ΤΟΠΙΚΑ

«Αντίο» στην εικαστικό που έντυσε Δράκο το Τρενάκι Πηλίου

αντίο-στην-εικαστικό-που-έντυσε-δρά-499334

Ιδιαίτερη θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία το άγγελμα του θανάτου της Ντόρας Λιβανού, η οποία έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών, αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη στη πολιτιστική διαδρομή της πόλης.

Η διακεκριμένη εικαστικός, σφράγισε με το ταλέντο της τις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου, που πραγματοποιήθηκαν δύο συνεχόμενες χρονιές, το 1960 και το 1961, «μεταμορφώνοντας» το τρενάκι του Πηλίου τη μια χρονιά σε δράκο και την άλλη σε ελέφαντα, με πολύ μεγάλη έμπνευση και φαντασία.

Η διακεκριμένη Βολιώτισσα, γόνος μεγάλης οικογένειας και αδελφή της Μαρίκας Μπρισίμη, έζησε αρκετά χρόνια στην Αθήνα, επέστρεψε στον Βόλο και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές στο Γυμνάσιο Θηλέων Βόλου. Στη συνέχεια σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, με καθηγητή τον Παρθένη στη ζωγραφική και τον Κεφαλληνό στη χαρακτική.

Δίδαξε στο Λύκειο Αποστόλου αρχικά και σε Επαγγελματικό Λύκειο του Βόλου στη συνέχεια, ενώ για πολλά χρόνια ανέλαβε την προετοιμασία μαθητών που επρόκειτο να δώσουν εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών και την Αρχιτεκτονική, αντίστοιχα, διδάσκοντάς τους ελεύθερο σχέδιο.

Η Ντόρα Λιβανού ήταν από τους πρωτεργάτες του Καλλιτεχνικού Εντευκτηρίου, μιας σημαντικής πρωτοβουλίας που προσέφερε πεδίο δράσης και επικοινωνίας στους ζωγράφους της περιοχής μας και ήταν από τους πρώτουςς δασκάλους που στελέχωσαν τα Ελεύθερα Εργαστήρια του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Δήμου Βόλου, τα οποία λειτούργησαν στο κτήριο του Ματσάγγου, στα τέλη της δεκαετίας του ‘80.

Μετείχε στην επιτροπή που έκανε την πρώτη επιλογή της δημοτικής συλλογής, μαζί με τον Δημήτρη Ψυχούλη, τον Παλαιολόγο Θεολόγο και τον ιστορικό τέχνης Τώνη Σπιτέρη, ενώ ήταν επίσης μέλος στην καλλιτεχνική επιτροπή του Δήμου Βόλου, που ήταν αρμόδια για τα μνημεία της πόλης.

Είναι φύσει αδύνατον να χωρέσει σε λίγες γραμμές το έργο και η προσφορά της σημαντικής εικαστικού, η οποία ενέπνευσε πολλούς νέους να ασχοληθούν με την τέχνη και να ακολουθήσουν ανάλογη διαδρομή.

Μιλώντας για την προσωπικότητα της εκλιπούσης, η Χρύσα Δραντάκη, διευθύντρια της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι: «Για μένα ήταν καλλιτεχνική δασκάλα, μια σημαντική προσωπικότητα, μια μεγάλη δασκάλα για όλους όσοι είχαν την τύχη να την γνωρίσουν. Από τις τελευταίες εναπομείνασες μιας γενιάς ανθρώπων που είχαν προσωπικότητα, πολύ γνώση και καλοσύνη».

Το τελευταίο αντίο θα της απευθύνουν οικείοι, συγγενείς και φίλοι σήμερα Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι από τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου