ΤΟΠΙΚΑ

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τα παγκάκια

αρχιτεκτονικός-διαγωνισμός-για-τα-πα-502546

Ανοικτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμός ιδεών από νέους αρχιτέκτονες έως 40 ετών, με αντικείμενο το σχεδιασμό αναφορικά με τα παγκάκια του πολεοδομικού συγκροτήματος, πρόκειται να προκηρύξει ο Δήμος Βόλου.

Οπως αναφέρεται στην περίληψη της προκήρυξης που συνέταξε η αρμόδια Διεύθυνση Δόμησης του Δήμου Βόλου, σκοπός και αντικείμενο του διαγωνισμού «Volos needs its bench “V.N.I.B”», είναι ο σχεδιασμός αναφορικά με τα παγκάκια του πολεοδομικού συγκροτήματος, ώστε να γίνει μαζική βιομηχανική παραγωγή για νέα παγκάκια που θα τοποθετούνται μελλοντικά σε διάφορα σημεία της πόλης.

Στόχος, όπως σημειώνεται, είναι ο σχεδιασμός τους να είναι καινοτομικός, χωρίς να πρόκειται για σχέδια που έχουν δημοσιευθεί με την ευκαιρία άλλων εκδηλώσεων ή η μελέτη τους έχει κερδίσει βραβεία σε άλλους διαγωνισμούς.

Τα βασικά στοιχεία μελέτης του εν λόγω αντικειμένου του διαγωνισμού είναι η αισθητική του αντικειμένου, η εργονομία του αναφορικά με την λειτουργία, η χρηστική συμβατότητα του αντικειμένου σε σχέση με άλλες αστικές ασχολίες (π.χ. ποδήλατο, skateboarding, φύτευση, σκύλο, παιδιά, σκίαση κ.λπ.), η χρήση ανακυκλώσιμων υλικών φιλικών προς το περιβάλλον και η τοποθέτησή τους σε κάποιες προτεινόμενες θέσεις της πόλης από την διοργανώτρια αρχή, ή σε κάποιο υπαρκτό σημείο της πόλης το οποίο είναι ελεύθερος να προτείνει ο διαγωνιζόμενος.

Τα υλικά των προτεινόμενων λύσεων θα πρέπει να είναι χαμηλού συγκριτικά κόστους, ενώ η κατασκευή να μην ξεπερνάει τη μέση τιμή ανά τεμάχιο, που κοστίζει το παγκάκι στο Δήμο Βόλου και είναι 180 ευρώ.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε νέους αρχιτέκτονες έως 40 ετών. Για την εγγραφή στο διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν και να στείλουν τη φόρμα συμμετοχής με ένα κωδικό που θα αποτελείται από έξι ψηφία (νούμερα) διαφορετικά μεταξύ τους.

Η αίτηση εγγραφής στο διαγωνισμό θα υποβάλλεται στο Πρωτόκολλο της Διοργανώτριας Αρχής, Δ/ση Υπηρεσίας Δόμησης, Μικρασιατών αρ. 81 – Μακρυνίτσης, Κτίριο Σπίρερ έως και την 7/2/2014 και ώρα 3μ.μ , είτε (α) ηλεκτρονικά, είτε (β) με fax, είτε (γ) γραπτώς.

Οι διαγωνιζόμενοι έχουν πρόσβαση σε συμπληρωματικό υλικό. Πιο συγκεκριμένα δίνονται στους διαγωνιζόμενους τρεις φωτογραφίες για την περίπτωση που δεν θέλουν οι ίδιοι να προτείνουν κάποια άλλη θέση στην πόλη. Τέλος, θα υπάρχει και πλατφόρμα απαντήσεων για συχνές απαντήσεις στα ερωτήματα των διαγωνιζομένων μέχρι και ένα μήνα μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού «Volos needs its bench», μέσω του http://www.samagnesia.gr/.

Για τα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων θα συνεκτιμηθούν: ο αισθητικός, λειτουργικός και περιβαλλοντικός χαρακτήρας της προτεινόμενης λύσης, η πρωτοτυπία, καθώς και η ευκολία και οικονομία υλοποίησή της.

Για τις πρώτες προτάσεις θα δοθούν χρηματικά έπαθλα 3.000, 2.000 και 1000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ θα υπάρξουν και τρεις διακρίσεις για τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις πέραν των τριών πρώτων θέσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου