ΤΟΠΙΚΑ

Ανάσα η ρύθμιση οφειλών

ανάσα-η-ρύθμιση-οφειλών-495410

«Ανάσα» σε χιλιάδες επαγγελματίες της εστίασης για τους οποίους τα υπέρογκα χρέη τους προς τους Δήμους αποτελούν οικονομικό βρόχο, αναμένεται να αποτελέσει η νομοθετική ρύθμιση που προωθείται για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Την ερχόμενη Τρίτη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη και αμέσως μετά ακολουθεί ραντεβού με τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να αποφασιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της ρύθμισης, πριν κατατεθεί ως νομοσχέδιο στη Βουλή.

Το παραπάνω ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς, στο περιθώριο συνάντησης που είχε με επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες της Μαγνησίας, χθες το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Ξενία στο Βόλο, εκτιμώντας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα είναι και από τα πρώτα που θα ψηφιστούν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο μέσα στο 2014.

Οπως είπε, μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ ΠΟΕΣΕ και Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, προτείνεται κοινή λύση για τη ρύθμιση των επιχειρηματιών εστίασης προς τους Δήμους, που θα δώσει οικονομική ανάσα τόσο στους ίδιους τους επαγγελματίες όσο και στα δημοτικά ταμεία. Προβλέπει την πληρωμή του κεφαλαίου των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταστηματαρχών προς τους Δήμους, χωρίς τις υπέρογκες -έως και 300%- προσαυξήσεις και πρόστιμα, 24 έως 100 δόσεις, ανάλογα με το ποσό της οφειλής του κάθε επιχειρηματία. Με τον τρόπο αυτό, οι καταστηματάρχες θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, χωρίς να κινδυνεύουν τραπεζικοί λογαριασμοί και ακίνητα που έχουν στο όνομά τους, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν να ανανεώνουν άδειες μουσικών οργάνων και άδειες κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για τραπεζοκαθίσματα.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν τα Χριστούγεννα, την επιχειρηματική οικογένειά του Βόλου είχε αναστατώσει απόφαση του Δήμου, να προχωρήσει σε κατασχέσεις τραπεζοκαθισμάτων για οφειλές επιχειρηματιών προς τα δημοτικά ταμεία.

Η επικείμενη ρύθμιση αναμένεται να δικαιώσει τον επιχειρηματικό κόσμο, που ζητούσε πίστωση χρόνου, ενόψει της συμφωνίας που δρομολογούνταν σε κεντρικό επίπεδο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στους Δήμους.

Ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε επίσης και στην ωρίμαση της ιδέας για τη μετατροπή του Ν 2121/93, που αφορά στα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, για τη μουσική που παίζουν οι επιχειρηματίες στα μαγαζιά τους. Ηδη η επιτροπή που συστάθηκε έχει συνεδριάσει δύο φορές, με στόχο τη δημιουργία ενός φορέα που θα είναι υπεύθυνος για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα των μουσικών και για την κατάρτιση αμοιβολογίου κατόπιν συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Διεκδικήσεις υπάρχουν επίσης και για τη μείωση του δημοτικού φόρου 5% επί των τζίρων των κέντρων διασκέδασης, που σε αρκετές περιπτώσεις καλούνται να πληρώσουν δημοτικό φόρο μεγαλύτερο από το ενοίκιο που καταβάλλουν για τη στέγαση της επιχείρησής τους.

Βουνό τα προβλήματα

Στη συνέντευξη τύπου, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ και της ΓΣΕΒΕΕ κ. Καββαθάς, αναφέρθηκε στα συσσωρευμένα προβλήματα των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, που έχουν ως αποτέλεσμα από το 2008 έως σήμερα να έχουν κλειδώσει λουκέτα σε περισσότερες από 650.000 μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που άφησαν πίσω τους στρατιές ανέργων της τάξης των 700.000 ατόμων.

Χαρακτήρισε εξοντωτικά για τις ΜΜΕ τα φορολογικά μέτρα που επιβάλλονται τα τελευταία δύο χρόνια και ιδίως από την 1/1/2014, οπότε και για καθυστερήσεις στην απόδοση παρακρατηθέντων φόρων, οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν με πρόστιμα 1.000 ευρώ.

Μίλησε επίσης για μηδενική ρευστότητα των επιχειρήσεων, αναφερόμενος στις κλειστές τραπεζικές κάνουλες.

Τέλος, έθιξε και το ασφαλιστικό ζήτημα, τονίζοντας ότι από το σύνολο των 777.000 εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΕ επιχειρηματιών, οι 570.000 είναι ενεργοί και από αυτούς οι 380.000 είναι ανασφάλιστοι, επειδή δεν έχουν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Εάν συνυπολογιστούν και τα μέλη των οικογενειών τους, οι ανασφάλιστοι αγγίζουν το ένα εκατομμύριο πολίτες. Ο ίδιος σημείωσε ότι η μέση οφειλή είναι πάνω από 10.000 ευρώ, με τους ΕΒΕ να ζητούν ρεαλιστική ρύθμιση για την αποπληρωμή των χρεών τους. «Δεν είμαστε από επιλογή ανασφάλιστοι. Δεν έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι τον κ. Καββαθά -που συνοδευόταν από το Γ.Γ. της ΠΟΕΣΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Κουράση, υποδέχθηκαν στο Βόλο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Αρ. Μπασδάνης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Διασκέδασης Μαγνησίας, Απ. Αθανασός.

Σήμερα, οι κ.κ. Καββαθάς και Κουράσης θα έχουν συνάντηση, στις τρεις το μεσημέρι, με την Ομοσπονδία ΕΒΕ Μαγνησίας για το ασφαλιστικό, φορολογικό, τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, την απλούστευση της διαδικασίας έναρξης νέων επιχειρήσεων, την ενεργοποίηση του ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ και τον επαναπροσδιορισμό λειτουργίας των λαϊκών αγορών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου