ΤΟΠΙΚΑ

ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

εκνευρισμοσ-σε-πασοκ-και-ν-δ-486368

Φωτιά έχουν πάρει τα επιτελεία ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας τοπικά μέχρι να «κλειδώσουν» οριστικά και αμετάκλητα οι υποψηφιότητες των εκλεκτών που θα στηριχθούν από τα δύο μεγάλα κόμματα.

«Μήλον της έριδος» ο μεγάλος Δήμος του Βόλου, όπου οι διεργασίες και οι ζυμώσεις κορυφώνονται με αποτέλεσμα Ιπποκράτους και Ρηγίλλης να ετοιμάζονται αυτή την εβδομάδα να ανοίξουν όλα τα χαρτιά τους «στο τραπέζι».

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι μέχρι τέλος αυτής της εβδομάδας και ενώ θα διανύουμε τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου τόσο το κυβερνών κόμμα, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, θα εισέλθουν στην τελική ευθεία, προβαίνοντας στις επίσημες ανακοινώσεις, εγκαινιάζοντας έτσι και ουσιαστικά την εκλογική μάχη στο Δήμο Βόλου, που είναι η πρωτεύουσα του Νομού και όπου αναμένεται και τα δύο κόμματα να ρίξουν το κύριο βάρος της πολιτικής τους αναμέτρησης.

Αμηχανία στο τοπικό ΠΑΣΟΚ μετά την «εξέλιξη Πιτσιώρη»

Στο τέλος της εβδομάδος πιθανότατα το κομματικό χρίσμα

Στον «αστερισμό» της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του πρώην δημάρχου Βόλου Δημήτρη Πιτσιώρη και εν όψει των τελικών επιλογών της Ιπποκράτους που καλείται πλέον να διαχειριστεί τη νέα κατάσταση υπό νέο πρίσμα κινείται το ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Βόλου.

Η πρωτοβουλία του πρώην δημάρχου Βόλου Δημήτρη Πιτσιώρη, που εμπεριείχε το στοιχείο του απόλυτου πολιτικού αιφνιδιασμού, αποτελούσε χθες τη μοναδική συζήτηση σε όλα τα πολιτικά πηγαδάκια της πόλης, ενώ όπως εκτιμούσαν οι συνεργάτες του υπήρξε θετικό πρόσημο και μεγάλη αποδοχή από τους πολίτες.

«Κανένα σχόλιο» ήταν η μόνιμη επωδός και του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Φώτη στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, παραδέχτηκε ωστόσο ότι έχει ενημερώσει την Ιπποκράτους σχετικά για τις εξελίξεις, αναμένοντας οδηγίες για τους χειρισμούς που θα ακολουθηθούν, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το όλο θέμα πλέον έχει μεταφερθεί στην Αθήνα…

Ο πρώην δήμαρχος Βόλου Δημ. Πιτσιώρης χθες είχε επαφές και συζητήσεις με τους συνεργάτες του αλλά και με πολίτες που τον ενθάρρυναν, ωστόσο παρά το «βομβαρδισμό» των πιέσεων που δέχτηκε από τα τοπικά ΜΜΕ δεν έκανε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο, παραπέμποντας στην προχθεσινή δήλωση υποψηφιότητάς του. Σιγή ιχθύος υπήρξε και από την πλευρά του έτερου συνδιεκδικητή πρώην Νομάρχη Πάνου Σκοτινιώτη. Δεν έγινε καμία επίσημη δήλωση, αν και υπήρξαν συνεχείς επαφές με συνεργάτες του για να συνεκτιμηθεί η κατάσταση και να καταγραφεί ο απόηχος της κίνησης Πιτσιώρη, όπως επίσης και από το περιβάλλον του δημάρχου Βόλου Αλέκου Βούλγαρη, που δεν προέβη σε καμία επίσημη δήλωση και την ερχόμενη Τετάρτη θα βρεθεί «τετ α τετ» με το Γραμματέα του κόμματος Σωκράτη Ξυνίδη.

Στην Ιπποκράτους χθες στα περισσότερα κινητά απαντούσε ο αυτόματος τηλεφωνητής. Οι όποιες εξελίξεις από τα κεντρικά του κόμματος δεν αναμένονται πριν από τις αρχές της εβδομάδας, που τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης Υποψηφιοτήτων συνεδριάσουν ξανά και θα συζητήσουν τα νέα δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες του «Τ» αναφέρουν ότι «θα υπάρξει επανεξέταση της κατάστασης υπό το νέο πρίσμα των εξελίξεων που έχουν διαμορφωθεί», ενώ δεν θα πρέπει να αναμένεται επίσημη «ανακήρυξη» υποψηφίου πριν από το τέλος της εβδομάδας.

Κοντράστ…

Τα όσα προηγήθηκαν τους τελευταίους δυόμισι μήνες από την αρχική πρόταση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για το Δήμο Βόλου -που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τοπικά, αλλά και η καθυστέρηση της Επιτροπής να «κλείσει» το θέμα του Δήμου Βόλου- είναι γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες είχαν προκαλέσει «ντόμινο αντιδράσεων» σε έναν ευρύτερο κύκλο στελεχών και μελών του κόμματος τοπικά αλλά και κεντρικά.

Οι διαρροές για «κλειδωμένη υποψηφιότητα», που ωστόσο δεν επιβεβαιώνονταν από κανέναν από την Αθήνα, και η δυσφορία των στελεχών που διαμήνυαν ότι «ξεκινήσαμε πρώτοι τις διαδικασίες και θα καταλήξουμε τελευταίοι, καταϊδρωμένοι και διχασμένοι» ήταν που λειτούργησαν, όπως λένε οι πληροφορίες, καταλυτικά ώστε ο πρώην δήμαρχος Βόλου Δημήτρης Πιτσιώρης να προχωρήσει στην επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, στην τελική ευθεία της κούρσας.

Τόσο στην Ιπποκράτους, όσο και στην οδό Δημητριάδος, επικρατεί πλέον μεγάλη αμηχανία για τον τρόπο που θα πρέπει να χειριστούν την κατάσταση, αφού τα χρονικά περιθώρια θεωρούνται ήδη πολύ περιορισμένα αφενός και, αφετέρου, τα νέα δεδομένα επιβάλλουν επανεξέταση της όλης κατάστασης.

Σταυρόλεξο για δυνατούς ο υποψήφιος της Ν.Δ.

Το παρασκήνιο της χθεσινής ευρείας σύσκεψης στη ΝΟΔΕ

«Σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες… παραμένει το πρόσωπο στο οποίο θα καταλήξει η Νέα Δημοκρατία για να στηρίξει ως υποψήφιο δήμαρχο στο Δήμο Βόλου.

Και η χθεσινή συνεδρίαση της ΝΟΔΕ, με διευρυμένη μάλιστα σύνθεση, στην οποία τέθηκαν επί τάπητος όλες οι εκκρεμότητες του κόμματος εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών στους περιφερειακούς Δήμους όπου δεν πρόκειται να δοθούν χρίσματα αλλά στήριξη, δεν κατάφερε να «διαφωτίσει» περισσότερο τους εκπροσώπους της Ρηγίλλης, που έχουν κάνει το Βόλο «δεύτερο σπίτι» τους σε μία προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή και να υπάρξει ένα ψηφοδέλτιο στο Βόλο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Την ερχόμενη Τρίτη ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς θα προεδρεύσει σε σύσκεψη στην Αθήνα, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλες οι εκκρεμότητες της Θεσσαλίας και εκεί λένε οι πληροφορίες θα «κλείσει ο Βόλος», χωρίς ωστόσο με το υπάρχον διαμορφωθέν κλίμα να αποκλείεται να προκριθεί «η τρίτη λύση», αφού και χθες πολλοί παραδέχονταν ότι η υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Δημήτρη Πιτσιώρη στο Βόλο δημιουργεί πλέον άλλα δεδομένα, που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν από τη Νέα Δημοκρατία τόσο τοπικά, όσο και κεντρικά.

Πριν από τη διευρυμένη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ χθες τόσο ο βουλευτής Θανάσης Νάκος, όσο και ο πρώην βουλευτής Γιώργος Σούρλας, αλλά και οι κ.κ. Δημ. Κολυνδρίνης εκ μέρους της ΝΟΔΕ και ο αναπληρωτής Γραμματέας Οργανωτικού κ. Τζιμάρας έσπευσαν να απευθύνουν ενωτικό κάλεσμα προς όλες τις πλευρές, υπογραμμίζοντας ότι «η εκλογική μάχη είναι πολιτική και θα πρέπει να υπάρξει ενιαία στρατηγική και κάθοδος της Νέας Δημοκρατίας παντού».

Στη διάρκεια της συζήτησης ωστόσο -την οποία μονοπώλησαν όπως ήταν φυσικό οι επισημάνσεις για το Δήμο Βόλου- αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός, αφού φαίνεται ότι χειρισμοί και πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί δεν έχουν ακόμη αποδώσει, γι’ αυτό και επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια μέχρι τέλους, αν και όπως υπογραμμίστηκε από όλους αυτή η εβδομάδα θα πρέπει να είναι καθοριστική.

Εκφράζοντας αυτόν τον προβληματισμό ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να δήλωσε: «Έχουμε καθυστερήσει και αυτό λειτουργεί ενισχυτικά στη διατήρηση εσωκομματικών τριβών μεταξύ των δύο διεκδικητών στο Βόλο Κ. Μήτρου και Γ. Σπηλιόπουλου» και ζήτησε να δοθεί το μήνυμα για επίσπευση των αποφάσεων. «Όσα χρόνια είμαι στην πολιτική ο μόνιμος πονοκέφαλος ήταν το ένα ψηφοδέλτιο. Σε αυτό εδώ το χώρο έχουμε περάσει μέρες και νύχτες, προσπαθώντας να συμβιβάσουμε τις τάσεις που διαμορφώνονται και μάλιστα σε περιόδους που τα πράγματα ήταν και πιο ξεκάθαρα. Η προσπάθεια θα γίνει, οι παραινέσεις θα γίνουν, αλλά δεν μπορώ να εγγυηθώ τίποτε για το πώς τελικά θα συμπεριφερθούν οι διεκδικούντες τις υποψηφιότητες» είχε επισημάνει στα ΜΜΕ νωρίτερα ο κ. Νάκος, εισερχόμενος στη συνεδρίαση.

Από την πλευρά του ο πρώην βουλευτής Γιώργος Σούρλας, ακούγοντας τις τοποθετήσεις των στελεχών, φέρεται να πρότεινε να διεξαχθεί μία νέα δημοσκόπηση τις επόμενες μέρες ώστε να καταγραφεί εκ νέου η δυναμική των κ.κ. Μήτρου και Σπηλιόπουλου «για να καταλήξει το κόμμα στις αποφάσεις του». Νωρίτερα, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής επεσήμανε «ότι στο Δήμο Βόλου θα πρέπει να επικρατήσει η λογική, καθώς έχουμε διδαχτεί από το παρελθόν, όταν υπήρξαν διασπαστικές κινήσεις, ενώ όταν ρωτήθηκε εάν εξετάζεται τρίτη λύση για το Δήμο Βόλου, απάντησε πως είναι ένα θέμα σε εκκρεμότητα.

«Στόχος είναι η κάθοδος με ένα ψηφοδέλτιο στις εκλογές για τον Δήμο Βόλου» τόνισε από την πλευρά του ο Κώστας Τζιμάρας, αναπληρωτής γενικός γραμματέας Οργανωτικού, που διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ετοιμότητα του κόμματος εν όψει εκλογών, ενώ ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δημ. Κολυνδρίνης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση και προέβλεψε ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα υπάρξει σίγουρα ανακοίνωση του υποψηφίου δημάρχου Βόλου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου