ΤΟΠΙΚΑ

Αυτοδιοικητική κίνηση

αυτοδιοικητική-κίνηση-487206

Πρόσκληση προς τους πολίτες του νέου διευρυμένου Δήμου Βόλου για τη συνδιαμόρφωση όρων και συνθηκών κοινωνικής και πολιτικής παρέμβασης στα δημοτικά πράγματα του νέου Δήμου Βόλου απηύθυναν χθες τα μέλη των αυτοδιοικητικών κινήσεων Ανοιχτή Πολιτεία, Ανθρώπινη Πόλη – Νέα Ιωνία, η Δημοτική Συνεργασία για την Νέα Ιωνία καθώς και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι της Αγριάς, της Νέας Αγχιάλου και της Αρτέμιδας.
Σε εκδήλωση που έγινε στο Μεταξουργείο παρουσίασαν το σχέδιο κοινής διακήρυξης αρχών για το νέο Δήμο και ανακοίνωσαν ότι την ερχόμενη εβδομάδα σε νέα συνάντηση θα συζητήσουν για το πλαίσιο κοινής καθόδου με κοινό επικεφαλής στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση εκ μέρους των διοργανωτών, η κ. Διαλεχτή Τσιτούμη επεσήμανε ότι η κοινή αυτή πρωτοβουλία απευθύνεται προς όλες τις δημοτικές κινήσεις και τους δημότες που δεν συμφωνούν ούτε «βολεύονται» με τις έτοιμες «λύσεις» που τους σερβίρουν και αφορά ουσιαστικά σε όλους τους ανθρώπους της εργασίας, της δημιουργίας, της οικολογίας, στους νέους, που αρνούνται να ακολουθήσουν παλαιοκομματικές πρακτικές, οι οποίες τους ακυρώνουν ως πολίτες και τους καταδικάζουν στο ρόλο του νεροκουβαλητή για την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών.
Στόχος, όπως σημείωσε επίσης η ίδια, είναι η συνάντηση των τοπικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, των ενεργών πολιτών και όσων διαφωνούν με την πολιτική της «τρόικας», της αφαίμαξης των κοινωνικών κατακτήσεων και της αποδυνάμωσης του ρόλου της Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, όσων πιστεύουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι θεσμός λαϊκής εξουσίας, φορέας οικονομικής και κοινωνικής προόδου, να διασφαλίζει κοινωνική συμμετοχή, δημοκρατική λειτουργία και διαφάνεια.

Στην κοινή διακήρυξη αρχών επισημαίνεται ότι ο «Καλλικράτης» δεν απαντά στο αίτημα της κοινωνίας για μια ουσιαστική δημοκρατική μεταρρύθμιση και ότι περιορίζει περαιτέρω τη λαϊκή συμμετοχή και το αυτοδιοίκητο των τοπικών κοινωνιών».

Επικρίνονται εξάλλου οι σημερινές δημοτικές αρχές των ΟΤΑ που συνενώνονται με το Δήμο Βόλου και υπογραμμίζεται ότι μέσα στο σημερινό πολιτικό τοπίο «οι τοπικές κοινωνίες και ο κάθε πολίτης οφείλει να αντισταθεί στο εκφυλισμένο σύστημα εξουσίας των επαγγελματιών πολιτικών που δεκαετίες τώρα ταλαιπωρούν την πόλη μας και καταγγέλλονται οι υποψήφιοι του δικομματισμού ότι αντιμετωπίζουν το δημαρχιακό θώκο ως λάφυρο.
Περιγράφοντας εξάλλου το προφίλ της νέας δημοτικής αρχής, υπογραμμίζουν ότι «οφείλει να διεκδικεί τους πόρους που της αναλογούν, να μην επιβαρύνει τους δημότες με δυσβάσταχτα τέλη, να βελτιώνει συνεχώς τις υπηρεσίες. Να εφαρμόζει προσοδοφόρες οικονομικές δραστηριότητες που στηρίζονται στην τοπική κοινωνικό, με κατευθύνσεις φιλολαϊκές, με σύγχρονο, με προγραμματικό – συμμετοχικό προϋπολογισμό και όχι σύμφωνα με τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες του καθενός κ.α.

Την πρωτοβουλία για τη χθεσινή εκδήλωση είχαν αναλάβει οι Μαργαρίτης Πατσιαντάς, Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου (ΒΟΛΟΣ-ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ), Γιάννης Μολοχίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Ν. Ιωνίας (ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ), Μάκης Μπαλλής, Δημοτικός Σύμβουλος Ν. Ιωνίας (ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ), Δημήτρης Δημητριάδης, πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Αγριάς, Μαρία Πολλάτου, Δήμος Ν. Αγχιάλου, Νίκος Μαστρογιάννης, Δήμος Αρτέμιδας.
Επίσης συμμετείχαν ο δημοτικός σύμβουλος Νέας Ιωνίας Ν. Μανιάρας, ο πρώην αντιδήμαρχος Βόλου Γ. Κλείτσας, ο πρώην γ.γ. του ΕΚΒ Δημ. Παπαϊωάννου, μέλη της Παρέμβασης Πολιτών κ.α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου