.30 το πρωί και επιστροφή στις 7 το απόγευμα. Η στάση για ξεκούραση και φαγητό θα γίνει στο νησί Παλαιό Τρίκερι. Το ταξίδι απευθύνεται σε ενήλικες και σε παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου συνοδευόμενα από τους γονείς τους.

«Σκοπός του ταξιδιού μας είναι ο εμπλουτισμός της συλλογικής μνήμης με ιστορίες, βιώματα και μνήμες άλλων ανθρώπων (μνήμες του “άλλου”), που μέχρι τώρα δεν έχουν διασταυρωθεί, στη ροή ενός πραγματικού ταξιδιού μέσα στη θάλασσα του τόπου μας. Στη διάρκεια του πλου θα μοιραστούμε ηχογραφημένες μαρτυρίες ανθρώπων από διαφορετικά μέρη του Παγασητικού, συνδυασμένες με προσωπικές αναφορές, μνήμες, φωτογραφίες, αρχειακά τεκμήρια, «ίχνη» και μικρές δράσεις. Η θάλασσα θα είναι αυτή που θα μας συνδέει νοητά και κυριολεκτικά, η θάλασσα ως εργασία, εμπόριο, ταξίδι, ψυχαγωγία, ξενιτιά, τιμωρία, καθαρμός …» αναφέρει η εικαστικός Μαρία – Ανδρομάχη Χατζηνικολάου που είχε την ιδέα και την γενική επιμέλεια του πρότζεκτ.

Το δεύτερο μέρος, αντίστοιχα, περιλαμβάνει παρουσίαση του πρότζεκτ στο πλαίσιο του συνεδρίου «Αρχαιολογικοί Διάλογοι 2019» με οπτικοακουστική εγκατάσταση σε ιστιοπλοϊκά σκάφη. Στη διάρκεια του συνεδρίου που θα διεξαχθεί στο διάστημα από 30 Μαΐου έως 1η Ιουνίου δύο σκάφη θα είναι αγκυροβολημένα στην παραλία εξω από το κτίριο Παπαστράτου και θα υπάρχει οπτικοακουστική εγκατάσταση με την εμπειρία και την έρευνα όλου αυτού του βιωματικού ταξιδιού. Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου και το Σάββατο 1 Ιουνίου, 21.30 έως 23.30.

Η ομάδα artspirators αποτελείται από τους: Μαρία- Ανδρομάχη Χατζηνικολάου, εικαστικό καλλιτέχνη – ερευνήτρια, γενική καλλιτεχνική επιμέλεια των projects της ομάδας, Σπύρο Τσαλαπάτα, μηχανικό υπολογιστών, επιμέλεια και υποστήριξη σε θέματα τεχνολογίας, Παν. Θεσσαλίας και Ράνια Αρμάγου, οργάνωση παραγωγής, γραφιστικά.

Συνεργαζόμενα μέλη και φορείς: Ιουλία Πεντάζου, ιστορικός Παν. Θεσσαλίας, Αγγελική Νικολάου, φιλόλογος, θεατρολόγος, αρχειονόμος ΓΑΚ, Μάγδα Κουμπαρέλου, ιστορικός τέχνης, ΓΑΚ Μαγνησίας, ΟΠΙΒΟ (Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου).

Περισσότερες πληροφορίες για το project στο τηλέφωνο 6932246976 της Μαρίας – Ανδρομάχης Χατζηνικολάου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου