ΤΟΠΙΚΑ

Στα ηρωικά Ψαρά η «σφραγίδα» της καλλιτεχνικής ομάδας UrbanAct

στα-ηρωικά-ψαρά-η-σφραγίδα-της-καλλι-514830

Η καλλιτεχνική ομάδα UrbanAct, με μέλη της κορυφαίους graffiti artists, η οποία δίνει τα τελευταία χρόνια δυναμική παρουσία στον Βόλο, πόλη στην οποία έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό υπαίθριο μουσείο δημόσιων τοιχογραφιών έδωσε πρόσφατα το «παρών» στα ηρωικά Ψαρά, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Η ομάδα, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες ομορφαίνει εικαστικά με τις παρεμβάσεις της τις μεγαλουπόλεις, έχοντας γράψει ιστορία σε γκρίζους έως πρότινος τεράστιους τοίχους της πόλης του Βόλου, υλοποίησε μία, μοναδική σε μέγεθος και αισθητική, εικαστική παρέμβαση στον λιμενοβραχίονα του νησιού Ψαρά με την αιγίδα και στήριξη του Δήμου Ηρωικής Νήσου Ψαρών.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 και συμμετείχαν οι street-artists, Κez και Same84.

Η θεματική της τοιχογραφίας μήκους 200 μέτρων, εστιάζει σε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την ιστορία του νησιού, τα οποία αποτυπώθηκαν με την ιδιαίτερη τεχνική των καλλιτεχνών.

Με την παρέμβαση αυτή, ο λιμενοβραχίονας αποτελεί πλέον ένα ακόμη τοπόσημο στο νησί, πόλο έλξης για όλες τις ηλικίες. Επισκέπτες και κάτοικοι μπορούν πεζοπορώντας να περιηγηθούν στην πλούσια ιστορία του τόπου και στις σπουδαίες προσωπικότητες που ανέδειξε.

Το πρόγραμμα αποτελεί την έναρξη της συνεργασίας της UrbanAct με το Δήμο και θα συνεχιστεί την επόμενη χρονιά παρεμβαίνοντας εικαστικά και σε άλλα σημεία του νησιού.

«Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχο και το προσωπικό του Δήμου, τους καλλιτέχνες για την ουσιαστική συμβολή τους στην επιτυχία του εγχειρήματος, και τους χορηγούς», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Υπενθυμίζεται ότι η UrbanAct έχει ενεργή παρουσία στην Ελλάδα από το 1998. Στόχος της είναι να προωθήσει ην τέχνη και τις τεχνικές εναλλακτικής μορφής πολιτισμών όπως δημόσια τοιχογραφία, γκράφιτι, street art, ποδηλασία κ.λπ.

Στοχεύει να παρέμβει με την τέχνη στο αστικό τοπίο δημιουργώντας υπαίθριες τοιχογραφίες, διοργανώνοντας φεστιβάλ και εκθέσεις. Οι τοιχογραφίες απεικονίζουν τις ιδέες και την ενέργεια των καλλιτεχνών σχετικά με την έκφραση και τη δημιουργία, την ανάγκη εξοικείωσης με τους δημόσιους χώρους. Δίνουν επίσης έναν λόγο να ωθήσουν τους ανθρώπους από το κλουβί τους, να βγουν στους δρόμους, να συναντηθούν, να μιλήσουν, να παρακολουθήσουν, να βάλουν χρώμα και φαντασία στη ζωή τους.

Για την επίτευξη των στόχων της, η UrbanAct συνεργάζεται με διάσημους καλλιτέχνες από τη σκηνή του γκράφιτι και της τέχνης του δρόμου, σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες κ.λπ. δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, δήμους, υπουργεία, ιδρύματα, κινήσεις πολιτών κ.λπ. από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οσοι επιθυμούν μπορούν να επισκεφθούν το «διαδικτυακό της σπίτι».

Info

Kiriakos Iosifidis

+30 6973 70 19 61

w/urbanact.gr

fb/urbanact.gr.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου