ΤΟΠΙΚΑ

Η πράξη εφαρμογής της Αγ. Παρασκευής

η-πράξη-εφαρμογής-της-αγ-παρασκευής-488653

Αίτημα για επιτάχυνση των διαδικασιών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να δοθεί οριστική απάντηση στο αίτημα του Δήμου Βόλου για νέα ρύθμιση στην Πράξη Εφαρμογής της συνοικίας Αγ. Παρασκευής καταθέτει ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Βόλου Γιώργος Δανηλόπουλος με επιστολή του προς τον αρμόδιο υφυπουργό Θάνο Μωραΐτη.

Οπως είναι γνωστό, πριν από ένα χρόνο σχεδόν το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου έπειτα από σχετικό αίτημα των κατοίκων είχε γνωμοδοτήσει για την αναγκαιότητα που υπάρχει αναφορικά με την τροποποίηση της Πράξης Εφαρμογής στη συγκεκριμένη συνοικία.

Τότε μάλιστα είχε ζητηθεί από το ΥΠΕΚΑ να γίνει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για να εξασφαλιστεί ο παραδοσιακός και περιβαλλοντικός χαρακτήρας του οικισμού και να αρθούν οι κοινωνικές αδικίες των εισφορών σε γη και χρήμα.

Από πέρυσι το αρμόδια υπουργείο έστειλε την απάντησή του φέτος στις 6 Ιουλίου! Μάλιστα στο κείμενο που έφτασε στο δήμο Βόλου αναφερόταν από το ΥΠΕΚΑ πως η πράξη εφαρμογής του σχεδίου πόλης είναι η ιδανική και μόνη σωτηρία για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας άμεσα απέστειλε τη σχετική επιστολή προς τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως το χρονικό διάστημα των 12 μηνών είναι πάρα πολύ για την εξέταση ενός σοβαρού αιτήματος ενός από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας και ζητεί απάντηση στο ζήτημα της «Πολεοδομικής Μελέτης και Πράξης Εφαρμογής της Αγ. Παρασκευής Βόλου», όπως εκφράζεται με την 347/2009 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου. Την ίδια επιστολή ο κ. Δανηλόπουλος, κοινοποιεί και στους βουλευτές του νομού, προκειμένου να στηρίξουν το αίτημα των κατοίκων.

Πάντως το θέμα επανέρχεται στην συνεδρίαση της Δευτέρας του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς έχει κατατεθεί ανοιχτή επιστολή – πρόταση των κατοίκων της Αγ. Παρασκευής, στην οποία προτείνονται να αναθεωρηθεί η πολεοδομική μελέτη, να ακυρωθεί το Διάταγμα που καθόρισε πυκνοδομημένες περιοχές και να εφαρμοστούν οι διατάξεις του ΝΔ 17-7-1923 για το σύνολο της έκτασης που ήταν μέσα στα όρια του οικισμού, κατά τον χρόνο ένταξης στο σχέδιο πόλης, δίχως εισφορά σε γη και χρήμα.

Παράλληλα οι κάτοικοι ζητούν να εφαρμοστεί καθεστώς εισφοράς σε γη, χωρίς εισφορά σε χρήμα μόνο σε περιοχές επέκτασης του σχεδίου πόλης προκειμένου να ενισχυθεί το ισοζύγιο των κοινωφελών και κοινόχρηστων της περιοχής, αφού υπολογιστούν οι υφιστάμενοι κοινόχρηστοι χώροι και τα τετραγωνικά που έχουν κατά καιρούς παραχωρήσει οι ιδιοκτήτες για τη διαπλάτυνση των δρόμων.

Τέλος αίτημα αποτελεί να κινηθούν άμεσα οι προβλεπόμενες από το Νόμο διαδικασίες, ώστε να μην παραταθεί άλλο η ταλαιπωρία των δημοτών που επιθυμούν την αξιοποίηση της ιδιοκτησίας τους.

Την πρόταση υπογράφουν η Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών Αγ. Παρασκευής και ο Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής, οι οποίοι και ζητούν να καθοριστεί άμεσα συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου