ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αναζητούν τον δολοφόνο του «Κωστή» ~ Αύξηση του ποσού της επικήρυξης για τον δράστη

αναζητούν-τον-δολοφόνο-του-κωστή-αύ-495359

Φίλοι της Εταιρείας «Mom» προτρέπουν τους μάρτυρες να μιλήσουν και ενισχύουν οικονομικά την επικήρυξη του δράστη

Σε αύξηση του ποσού επικήρυξης του δράση, που σκότωσε τον «Κωστή» με βέργα ψαροντούφεκου, από 18.000 ίσως και σε 25.000 ευρώ θα προχωρήσει η Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας «Mom» σε μία προσπάθεια να βρεθούν μάρτυρες και ο ασυνείδητος, που σκότωσε τον «Κωστή», να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη και να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορούμενου. Η «Mom» αποδίδει το αποτρόπαιο γεγονός σε ηθελημένη πράξη που έγινε στοχευμένα από ασυνείδητο και συμφωνεί ότι ο δράστης δεν ήταν ένας ψαροντουφεκάς που αλίευε αμέριμνος και για κάποιο λόγο τρόμαξε, με αποτέλεσμα να επιτεθεί.

Περιμένει με ανυπομονησία τα αποτελέσματα της έρευνας της λιμενικής αρχής Αλοννήσου για την εξιχνίαση της υπόθεσης, η οποία έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή μετά τη δολοφονία του προστατευόμενου θηλαστικού. Το ίδιο και όλο οι κάτοικοι της Αλοννήσου και οι φορείς, όπως και η Ενωση Ερασιτεχνών Υποβρύχιων Αλιέων, που καταδίκασε επίσης το περιστατικό. Με το μέρος των κατοίκων είναι και η Εισαγγελία Βόλου, η οποία αναμένει την ολοκλήρωση των καταθέσεων στο πλαίσιο έρευνας που παρήγγειλε από την πρώτη στιγμή αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του αποτρόπαιου γεγονότος για την απίστευτη υπόθεση ζωοκτονίας.

Οι εικόνες του δολοφονημένου «Κωστή» στην Περιστέρα Αλοννήσου δεν μπορούν να ξεχαστούν από τους ανθρώπους της MOm, τα μέλη της και τους φίλους της, που είναι αποφασισμένοι να διαλευκανθεί η υπόθεση και να μη μείνει ατιμώρητος ο φονιάς. Με αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημερώνουν για το ποιο ήταν το αθώο φωκάκι που έπεσε ανυποψίαστο σε χέρια δολοφόνου. Το θηλαστικό, που έφερε διαμπερές τραύμα μήκους 1,33 εκατοστού στο σώμα του, ήταν η μασκότ της Αλοννήσου. Του άρεζε να παίζει με λουόμενους και γι’ αυτό ήταν αγαπητό από τους ντόπιους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού και προκαλούσε θαυμασμό. Οταν σημειώθηκε το καταδικαστέο περιστατικό, βρέθηκε εκτεθειμένο σε κίνδυνο, χωρίς να έχει καμία υποψία, καθώς δεν ήξερε να προφυλάσσεται από τους ανθρώπους.

Θλίψη, οργή και αντιδράσεις

Το λυπηρό γεγονός προκάλεσε θλίψη σε όλο το νησί, οργή, αλλά και αντιδράσεις. Ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης έκανε λόγο για μία φρικτή πράξη, την οποία απέδωσε σε ερασιτέχνη ψαροντουφεκά, καθώς στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή πηγαίνουν ερασιτέχνες ψαροντουφεκάδες.

Η Ενωση Ερασιτεχνών Υποβρύχιων Αλιέων «Γλαύκος» αντέδρασε τότε σφοδρά. Καταδικάζοντας το περιστατικό, διέψευσε ότι πίσω από τον δράστη κρύβεται ερασιτέχνης ψαροντουφεκάς. Επικαλούμενη στοιχεία από τον τρόπο με τον οποίο προκλήθηκε το τραύμα, επισήμανε ότι το άτομο που χτύπησε τον «Κωστή» βρισκόταν στην επιφάνεια και όχι μέσα στο νερό.

Ερωτηθείς σχετικώς ο πρόεδρος της Εταιρείας για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, Πάνος Δενδρινός, είπε ότι συμφωνεί. «Δεν ήταν κάποιος που απλώς έκανε ψαροντούφεκο, είδε τον «Κωστή» και τρόμαξε. Ηταν μία στοχευμένη ενέργεια, μία δολοφονική πράξη, που έγινε επί σκοπώ», αναφέρει.

Αύξηση του ποσού της επικήρυξης

Ο κ. Δενδρινός ενημέρωσε: «Την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφτούμε τη λιμενική αρχή για να ενημερωθούμε αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στις έρευνες. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την πράξη ατιμώρητη. Δεχόμαστε συνεχώς μηνύματα συμπαράστασης από τον κόσμο και θα αυξήσουμε το ποσό της επικήρυξης του δράστη. Εκδηλώνεται συνεχώς ενδιαφέρον από πολίτες και υποστηρικτές της Mom να ενισχύσουν οικονομικά την προσπάθειά μας», ενημερώνει.

Ποιος ήταν ο «Κωστής»

Συγκινητικές είναι και οι αναρτήσεις υποστηρικτικών της ΜOm. Μία φίλη της, η οποία είχε εργαστεί στο παρελθόν σε αυτή τρία χρόνια και γνώριζε το φωκάκι, κάνει μία πολύ γλαφυρή περιγραφή που συγκλονίζει.

Η Εύη Τσιτσιρίδου, σκεπτόμενη τι μπορεί να συνέβη όταν ο «Κωστής έπεσε στα χέρια του φονιά, γράφει:

«Ηρθαν πρόσωπο με πρόσωπο. Τον κοίταξε με τις δύο ολοστρόγγυλες λιμνούλες αθωότητας αφύλακτες. Είχε στη στιλπνή ακούραστη ράχη σχεδιασμένους παλιούς ναυτικούς χάρτες του σεβαστού προγόνου της Πρωτέα. Τα πτερύγιά της στολισμένα με τα παράσημα της αέναης περιπλάνησης. Δεν τη χωρούσε το απόμερο καταφύγιο, η σπηλιά της. Έτσι που τα έφερε η ζωή, γνώρισε τους ανθρώπους από πολύ κοντά. Αφέθηκε, εμπιστεύτηκε. Τουφέκι και καμάκι δεν ήξερε τι θα πει. Ήξερε απέξω κι ανακατωτά μόνο τον ήλιο, τα γελαστά παιχνίδια των Νηρηίδων και το διάφανο, αλμυρό νερό.

Κάποτε, όταν ήταν μωρό, ένας κυκλώνας χορευταράς την «έκλεψε» από τη στοργική της τη μαμά. Ένας καλός ψαράς τη βρήκε να λιμοκτονεί σε μία παραλία της Φολεγάνδρου και ειδοποίησε τους ειδικούς. Της έδωσαν τ’ όνομά του. Χέρια αγαπητικά, με γνώση κι εμπειρία, την βοήθησαν ν’ ανακτήσει τις δυνάμεις της. Την γιάτρεψαν, την τάισαν, την μεγάλωσαν. Διέφυγε τον κίνδυνο, κέρδισε την επιβίωση πλάι στους συμμάχους της. Πρόσεχαν πολύ να μην αποκτήσει οικειότητα με τους ανθρώπους γενικά. Τηρούσαν τα πρωτόκολλα ευλαβικά. Ξόδεψαν χρόνο, ενέργεια, χρήματα που δύσκολα βρίσκονταν για τέτοιες «πολυτέλειες». Έζησαν αγωνίες μαζί της αλλά και κρυφές χαρές. Κι όταν ένιωσαν πως είναι έτοιμη, πως είναι δυνατή, πως είναι ικανή να ζήσει τη ζωή της φυσιολογικά, την ελευθέρωσαν στης Αλοννήσου τα φιλόξενα νερά.

Μα αυτή η νεαρή αρσενική φώκια, ο «Κωστής», είχε το δικό της χαρακτήρα. Δεν γύρευε τις μεγάλες μοναξιές στις απόκρημνες θαλασσινές σπηλιές. Ήθελε βουτιές πλάι σε κατάπληκτους κολυμβητές, ήθελε παιδικές φωνές να της χαϊδεύουν τα αυτιά -κοίτα, κοίτα, μια φώκια, μαμά!». Ήθελε αλισβερίσια με τους ντόπιους και τους τουρίστες χαρωπά, ήθελε ξάπλες σε καυτές απ’ το λιοπύρι κουπαστές.

Αυτός ήταν ο «Κωστής», μια νεαρή φώκια, αρσενική. Ένας άνθρωπος την έσωσε. Της έδωσαν τ’ όνομά του. Και κάποιος άλλος, τι είδους «άνθρωπος» αλήθεια… της πήρε για πάντα τη ζωή με τη σκληρή καρδιά του».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι αναρτήσεις είναι συνεχείς με τους χρήστες του διαδικτύου να προτρέπουν τους μάρτυρες να σπάσουν και να μιλήσουν δημοσιεύοντας φωτογραφίες του «Κωστή».

Τι λέει η Ενωση Ερασιτεχνών Υποβρύχιων Αλιέων

Συγκεκριμένα με ανάρτησή της η Ενωση «Γλαύκος» αναφέρει:

«Με μεγάλη λύπη και απογοήτευση πληροφορηθήκαμε για τη δολοφονία της προστατευόμενης φώκιας της Αλοννήσου με το όνομα «Κωστής» από διαμπερές τραύμα, το οποίο προκλήθηκε από βέργα ψαροντούφεκου.

Η ΕΕΥΑ ΓΛΑΥΚΟΣ και όλη η κοινότητα των ερασιτεχνών υποβρύχιων αλιέων, καταδικάζει σύσσωμα το αποτρόπαιο αυτό το γεγονός.

Υστερα από επικοινωνία μας με τις αρμόδιες οργανώσεις προστασίας της μεσογειακής φώκιας, στις οποίες εκφράσαμε την υποστήριξή μας, λάβαμε περαιτέρω πληροφόρηση για κάποιες λεπτομέρειες του συμβάντος. Η πληροφόρηση αυτή επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς όλων μας πως δεν πρόκειται για δράση υποβρύχιου αλιέα για τους εξής λόγους:

  • Πρώτον, ο ερασιτέχνης αλιέας δεν έχει κανένα απολύτως συμφέρον από ένα τέτοιο γεγονός, αντίθετα με άλλους αλιείς.
  • Δεύτερο, το γεγονός αυτό συνέβη σε περιοχή της Αλοννήσου, όπου η διενέργεια της υποβρύχιας αλιείας είναι απαγορευμένη.
  • Τρίτον, το διαμπερές τραύμα που αποδείχτηκε ως αιτία θανάτου είχε σημείο εισόδου στη ραχιαία περιοχή και εξόδου στην κοιλιακή. Σχεδόν με βεβαιότητα μπορούμε να μιλήσουμε για τουφεκιά από την επιφάνεια. Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι η δύναμη ου απελευθερώνει η βολή του ψαροντούφεκου, εκτός νερού, είναι πολλαπλάσια αυτής εντός νερού και μπόρεσε με βέργα να διαπεράσει το ογκώδες θηλαστικό».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου