ΤΟΠΙΚΑ

Ανοίγουν οι δρόμοι για τα λατομεία

ανοίγουν-οι-δρόμοι-για-τα-λατομεία-511830

Τους δρόμους για τα λατομεία και το μεροκάματο, από το οποίο εξαρτώνται περίπου 1.000 άτομα -λατόμοι και οι οικογένειές τους- ανοίγει υπ’ ευθύνη του ο Δήμος Νοτίου Πηλίου. Η χθεσινή δυναμική κινητοποίηση λατόμων από την περιοχή, που προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατάληψη του Δημαρχείου Νοτίου Πηλίου στην Αργαλαστή, φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες το πρωί, λατόμοι από το Νεοχώρι, τη Συκή και το Καλαμάκι, που επί ενάμιση χρόνο είναι καταδικασμένοι στην ανεργία, συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση της Συκής, και από εκεί με τα αυτοκίνητά τους κατευθύνθηκαν στην Αργαλαστή. Προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου, Νικ. Φορτούνα, τον οποίο κατηγόρησαν ως υπεύθυνο για τη μη ανανέωση των περιβαλλοντικών αδειών των λατομείων, με αποτέλεσμα οι ίδιοι, αν και σύστησαν συνεταιρισμούς όπως προβλέπει ο Νόμος, να μην μπορούν να μπουν μέσα να δουλέψουν.

Η αγανάκτηση ξεχείλιζε για τους άνεργους λατόμους. Σύμφωνα με το μέλος του πενταμελούς διοικητικού συμβουλίου του Συνεταιρισμού Λατόμων Νεοχωρίου, Σωτήρη Θωμά, η ανεργία δεν είναι ο μοναδικός εφιάλτης για τον κλάδο, που είναι εκτός εργασίας επί ενάμιση χρόνο. Πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, εφορία και ΕΦΚΑ για τον συνεταιρισμό, παράλληλα με τις άλλες υποχρεώσεις που συνεχίζουν να τρέχουν, ενώ τα εισοδήματά τους είναι μηδενικά. Πληρώνουν δόσεις στις τράπεζες για μηχανήματα που έχουν αγοράσει και «κάθονται» και «σαπίζουν» στα κλειστά λατομεία.

Την ίδια ώρα έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά και σε επαγγελματικό επίπεδο: χάσανε το πελατολόγιό τους και στην τοπική αγορά έχουν εισχωρήσει ξένες εταιρείες που εμπορεύονται πλάκες, ενώ οι ίδιοι καλούνται να καταβάλλουν μέχρι και ρήτρες στους πελάτες τους για μη τήρηση των συμβολαίων, από τη στιγμή που δεν μπορούν να μπουν στα λατομεία.

Οι λατόμοι προχώρησαν σε κατάληψη του Δημαρχείου, αναβάλλοντας την προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νοτίου Πηλίου. Επί τρεις ώρες δεν έφυγαν από το χώρο. «Μας εμπαίζουν. Δεν παίρνουν ούτε μία απόφαση για εμάς. Είμαστε 1.000 άτομα μαζί με τις οικογένειές μας που θίγονται. Δεν έχουμε να πάρουμε γάλα στα παιδιά μας. Είμαστε και άνεργοι και χρεωμένοι. Έχουμε φθάσει στο αμήν», έλεγε ο κ. Σωτήρης Θωμάς.

Κάτω από την πίεση που άσκησαν οι λατόμοι, ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο, δεσμεύτηκαν την ερχόμενη Δευτέρα να συντάξουν έγγραφο προς τις υπηρεσίες Ελληνική Αστυνομία, Διεύθυνση Μεταλλείων και Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο οποίο θα δηλώνεται ότι ο δήμος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία των λατομείων. Την Τρίτη, όπως αποφασίστηκε, ανοίγουν οι δρόμοι για τα λατομεία και την επιστροφή των λατόμων στο μεροκάματο.

«Αν δεν γίνει αυτό και αν δεν δουλέψουμε εμείς, δεν πρόκειται να δουλέψει τίποτα. Θα κάνουμε κατάληψη σε δήμο και Περιφέρεια, θα κλείσουμε τους δρόμους,. Δεν πάει άλλο. Είμαστε αποφασισμένοι για όλα», συμπλήρωσε ο κ. Θωμάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου