ΤΟΠΙΚΑ

Στα 0,22 ευρώ έφτασε η τιμή του καλαμποκιού!

στα-022-ευρώ-έφτασε-η-τιμή-του-καλαμποκιο-851206

Σήμερα Σάββατο ανοίγουν τα σιλό Αγίου Δημητρίου από την ΕΑΣ Βόλου και ξεκινά η συγκέντρωση του καλαμποκιού από τους παραγωγούς με την τιμή να αγγίζει διπλάσια σχεδόν από τα περσινά επίπεδα και να έχει διαμορφωθεί στα 0,22 ευρώ το κιλό.

Ικανοποιημένοι φαίνεται να είναι οι καλαμποκοπαραγωγοί από την διαμόρφωση της τιμής. Από την ΕΑΣ Βόλου ανακοινώθηκε ότι ξεκινάει η παραλαβή του καλαμποκιού στο αποθηκευτικό κέντρο Αγίου Δημητρίου Φερών, όπου και θα λειτουργεί το ξηραντήριο με την τιμή εκκαθάρισης να φτάνει στα 0,22 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι δεν ξεπέρασε τα 0,14 λεπτά το κιλό.

Η τιμή θα είναι και η τελική όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος, ωστόσο πρέπει να διευκρινιστεί ότι η τιμή αυτή θα ισχύει μόνο στις παραδοτέες ποσότητες οι οποίες θα πληρούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Σε περίπτωση που το καλαμπόκι έχει υγρασία και είναι απαραίτητο να περάσει από το ξηραντήριο ο παραγωγός θα επιβαρύνεται με τα ξηραντικά έξοδα.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Πρίντζος με την παράδοση των ποσοτήτων καλαμποκιού στα σιλό οι παραγωγοί θα παίρνουν τα χρήματά τους χωρίς καθυστέρηση, ενώ οι ποσότητες που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν στο εργοστάσιο ζωοτροφών της Ένωσης για τους κτηνοτρόφους. Αυτή τη στιγμή στα σιλό του Αγίου Δημητρίου υπάρχουν 150 τόνοι καλαμπόκι από πέρυσι.

Την ίδια στιγμή σε αναμονή διαμόρφωσης τιμών για το σιτάρι και το κριθάρι βρίσκονται οι αγρότες. Αν και η χρονιά ξεκίνησε με ενδεχόμενη έκρηξη τιμών εξαιτίας του εμπάργκο που έβαλε η Ρωσία στις εξαγωγές της, ο πρόεδρος της ΕΑΣ επισημαίνει ότι οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τις τιμές να διαγράφουν πλέον καθοδική πορεία.

Πάντως ο διαγωνισμός από την ΕΑΣ για την πώληση των σιτηρών θα γίνει περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου, με τον κ. Πρίντζο να τονίζει πως αν δεν συμφωνήσουν οι παραγωγοί με την τιμή, ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί. Στο ίδιο τιμολογιακό μοτίβο κινούνται και τα κριθάρια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου