ΤΟΠΙΚΑ

Ανασύρεται από το αρχείο η υπόθεση ναυαγίου θαλαμηγού στον Βόλο

ανασύρεται-από-το-αρχείο-η-υπόθεση-ναυ-520818

Προκύπτουν ευθύνες, αναφέρει το Ανώτατο Συμβούλιο Ναυτικών Ατυχημάτων για τη βύθιση του σκάφους τον Σεπτέμβριο του 2020

Νέα τροπή παίρνει η έρευνα για τα αίτια ημιβύθισης θαλαμηγού αναψυχής, η οποία σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 στο λιμάνι του Βόλου. Ενώ η υπόθεση είχε αρχειοθετηθεί, πόρισμα του Ανώτατου Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, αποδίδει ευθύνες στον ιδιοκτήτη της πλοιοκτήτριας εταιρείας και τον κάτοχο της θαλαμηγού για το ναυτικό ατύχημα.

Η ημιβύθιση του σκάφους, 12 μέτρων, είχε γίνει αντιληπτή από τους λιμενικούς στις 16 Σεπτεμβρίου, οι οποίοι προχώρησαν άμεσα σε ενέργειες. Η ανέλκυση ολοκληρώθηκε σχεδόν μετά από δύο 24ωρα.

Δεκάδες Βολιώτες είχαν δει το περιστατικό και παρακολουθούσαν τις ενέργειες ανέλκυσης με προβληματισμό για το τι είχε συμβεί. Το σκάφος βρισκόταν δεμένο στο λιμάνι του Βόλου και δεν επικρατούσαν ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ο ιδιοκτήτης κινητοποιήθηκε αμέσως, όταν ενημερώθηκε για το περιστατικό. Κάλεσε δύτη, ο οποίος τοποθέτησε μπαλόνια και στη συνέχεια εγκατέστησε φράγματα για να αποτρέψει τυχόν πρόκληση ρύπανσης και στη συνέχεια επιστράτευσε ρυμουλκό για τη μεταφορά του σκάφους στην αποβάθρα.

Κανένας δεν γνώριζε τότε τα αίτια που προκάλεσαν το ναυάγιο. Τα μόνο που είχε διαπιστωθεί ήταν ότι το πλοίο έμπαζε από κάποιο σημείο νερά.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου ολοκλήρωσε την έρευνά του και στη συνέχεια διαβίβασε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Βόλου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχε πρόκληση ναυαγίου εκ προθέσεως ή ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η Εισαγγελία Βόλου ολοκλήρωσε την έρευνά της τον Φεβρουάριο του 2021και αρχειοθέτησε την υπόθεση πεπεισμένη ότι δεν υπήρχαν ευθύνες. Η σχετική αναφορά της στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας είχε εγκριθεί.

Ωστόσο, μετά από δύο μήνες από την ολοκλήρωση της έρευνας το Ανώτατο Συμβούλιο Ναυτικών Ατυχημάτων, το οποίο ανήκει στο υπουργείο Ναυτιλίας Νησιωτικής Πολιτικής, κοινοποίησε το πόρισμα του δικού του ελέγχου στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου και την Εισαγγελία Βόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ανώτατο Συμβούλιο Ναυτικών Ατυχημάτων φέρεται να αποδίδει ευθύνες για το ναυάγιο στον ιδιοκτήτη της πλοιοκτήτριας εταιρείας και στον κάτοχο.

Μετά την εξέλιξη αυτή η Εισαγγελία Βόλου ανέσυρε την υπόθεση και διέταξε νέα προκαταρκτική εξέταση, ζητώντας να ερευνηθεί εκ νέου αν από τα νέα στοιχεία προκύπτουν ευθύνες για πρόκληση ναυαγίου εκ προθέσεως και ρύπανση περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιό της το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου θα ξεκινήσει νέο γύρο καταθέσεων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου