ΤΟΠΙΚΑ

Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε…

είμαστε-εδώ-και-συνεχίζουμε-495522

«Σήμερα θα ήθελα να σας πω ότι είμαστε εδώ και συνεχίζουμε. Σταθερά, αποφασιστικά, δημιουργικά, ενωτικά». Με τη φράση αυτή ο Π. Σκοτινιώτης κατά το χθεσινοβραδινό απολογισμό τριετίας της Δημοτικής Αρχής Βόλου, προανήγγειλε, εμμέσως, πλην σαφώς, την πρόθεσή του να είναι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Λίγο νωρίτερα και αφού προηγουμένως απαρίθμησε όλα όσα έγιναν από τη σημερινή Δημοτική Αρχή στους επιμέρους τομείς, ο Π. Σκοτινιώτης τόνισε με έμφαση ότι το κορυφαίο στοίχημα που είχε θέσει προεκλογικά η δημοτική του παράταξη, η Δημοκρατική Συμπολιτεία, το κέρδισε. Ποιο ήταν αυτό; Σύμφωνα με το Δήμαρχο Βόλου: «η απόλυτη προσήλωση στις αρχές της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας, της ισονομίας, της αξιοκρατίας, της υπεράσπισης του κοινωνικού και συλλογικού συμφέροντος. Απαλλαγή του Δήμου από τον κομματισμό, τις πελατειακές σχέσεις, την ατιμωρησία και το πολιτικό χρήμα. Σε αυτές τις αρχές, πρόσθεσε, θα παραμείνουμε αμετακίνητοι, όσο πόλεμο κι αν δεχτούμε, και δεν χρειάζεται να πω τίποτε, ακούτε και βλέπετε τι γίνεται καθημερινά», αφήνοντας με τον τρόπο αυτό αιχμές με πολλούς αποδέκτες. Μέχρι εκεί όμως. Ο Δήμαρχος Βόλου δεν προχώρησε σε παραπέρα βολές για όλους όσοι εποφθαλμιούν και έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν το δημαρχιακό θώκο. «Σήμερα είναι απολογισμός του δημοτικού έργου. Δεν είναι προεκλογική συγκέντρωση», σημείωνε λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας του ο Δήμαρχος Βόλου σε σύντομη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους.

Παρουσίες

Στη χθεσινή εκδήλωση απολογισμού τριετίας της σημερινής Δημοτικής Αρχής Βόλου στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειο», παραβρέθηκαν εκτός των άλλων ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και ο Αντιπεριφειάρχης Κ. Αγοραστός και Γ. Καλσογιάννης αντίστοιχα, οι Δήμαρχοι Αλμυρού και Ζαγοράς – Μουρεσίου κ.κ. Χατζηκυριάκος και Αντώνογλου, ο πρώην Δήμαρχος Βόλου Δημ. Πιτσιώρης, ο πρώην βουλευτής Κ. Καρτάλης., ο πρώην Νομάρχης Απ. Παπατόλιας, ο γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Λ. Νούσης, τα στελέχη της ΔΗΜ. ΑΡ. Π. Μαστρογιάννης και Στ. Λάζος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χρ. Πόζογλου κ.α

Τα οικονομικά

Ιδιαίτερη αναφορά στο χθεσινό απολογισμό ο Δήμαρχος Βόλου έκανε στα οικονομικά, όπου μίλησε για εντυπωσιακή πρόοδο. Μία πρόοδο που αποτυπώνεται, όπως σημείωσε, με αριθμούς. Συνολικά 41 εκατ. ευρώ, τόνισε, ήταν το άνοιγμα που κληρονομήσαμε. Από αυτά, 22,5 εκατ. ευρώ ήταν οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Στις 30.11.2013 οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του νέου Δήμου ανέρχονταν συνολικά σε 3,8 εκατ. ευρώ. Ας αναλογιστούμε, σημείωσε ο Δήμαρχος Βόλου, πόσο πιο πλούσιο θα ήταν το κοινωνικό και αναπτυξιακό έργο του Δήμου, αν αυτό το ποσό των 18,7 εκατ. ευρώ (22,5-3,8=18,7) είχε αξιοποιηθεί από την παρούσα Δημοτική Αρχή, όχι για παλιές υποχρεώσεις, όχι για να κρατηθεί ο Δήμος όρθιος, αλλά για τις τρέχουσες πιεστικές ανάγκες. Αναρωτιέμαι, ειλικρινά, σημείωσε, συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Βόλου, πώς τα «κατάφερναν» (οι αιρετοί) την εποχή των παχέων αγελάδων και σε πολλές περιπτώσεις δεν ανταποκρίνονταν ούτε καν στη μισθοδοσία του προσωπικού. Εμείς, με λιγότερα από τα μισά, όχι μόνο καλύπτουμε τις τρέχουσες υποχρεώσεις, αλλά και μεγάλα χρέη του παρελθόντος.

Για την καθαριότητα υποστήριξε πως αν η Δημοτική Αρχή δεν είχε προχωρήσει σε μεγάλες τομές και αν δεν είχε συγκρουστεί με τα στεγανά και τα κομματικά μαγαζάκια, η καθαριότητα θα είχε καταρρεύσει, αφού όπως υποστήριξε, το προσωπικό της υπηρεσίας στον ενιαίο Δήμο Βόλου είναι 192 άτομα, όταν τα προηγούμενα χρόνια μόνον στον πρώην Δήμο Βόλου ήταν 230.

Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δήμαρχος Βόλου και στα θέματα προστασίας του δημόσιου χώρου όπου, όπως σημείωσε, η Δημοτική Αρχή άνοιξε θέματα που αποτελούσαν «ταμπού» για πολλές δημοτικές αρχές. Όποτε χρειάστηκε, πρόσθεσε, δεν διστάσαμε να συγκρουστούμε με ξεπερασμένες συντεχνιακές αντιλήψεις και ιδιοτελή συμφέροντα, από τη σκοπιά πάντοτε του κοινωνικού και συλλογικού συμφέροντος.

ΑΝΤ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

(Φωτο: Ηλίας Καράτσαλος)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου